Po ostatnim moim e-mailu, w którym podałam przepis na surówkę regulującą wchłanianie tłuszczu z diety nawet o 40%, zostałam zasypana (dosłownie), pytaniami o kapustę kiszoną i kwaszoną.

Czy jest w ogóle jakaś różnica?

Katarzyna Gurbacka-Dyplomowany dietetyk i promotor zdrowego odżywiania
Autor-bestsellera- odchudzającej książki kucharskiej Sekrety Odchudzania

——————————–
Odpowiadam:
——————————–
TAK. Ogromna.

Z pozoru obie, wyglądają prawie identycznie, ale to „prawie” robi ogromną różnicę.
Pod względem odżywczym te dwa rodzaje kapusty są tak różne, jak dzień i noc.

kiszona_kwaszona

Założę się, że wiele osób nawet nie wie, co kupuje w sklepie!

…a szkoda, bo jak już coś wkładamy do ust, to niech to będzie wartościowe, co odżywi i wzmocni nasz organizm.

Zacznę od kapusty KISZONEJ, bo tylko ta jest właściwa i TYLKO taką należy kupować (chyba, że masz w nosie własne zdrowie)

Choć kiszenie brzmi niezbyt apetycznie, to jest jedną z najstarszych znanych już w starożytności sposobów konserwacji żywności. Podczas kiszenia dochodzi do fermentacji produktu czyli rozkładu węglowodanów i białek przez mikroorganizmy takie jak bakterie, drożdże i pleśnie.

W czasie fermentacji np. kapusty, wyodrębniono wiele rodzajów pożytecznych bakterii mlekowych w tym: Leuconostoc, Lactobacillus plantarum i Pediococcus. Te bakterie uważane są za probiotyki, i są niesłychanie zdrowe. Szeroko promowane na całym świecie jako przyjazne bakterie jelitowe. I słusznie, bo mają wręcz cudowną moc.

Wspomagają trawienie i wspierają układ odpornościowy , w tym wzrost w witamin z grupy B ( nawet witamina B12) , omega- 3 kwasy tłuszczowe , enzymy trawienne , laktazy i kwas mlekowy i inne enzymy odpornościowe , które zwalczają szkodliwe bakterie, a nawet komórki nowotworowe

Jedna z organizacji naukowych Green MedInfo zgromadziła niesamowitą listę ponad 200 badań , które wykazały, że istnieje ponad 170 chorób, których leczenie powinno być wspomagane lub wyłącznie leczone probiotykami .

Te choroby to m.in:

  • Zespół jelita drażliwego
  • Atopowe zapalenie skóry
  • Biegunka
  • Alergiczny nieżyt nosa
  • Nawet zwykłe przeziębienie ! ( np. w porcji 100 gr kiszonej kapusty jest aż 30 mg naturalnej wit. C)
  • Oczyszczanie organizmu
  • Detox z pestycydów

Probiotyki są także zalecane przy otyłości, nadwadze, depresji i chorobach serca.
Rosyjska neurolog dr Natashy Campbell, dowiodła, że kobieca flora jelitowa może mieć wpływ na zdrowie jej dziecka. Jeżeli dziecko od urodzenia ma niewłaściwą florę bakteryjną lub równowaga bakteryjna jest zachwiana, może mieć zwiększone ryzyko wystąpienia działań niepożądanych po szczepionkach.

Te wszystkie dobroczynne bakterie mlekowe wpływają niemal „cudownie” na nasze zdrowie, można znaleźć wyłącznie w fermentowanych produktach np. KISZONEJ kapuście lub innych kiszonkach np. ogórkach.

Kupując kapustę musisz zwrócić uwagę co jest napisane na opakowaniu. Czy jest to kapusta kiszona czy kwaszona.

Jaka jest różnica?

Taka, że kapusta kiszona zawiera naturalne bakterie kwasu mlekowego ( nie ma ich nawet w reklamowanych jogurtach!!!) Powstają one w procesie fermentacji np. kapusty (lub innych warzyw). Proces ten trwa około 2 tygodni, jest naturalny i używa się wyłącznie soli.

Taka kiszona kapusta jest ciemno żółta, kwaśna i czuć intensywny zapach kwasu mlekowego.

Kapusta KWASZONA nie zawiera dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego. Nie ma ich wcale. Nie jest więc probiotykiem i nie wnosi nic prócz kalorii, cukru i chemii.
UWAGA!
Ostatnio pojawił się sok z kapusty kwaszonej, który jest bezwartościowy i nie zawiera drogocennych bakterii kwasu mlekowego.

Kwasi się ją sztucznie i szybko, przez dodanie do kapusty (lub innych warzyw) cukru, octu i chemii-może to być benzoesan sodu czy sorbinian potasu.

Kapusta kwaszona jest jasna, nie jest kwaśna i ma praktycznie zawsze ten sam smak. Czasem jeśli chemii jest dużo, można odczuwać, pieczenie, zgagę, wzdęty brzuch.

Kwaszenie jest szybkie i tanie, dlatego większość producentów, w tym handlarzy na ryneczkach tak właśnie kwasi kapustę.

W trosce o Twoje zdrowie!

Zanim kupisz kapustę sprawdź proszę czy jest ukiszona, kwaszonej nie kupuj, bo to TANIA podróbka kapusty kiszonej.

Jeśli nie masz jeszcze przepisu na surówkę przyspieszającą wchłanianie tłuszczu z diety o 40%
to znajdziesz go tutaj:

surówkę przyspieszającą wchłanianie tłuszczu z diety o 40%
3 produkty, które PRZYSPIESZAJĄ starzenie (nigdy ich NIE jedź!!!)
Omlet z koperkiem i ziemniakami

Jeśli podobał Ci się ten wpis, podziel się nim proszę ze znajomymi i przyjaciółmi, klikając poniżej:

Katarzyna Gurbacka