Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.
Nie dość, że kalafior jest niskokaloryczny, to jeszcze ma mnóstwo zdrowotnych właściwości. Kalafior, podobnie jak brokuły, jest bogatym źródłem sulforafanu, czyli składnika, który zabija komórki rakowe. Udowodniono, że zawarty w nim związek chemiczny z grupy izotiocyjanianów hamuje rozwój nowotworów pęcherza, piersi, okrężnicy, wątroby, płuc i żołądka. Co więcej, według badań, połączenie kalafiora z kurkumą zapobiega rozwojowi raka prostaty i wspomaga jego leczenie.
Poświęcając uwagę temu warzywu, nie sposób jednak pominąć jego doskonałych walorów smakowych. Ten przepis na kalafiorowy gulasz z dodatkiem kurkumy, imbiru, czosnku i mleka kokosowego może być świetnym pomysłem na lekki obiad. Przekonaj się, jak szybko i prosto możesz go zrobić.
KALAFIOROWY GULASZ Z IMBIREM I KURKUMĄ
Składniki (na cztery porcje):
1 łyżka oleju kokosowego
połowa cebuli (drobno pokrojonej)
4 ząbki czosnku (posiekane)
imbir (około 2 cm, starty)
1 kalafior
1/2 szklanki wody
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki soli morskiej
1 szklanka pieczarek (cienko pokrojonych)
1 szklanka jarmużu (poszatkowanego)
1,5 szklanki mleka kokosowego
Wykonanie:
Rozgrzej olej kokosowy, a następnie do roztopionego tłuszczu dodaj cebulę i mieszaj przez około 8 minut. Po tym czasie dodaj czosnek i imbir i gotuj wszystko przez około minutę. Do rondla dodaj kalafior podzielony na małe różyczki, wodę, sos sojowy, kurkumę, sól i gotuj wszystko pod przykryciem, na średnim ogniu przez około 7-10 minut. Do mieszanki dodaj pieczarki, jarmuż, mleczko kokosowe i gotuj na wolnym ogniu przez 7-10 minut, do czasu aż wszystko zrobi się miękkie. Gotowy gulasz serwuj na ciepło.
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Autoimmune Wellness