Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.
Buraki są bogatym źródłem witamin A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C oraz minerałów takich jak m.in. wapń, magnez, potas czy fosfor. Działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo oraz skutecznie odtruwają organizm. Często podkreśla się fakt, że buraki mają bardzo korzystny wpływ na naszą krew – dlatego poleca się je osobom cierpiącym na anemię czy nadciśnienie. Zawarte w burakach barwniki należą do grupy przeciwutleniaczy, które zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki, dzięki czumu wspomagają układ krwionośny.
OCZYSZCZAJĄCY KREM Z BURAKÓW
Składniki:
3 duże buraki
4 średnie bataty
1 łyżka oliwy z oliwek
1 średnia cebula (posiekana)
2 ząbki czosnku (posiekane)
3 szklanki bulionu warzywnego
1 puszka mleka kokosowego
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżki świeżego szczypiorku
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik na 200 ºC. Dokładnie umyj bataty i buraki, następnie połóż je na formie do pieczenia i piecz przez około godzinę. Kiedy warzywa będą już upieczone, wyciągnij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie posiekaj cebulę i smaż ją na małej ilości oliwy z oliwek, do momentu, kiedy się zeszkli. Dodaj do cebuli posiekany czosnek i smaż przez około minutę. Następnie przypraw wszystko solą, pieprzem, kuminem i kolendrą i ściągnij patelnię z ognia. Kiedy bataty i buraki będą już letnie, zdejmij z nich skórkę, pokrój w kostkę i włóż je do blendera. Dodaj do warzyw cebulę i czosnek, mleko kokosowe oraz 3 szklanki bulionu warzywnego. Następnie zmiksuj wszystko na gładki krem. Gotową zupę możesz podawać ze szczypiorkiem i odrobiną mleczka kokosowego.
Przepis i zdjęcia pochodzą ze strony PaleoHacks
Zobacz także: