Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm.  Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Jeśli często dokucza ci zmęczenie i skurcze mięśni, to warto przyjrzeć się bliżej swojej diecie – być może to niedobór potasu…

Potas to bardzo cenny makroelement, niezbędny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania w ilościach większych niż śladowe. Wraz z magnezem, wapniem, sodem i fosforem odpowiada on za większość procesów fizjologicznych, przy czym proporcje wymienionych minerałów nie są wcale obojętne. Naukowcy twierdzą, że potrzeba nam dziennie 100 mg potasu, aby równowaga była zachowana, a funkcje organizmu nie zaburzone.

Po co nam potas?

niedobor potasuPodstawowa rola potasu w organizmie polega na regulowaniu równowagi płynów w ciele oraz kontroli elektrycznego przewodzenia serca oraz innych mięśni. Mówiąc o elektrolitach uzupełniających poziom minerałów w organizmie (np. po wysiłku sportowym czy grypie żołądkowej), mamy zwykle na myśli roztwór wodny zawierający m.in. duże ilości soli potasowych, które pozwalają przywrócić normalne działanie aparatu mięśniowego i równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

We współczesnym społeczeństwie potas odgrywa szczególnie znaczącą rolę, pomagając wypłukiwać z organizmu sód, którego konsumujemy niestety wyraźnie zbyt dużo, a to za sprawą przesolonych potraw, zwłaszcza fast-foodów i przekąsek typu chipsy czy krakersy. Nadmiar sodu oznacza problemy dla serca i układu krwionośnego, zwłaszcza związane z usztywnieniem tętnic i podwyższeniem ciśnienia, co może w efekcie prowadzić nawet do stanów zawałowych.

Nie bez znaczenia jest także wpływ potasu na gęstość kości – naukowcy wskazują, że zwłaszcza kobiety w okresie menopauzy i po niej narażone są na osteoporozę, za którą odpowiada nie tylko niski poziom wapnia, ale także potasu i magnezu.

Badania naukowe wskazują, że dieta bogata w potas o 20% obniża ryzyko przedwczesnej śmierci, a także zmniejsza prawdopodobieństwo zawału, nadciśnienia, utraty masy kostnej i masy mięśniowej oraz formowania się kamieni nerkowych.

Niedobór potasu – objawy

Niski poziom potasu w diecie przez długi czas nie daje o sobie znać, a i pierwsze objawy są zwykle dość łagodne i rzadko skłaniają nas do pójścia do lekarza – zwykle ignorujemy je lub zrzucamy na karb zmęczenia czy stresu. Co powinno jednak dać nam do zastanowienia? Czym charakteryzuje się niedobór potasu?

  • Zmęczenie – częste uczucie słabości i zmęczenia bez wyraźnych powodów to najczęstsza oznaka niedoboru potasu  – po prostu komórkom brakuje energii do pracy wskutek zaburzenia równowagi elektrolitowej.
  • Dziwne odczucia w kończynach – mrowienia, utrata czucia, skurcze nóg i rąk to kolejny często powtarzający się objaw, który wiąże się z zaburzeniem pracy mięśni i systemu nerwowego.
  • Stany bliskie omdleniu, zawroty głowy mogą również świadczyć o niedoborach potasu, zwłaszcza, jeśli przebiegają razem z mrowieniem w kończynach
  • Wzdęcia i zaparcia mogą oznaczać nieprawidłowe działanie mięśni kontrolujących układ pokarmowy, wynikające z niedoboru potasu właśnie.
  • Nadciśnienie i palpitacje serca – bardzo często są oznaką zaburzonej równowagi sodowo-potasowej, którą można przywrócić do stanu normalnego poprzez obniżenie sodu w diecie i zwiększenie konsumpcji pokarmów bogatych w potas.

Popularne: Co jeść, żeby spalić tłuszcz? Te potrawy pomogą Ci w tym.

Dobre pokarmowe źródła potasu

Co jeść, aby nie musieć martwić się o niedobór potasu. Na liście pokarmów bogatych w ten cenny minerał królują warzywa, z zwłaszcza ….

  • Ziemniaki, pieczone ze skórką
  • Duszona botwina
  • Sok ze śliwek
  • Awokado
  • Banany
  • Melon Cantaloupe
  • Fasola ugotowana
  • Przecier pomidorowy
  • Jogurt naturalny
  • Łosoś i tuńczyk
  • Pomarańcze i sok pomarańczowy

A czego należy się wystrzegać?

Niestety, długie gotowanie w wodzie znacząco obniża poziom potasu nawet w bogatych w ten cenny pierwiastek produktach. Ponadto, utracie potasu z organizmu sprzyjają:

  • Wszystkie napoje alkoholowe, zwłaszcza w nadmiernych ilościach
  • Kawa i napoje kofeinowe
  • Cukier i słodycze
  • Leki moczopędne
  • Wymioty i biegunka
  • Przewlekłe choroby jelit przebiegające z obniżonym wchłanianiem substancji odżywczych
  • Długi i intensywny wysiłek fizyczny obejmujący silne pocenie się
  • Zaburzenia odżywiania takie jak anoreksja i bulimia

Poziom potasu w komórkach ciała zależy także od obecności innego pierwiastka magnezu i warto o tym pamiętać, próbując wdrożyć nową, wysokopotasową dietę.

Przyjmowanie suplementów z potasem powinno być zawsze konsultowane z lekarzem i nie jest wskazane dla osób z chorobami nerek. Zbyt wysokie dawki potasu mogą powodować mdłości, biegunkę i podrażnienie układu pokarmowego, a także zaburzenia pracy serca.

Zobacz też: