Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.
Zawierający mnóstwo zdrowotnych właściwości kalafior sprawdza się świetnie jako dodatek do obiadów, jak również jako składnik sałatek oraz pysznych warzywnych zup. W proponowanym poniżej przepisie przypadła mu jednak rola pierwszoplanowa. Kalafior doprawiony kurkumą, która ma właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe, oraz serwowany z dodatkiem kolendrowego sosu chutney, może być doskonałym pomysłem na szybką kolację.
Składniki:
Na zapiekany kalafior z kurkumą:
3 łyżeczki roztopionego oleju kokosowego
1 łyżeczka kurkumy
kawałek świeżego startego imbiru (około 3 cm)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli morskiej
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 duży kalafior (lub 2 małe kalafiory)
Na sos chutney z kolendry:
1 wiązka świeżej kolendry (bez łodyg)
1 mała zielona cebula
1 ząbek czosnku
1 papryczka serrano (dla łagodniejszego smaku można zastąpić papryką jalapeno)
1 łyżeczka soku z cytryny
1/ 4 jogurtu z mleka kokosowego
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik na 220 °C. W małej misce pomieszaj olej kokosowy, kurkumę, imbir, posiekany czosnek, sól oraz pieprz. Połóż różyczki kalafiora na formie wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie polej je przygotowaną mieszanką oleju i przypraw. Piecz kalafior przez około 20-25 minut, do momentu, kiedy zrobi się delikatnie złocisty. W międzyczasie przygotuj sos chutney, miksując w robocie kuchennym kolendrę, posiekaną zieloną cebulkę i czosnek oraz paprykę. Kiedy mieszanka zrobi się gładka, dodaj do niej świeżo wyciskany sok z cytryny oraz jogurt z mleczka kokosowego, a następnie ponownie wszystko zmiksuj. Upieczony kalafior przełóż do dużej miski i jedz go z dodatkiem kolendrowego sosu.
Smacznego!
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Gourmande in the Kitchen