Katarzyna Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka Diety Venus
Korzenne przyprawy przede wszystkim kojarzą się z rozgrzewającym, świątecznym klimatem. Ale hindusi od stuleci wykorzystują kardamon, cynamon i anyż do celów zdrowotnych.
KARDAMON
Nasiona kardamonu rosną w wiecznie zielonych lasach Indii, a także w Bangladeszu, Pakistanie czy Nepalu. Przyprawę kupuje się zwykle w wysuszonych strąkach, z których po rozkrojeniu wydobywa się małe ziarenka. Te zaś można mielić, kroić na kawałeczki lub wrzucać w całości do gorących naparów. Kupowanie gotowego mielonego kardamonu jest również możliwe, ale aromat jest zawsze nieco słabszy.
Hindusi oraz ludzie praktykujący starożytny system wschodniej medycyny zwany Ajurwedą, od dawna wykorzystywali kardamon nie tylko do swoich aromatycznych mieszanek przypraw, ale także w celach leczniczych. Współczesna medycyna potwierdza wiele dobroczynnych właściwości kardamonu, z których szkoda nie skorzystać…
- Problemy żołądkowe – kardamon łagodzi zgagę, spazmy jelitowe, zaparcia, nadmierną produkcję gazów jelitowych, a także przynosi widoczną ulgę w przebiegu zespołu drażliwego jelita. Polecany jest także ludziom cierpiącym na brak apetytu oraz problemy z wątrobą lub woreczkiem żółciowym. Studia naukowe potwierdzają zwłaszcza wysoką skuteczność olejków pozyskanych z nasion kardamonu w łagodzeniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
- Przeziębienia – przeciwzapalne, rozgrzewające i antybakteryjne działanie kardamonu sprawdza się dobrze przy infekcjach sezonowych przebiegających z bólem gardła i kaszlem. Ekstrakt z kardamonu w warunkach laboratoryjnych wykazuje zdolność do rozszerzania dróg oddechowych, wspomagając nawet w walce z astmą. Roztwór do płukania przyrządzony z mielonego kardamonu, cynamonu oraz ciepłej wody przynosi ulgę przy zapaleniu gardła.
- Dolegliwości układu moczowego – Napary z kardamonu mają działanie silnie moczopędne, pomagając wypłukiwać bakterie i toksyny z pęcherza oraz nerek. Azjaci używają takich herbatek także do walki z kamieniami nerkowymi.
- Stany depresyjne – eteryczny olejek kardamonowy wyraźnie poprawia samopoczucie, łagodzi stres, a nawet wspomaga libido. Najbardziej polecana jest tutaj aromaterapia z wykorzystaniem specjalnych kominków oraz do picia – herbata z nasion kardamonu.
- Higiena jamy ustnej – kardamon wykazuje silne działanie odkażające i pomaga poradzić sobie z infekcjami dziąseł, jamy ustnej oraz nieprzyjemnym zapachem z ust. Przez stulecia Chińczycy używali pasty z kardamonu jako antybiotyku przy zapaleniach w okolicach zębów.
CYNAMON
Cynamon to przyprawa pozyskiwana z wewnętrznej kory drzew cynamonowca, przy czym 90% światowej produkcji pochodzi ze Sri Lanki. Do polskich sklepów trafia cynamon w sproszkowanej formie w torebkach oraz w laskach. Proszek jest wygodny, jeśli chcemy dosypywać cynamon do deserów, owsianki czy posypywać nim piankę na kawie. Laski są za to niezwykle zdobne, nadają się świetnie do gotowania wywarów czy grzanego wina, a starte na tarce dodają herbacie niezwykłego aromatu.
Zarówno tradycyjna jak i współczesna medycyna chętnie korzystają ze zdrowotnych walorów cynamonu z jednym wszak zastrzeżeniem – badania wskazują, że spożywanie dużych ilości tej aromatycznej przyprawy może prowadzić do uszkodzenia wątroby. Daleko posunięty umiar zaleca się więc osobom mającym zdiagnozowane problemy z wątrobą.
A z czego można się cieszyć?
- Walczy z cukrem – cynamon okazuje się obniżać poziom glukozy we krwi, w związku z czym jest idealnym dodatkiem do słodkich deserów, a także przyjacielem diabetyków. Studia przeprowadzone na Uniwersytecie w Georgii, USA, pokazały, że konsumpcja cynamonu redukuje uszkodzenia tkanek wywołane wysokim poziomem cukru we krwi i może chronić przed rozwinięciem się cukrzycy typu 2.
- Walczy z tłuszczem – badania wskazują, że cynamon pomaga także obniżać poziom szkodliwego cholesterolu. Naukowcy z Penn State dowiedli także, że cynamon spożyty w trakcie lub zaraz po tłustym posiłku obniża natychmiastowy poziom trójglicerydów we krwi.
- Działanie przeciwzapalne – eksperymenty laboratoryjne dowodzą silnych właściwości przeciwzapalnych i przeciwbólowych cynamonu, w związku z czym jest on używany do wyrobu leków i maści dla reumatyków. Regularne spożycie ma efekt przeciwbólowy zarówno w przebiegu artretyzmu, jak i migren.
- Chroni mózg – regularne spożywanie cynamonu w kawie, herbacie, deserach czy jogurtach poprawia funkcje mózgowe, pomagając osiągać lepsze wyniki w testach i łatwiej się skupić. Ten efekt przynosi także żucie gumy cynamonowej zaraz przed trudnym zadaniem logicznym. Ponadto, naukowcy wykazali, że strawiony cynamon zmienia się w związek chemiczny, który chroni protony mózgowe, zapobiegając chorobie Alzheimera oraz Parkinsona.
- Walczy z drobnoustrojami – związek chemiczny, który nadaje cynamonowi jego charakterystyczny zapach i smak okazuje się mieć silnie przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne a nawet przeciwwirusowe działanie. Olejek cynamonowy może być wykorzystywany do kąpieli stóp, zaś napar z cynamonu i kardamonu pomoże przy infekcjach i zapaleniach oskrzeli.
Wstępne badania wskazują także, że zastosowanie ekstraktów z cynamonu w medycynie może rozszerzyć się nawet do walki z komórkami rakowymi oraz wirusem HIV. Nie pozostaje więc nic innego, niż zafundować sobie aromatyczną szczyptę każdego dnia.
Popularne: Napój z cynamonem, który przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej (przepis)
ANYŻ
Najbardziej urocza ze wszystkich przypraw ma piękny kształt gwiazdki i jest corocznym hitem dekoracji bożonarodzeniowych. Ale wewnątrz pięcioramiennej łupinki, pochodzącej z południowo-zachodniej Azji, znajdują się nasionka, które mogą przysporzyć się zdrowiu w ciągu całego roku…
- Pomaga na żołądek – anyż poprawia trawienie, redukuje gazy jelitowe oraz uczucie mdłości. W tym celu najlepiej stosować gorące napary ziołowe z dodatkiem anyżu. Przeciwkurczowe działanie anyżu sprawdzi się także przy napadowych bólach żołądka oraz skurczach jelit.
- Ułatwia oddychanie – nasionka anyżu oraz olej z nich pozyskiwany mają silne właściwości wykrztuśne i od dawna stosowane były przy kaszlu pochodzenia infekcyjnego lub astmatycznego. Aromaterapia z wykorzystaniem anyżu pomoże przy katarze oraz zapaleniu oskrzeli.
- Wspomaga kobiety – tradycyjnie anyż używany był, aby złagodzić nasilone objawy okołomiesiączkowe lub wywołać miesiączkę w przypadku jej braku. Dziś herbatka z anyżu polecana jest zwłaszcza jako podpora karmienia piersią.
- Łagodzi niepokoje i bezsenność – olej zawarty w anyżu ma właściwości usypiające i narkotyzujące i był często wykorzystywany do leczenia padaczki oraz ataków histerii, zwłaszcza u dzieci. Duże ilości mogą być wprawdzie niebezpieczne, gdyż spowalniają oddychanie i powodują reakcję toksyczną, ale w postaci aromaterapii anyż pomoże zrelaksować się przed snem i zapomnieć o nerwach.
- Wzmacnia libido – anyż jest silnym afrodyzjakiem działającym zarówno na kobiety jak i na mężczyzn. Dla optymalnego efektu poleca się picie wieczorem szklanki wody nasączonej pokruszonymi nasionami anyżu.
Zobacz też:
Ta sól odkwaszającą organizm powinna być w każdym domu
Na tej diecie schudnie nawet największy leń
Raport specjalny o oleju kokosowym, jak go stosować, aby zwiększyć jego działanie?