Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi
Prawie każdy słyszał o niezwykłych zaletach zdrowotnych kefiru – mało kto wie jednak, że da się go z powodzeniem przyrządzić bez użycia mleka!
Kefir obrósł już w legendę związaną z tradycją kaukaskich pasterzy, którzy wożąc surowe mleko od kóz w podróżnych workach odkryli zadziwiający proces fermentacji, dający w efekcie orzeźwiający, przyjemny napój.
Ten przypadkowo objawiony sposób na pozyskiwanie kefiru wiąże się z obecnością licznych szczepów bakterii w niepasteryzowanym mleku, które dzięki lekkim wstrząsom podczas podróży przez góry fermentowały i dawały lekko grudkowatą konsystencję i ciekawy kwaśny smak.
Lata badań dowiodły, że plemiona górskie pijące codziennie kefir cechują się niezwykle silną odpornością i długowiecznością – nic dziwnego, że kefirem zainteresowała się branża mleczarska.
Współczesny sklepowy kefir
Niestety, to co kupujemy w sklepie pod nazwą „kefiru” nie ma wiele wspólnego z pierwotnym kaukaskim napojem. Na skalę przemysłową wykorzystuje się bowiem tylko i wyłącznie mleko pasteryzowane, a więc pozbawione bakterii.
Aby doszło do fermentacji do tego mleka dosypuje się sproszkowane kultury bakterii i czynniki fermentujące, który dają podobny efekt… ale jednak nie ten sam. Kefir ze sklepu nie jest świeży, zawiera znacznie mniej dobroczynnych szczepów bakterii, a na dodatek jest przetrzymywany w plastikowych opakowaniach, a więc wzbogacany jest o szkodliwy dla człowieka BPA.
Nic dziwnego, że ludzie dbający o zdrowie i gotowi na odrobinę poświęcenia od dawna już robią własne kefiry i jogurty w domu, wykorzystując, o ile się da, surowe mleko prosto od krowy czy kozy.
Nie każdy z nas jednak może mleko pić, a wielu naukowców twierdzi wręcz, że nawet ci, którzy teoretycznie mogą… i tak nie powinni. Dzisiejsze mleko zawiera w sobie olbrzymie ilości hormonów, antybiotyków i sterydów i może mieć bardzo negatywny wpływ na ludzki metabolizm, gospodarkę hormonalną oraz odporność.
Alternatywa czyli kefir z wody
Skoro sam proces fermentacji da się zainicjować bez pomocy bakterii normalnie obecnych w świeżym mleku, to po co jest nam sama baza mleczna? Idąc tym tropem myślenia, ludzie zaczęli produkować jogurty i kefiry na bazie mleka sojowego, migdałowego czy kokosowego, a nawet wody!
Do wyrobu potrzebne nam będą tzw. kryształy japońskie (inaczej tibi), a więc złożone kultury bakterii (m.in. streptococcus, lactobacilus, pediococcus) oraz drożdży (Candid, Kloeckera), tworzące postać ziaren. W połączeniu z jakimkolwiek słodkim płynem, kryształy zaczynają fermentować i tworzyć napój podobny w smaku kefirowi.
Popularne: Pijesz mleko? Zobacz, jakie choroby się narażasz…
Zalety zdrowotne wodnego kefiru
Wodny kefir pić mogą bez ograniczeń ludzie uczuleni na laktozę lub białko krowie. Nadaje się on także dla wegan oraz wszystkich osób wykluczających z jakiś powodów nabiał z diety.
Kefir wodny, podobnie jak tradycyjny kefir, jest olbrzymim zastrzykiem wspomagających odporność – dostarcza organizmowi:
-a przede wszystkim bakterii probiotycznych zasiedlających jelita i decydujących nie tylko o efektywności procesu trawienia, ale także o sile systemu odpornościowego, stanie naszej skóry, a nawet zdrowiu psychicznym.
Szczególnie polecany jest osobom po lub w trakcie kuracji antybiotykowych oraz wszystkim cierpiącym na grzybiczne zakażenia, łącznie z kandydozą.
Probiotyki zawarte w kefirze zwiększają także przyswajalność składników odżywczych z pożywienia, np. wapnia, fosforu i magnezu, i w ten sposób pomagają wzmocnić strukturę kości. Wedle najnowszych badań naukowych regularne picie kefiru ma także redukować stany zapalne w organizmie.
Podstawowy przepis na kefir wodny
Do stworzenia fermentowanej bazy pod kefir wodny potrzebować będziemy czystego litrowego słoika, do którego wkładać będziemy kolejne składniki:
- ¼ szklanki cukru
- 1 litr wody
- 3 łyżki japońskich kryształów
Sposób wykonania:
Do słoika sypiemy ¼ szklanki cukru, który zalewamy ½ szklanką gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy chłodnej wody, tak aby całkowicie wypełniła słoik. Na koniec dosypujemy kryształy i przykrywamy całość filtrem do kawy. Po 48 godzinach można odcedzić kryształy, a kefir nadaje się do picia.
Kefir wodny można doprawić do smaku takimi dodatkami jak: suszone żurawiny, suszone jabłka, suszone figi, banan, sok jabłkowy, sok z pomarańczy, starty imbir, startą skórkę z cytryny czy kurkumę.
Zobacz także:
Na tej diecie chudnie nawet największy leń! Rekord to – 40 kg!
5 pomysłów jak zastąpić nabiał i mleko w kuchni
Słodka W-ZETKA, bez glutenu, cukru, bez nabiału
Źródła:
http://100percenthealth.us/year1-2/water-kefir-autoimmune/
https://draxe.com/kefir-benefits/
http://www.foodmatters.com/recipe/orange-turmeric-ginger-water-kefir