Dlaczego wybrałam kaszę gryczaną jako podstawowy składnik Kaszowego batonika Kasi?
Ponieważ kasza gryczana to idealny produkt, który powinien być w diecie każdej osoby, szczególnie tej, która chce schudnąć i jest na diecie. Na kaszach się chudnie.
Kasza gryczana ma mnóstwo zdrowych składników odżywczych, które działają prozdrowotnie na cały nasz organizm.
Zawiera unikalnej jakości białka roślinne. W 100 gramach gryki znajduje się od 11-14 gramów białka. Gryka posiada też w doskonałych proporcjach wszystkie niezbędne aminokwasy, w szczególności lizynę i metioninę.
Popularne: Zobacz dlaczego lepiej nie jeść, białego pieczywa, a ani nic co zawiera biała mąkę>>
Ten unikalny zestaw składników pomaga obniżyć cholesterol i zmniejszyć nadciśnienie. Kasza wpływa na szybszą przemianę materii i dają uczycie sytości. Poza tym, jest banalnie prosta w obróbce i przygotowaniu.
Każdy kto chce schudnąć, powinien odstawić pieczywo na rzecz kaszy.
Składniki na 16 batoników
200 g (1 szklanka) kaszy gryczanej niepalonej (to jest ta jasna, lekko zielona)
200 g (1 szklanka) orzechów (u mnie mix migdały, nerkowce, włoskie)
20 g ziarek dyni
20 g suszonych owoców goji
70 g naturalnego miodu (u mnie lipowy)
30 g oleju kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
Blacha kwadratowa 20X20
Papier do pieczenia
Wykonanie
Na patelnie wsypać kaszę i prażyć ją bez tłuszczu, kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dzięki temu kasza będzie niezwykle chrupiąca i przyjemna w gryzieniu. Przesypać uprażoną kaszę do miseczki.
Następnie na patelni bez tłuszczu uprażyć orzechy i ziarka dyni. Należy od czasu do czasu je mieszać, aby nic się nie przypaliło. Dodać je do kaszy, dodać owoce goji i cynamon. Wymieszać dokładnie.
Na patelni, na bardzo, bardzo małym ogniu rozpuścić olej kokosowy i miód, cały czas mieszając. Kiedy będzie płynny, szybciutko przelać do miski z kaszą i orzechami i dokładnie wymieszać, aby miód dobrze połączył się ze wszystkimi składnikami.
Masę na batonik przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zwilżyć wodą, dużą łyżkę i ugniatać batonik, aby składniki dobrze się połączyły i posklejały. Blachę wstawić do zamrażarki na około 2 h.
Po tym czasie można go wyjąć i pokroić na batony. Można je przechowywać w lodówce nawet 5 dni.
Kaloryczność:
1 batonik-148 kcal,
W: 15,5 g
B: 4,4 g
T: 8,5 g
Czy chcesz jeść więcej kaszy gryczanej i dań z mąki gryczanej?