Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Buraki są bogatym źródłem witamin A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C oraz minerałów takich jak m.in. wapń, magnez, potas czy fosfor. Działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo oraz skutecznie odtruwają organizm. Często podkreśla się fakt, że buraki mają bardzo korzystny wpływ na naszą krew – dlatego poleca się je osobom cierpiącym na anemię czy nadciśnienie. Zawarte w burakach barwniki należą do grupy przeciwutleniaczy, które zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki, dzięki czumu wspomagają układ krwionośny.

To jednak nie koniec ich zalet. Regularne spożywanie buraków poleca się osobom na diecie odchudzającej. Warzywa te działają korzystnie na nasz metabolizm, dostarczają organizmowi błonnika oraz zmniejszają apetyt na słodycze.
Poniżej prezentuję Wam przepis na pyszny krem z buraków z dodatkiem mleka kokosowego.

OCZYSZCZAJĄCY KREM Z BURAKÓW

Składniki:

3 duże buraki

4 średnie bataty

1 łyżka oliwy z oliwek

1 średnia cebula (posiekana)

2 ząbki czosnku (posiekane)

3 szklanki bulionu warzywnego

1 puszka mleka kokosowego

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

1 łyżeczka mielonego kuminu

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

2 łyżki świeżego szczypiorku

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik na 200 ºC. Dokładnie umyj bataty i buraki, następnie połóż je na formie do pieczenia i piecz przez około godzinę. Kiedy warzywa będą już upieczone, wyciągnij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie posiekaj cebulę i smaż ją na małej ilości oliwy z oliwek, do momentu, kiedy się zeszkli. Dodaj do cebuli posiekany czosnek i smaż przez około minutę. Następnie przypraw wszystko solą, pieprzem, kuminem i kolendrą i ściągnij patelnię z ognia. Kiedy bataty i buraki będą już letnie, zdejmij z nich skórkę, pokrój w kostkę i włóż je do blendera. Dodaj do warzyw cebulę i czosnek, mleko kokosowe oraz 3 szklanki bulionu warzywnego. Następnie zmiksuj wszystko na gładki krem. Gotową zupę możesz podawać ze szczypiorkiem i odrobiną mleczka kokosowego.

Przepis i zdjęcia pochodzą ze strony PaleoHacks

Zobacz także: