Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>
Jeden rodzaj mięsa i osiem świetnych pomysłów na to, by za każdym razem smakowało inaczej. Sekretem smaku tego kurczaka jest marynata, przygotowana na różne sposoby. Zależnie od tego, jakie mięso najbardziej Ci odpowiada, możesz wybrać: marynatę słodko-kwaśną, cytrynowo-czosnkową, imbirową w stylu teriyaki, balsamiczną, miodowo-musztardową, kokosową curry i wiele wiele więcej.
Ta marynata do kurczaka jest prosta do wykonania, bazuje tylko na zdrowych składnikach i nadaje mięsu wyrazisty charakter. Zobacz poniższe przepisy i zainspiruj się nimi przy okazji letniego grillowania lub przygotowywania pysznego obiadu.
MARYNATA DO KURCZAKA – 8 ZDROWYCH PRZEPISÓW:
Składniki (na 2 piersi kurczaka):
Marynata słodko-kwaśna:
4 łyżki sosu sojowego
1 szklanka pokrojonego ananasa
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki cukru kokosowego
1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
1/2 łyżeczki drobno pokrojonego imbiru
Marynata Chimichurri:
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
4 łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżeczka świeżej lub suszonej kolendry
1 łyżeczka świeżej lub suszonej pietruszki
1 łyżeczka kuminu
Marynata Chipotle:
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
4 łyżki rozgniecionego czosnku
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka suszonej cebuli
Marynata miodowo-musztardowa:
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki musztardy zwykłej lub Dijon
2 łyżki miodu
1 łyżeczka papryki
Marynata cytrynowo-czosnkowa:
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
sok z jednej cytryny
4 łyżki rozgniecionego czosnku
1 łyżeczka płatków z czerwonej papryki
Imbirowa marynata Teriyaki:
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki rozgniecionego czosnku
2 łyżeczki sezamu
Kokosowa marynata curry:
1/4 szklanki mleka kokosowego
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
Marynata balsamiczna:
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wykonanie:
Umieść wszystkie składniki na marynatę w torebce na marynaty lub zwykłym woreczku foliowym. Zamknij woreczek, a następnie dokładnie nim potrząśnij. Umieść kurczaka w marynacie na minimum 2 godziny.
Jeśli przyrządzasz kurczaka na patelni, to smaż go na średnim ogniu przez 12-15 minut, co jakiś czas obracając mięso.
Jeśli masz go zamiar grillować, to umieść go na rozgrzanym grillu na około 7-10 minut, również obracając co jakiś czas mięso.
Z kolei jeśli masz zamiar go piec, to rozgrzej piekarnik na 175°C. Umieść kurczaka w marynacie w naczyniu żaroodpornym i piecz go przez około 20 minut.