Jeśli jesteś na diecie i chcesz schudnąć to ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.
Głównymi powodami zawału serca jest niezdrowa dieta, stres, brak fizycznej aktywności. Dzisiaj chciałabym się skupić na produktach żywieniowych, które pomogą wam obniżyć ryzyko zawału serca, czyli jednej z najczęstszych przyczyn śmierci.
Jedząc te produkty oczyścisz swoje żyły, wzmocnisz zdrowie swojego serca i wydłużysz swoje życie!
1. Zielona herbata
Zielona herbata zawiera duże ilości katechiny, która z jednej strony uspokaja nasz organizm, a z drugiej strony daje mu dużo siły. Oprócz tego zawiera antyoksydanty, które pomagają naszemu organizmowi kontrolować poziom cholesterolu. Powinno pić się około 1-2 filiżanek zielonej herbaty, aby osiągnąć najlepsze efekty.
Innu czytają też: Jak pozbyłam się 4 kg tłuszczu i złogów w 14 dni!
2. Algi
Algi posiadają wysokie stężenie przeciwutleniaczy, witamin, minerałów, karotenoidów i
białek, a ich regularne spożywanie prowadzi do lepszej cyrkulacji krwi, zrównoważenia poziomu ciśnienia, poszerzenia naczyń krwionośnych i obniżenia poziomu cholesterolu około 15%.
3. Żurawina
Żurawina jest przede wszystkim bogata w potas, pomaga zwiększyć poziom dobrego cholesterolu i obniżyć poziom złego (LDL). Dzienne spożycie to około 3 szklanki soku z żurawiny. Pozwala zmniejszyć ryzyko zawału serca nawet o 40%.
4. Łosoś
Łosoś jest bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom trójglicerydów i cholesterolu, łagodzą stany zapalne. Zawiera cynk, selen, potas, jod. Substancje, które wspomagają naszą odporność, przeciwdziałają arytmii serca, wpływają na prawidłowy rozwój paznokci i włosów. Oprócz tego zawiera witaminy A, z rodziny B, D i E.
Warto jednak nadmienić, że powinno się unikać łososia norweskiego, który jest najbardziej zanieczyszczony. Pamiętaj, że najzdrowszy jest złowiony dziki łosoś! Zamiennie możesz też wybrać tuńczyka, śledzie czy makrelę.
5. Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek była wykorzystywana przez Greków i Włochów od wieków. Jest bogata w zdrowe tłuszcze, które obniżają poziom cholesterolu, regularne spoży
wanie zmniejsza ryzyko zawału serca o 41%.
6. Orzechy
Orzechy są bogate w nienasycone tłuszcze i kwas omega-3, które mają silne działanie wzmacniające pamięć, regulują poziom cholesterolu i sprawdzają się w leczeniu bólu stawów. Migdały i orzechy włoskie są jednym z najbogatszych źródeł zdrowych tłuszczów, dlatego należy spożywać chociażby garść codziennie.
7. Owoce persymona (kaki)
Są bogate w błonnik, zdrowe sterole, które obniżają poziom złego cholesterolu. Zawiera takie pożyteczne substancje jak: kwas askorbinowy (witamina C), karotenoidy, polifenole, błonnik i liczne składniki mineralne. Posiada właściwości przeciwutleniajace.
Owoce kaki są stosowane od ponad setek lat do łagodzenia efektów ukąszeń. Za pomocą napoju z gotowanych liści można obniżyć ciśnienie, obniżyć krzepliwość krwi czy wspierać leczenie nowotworów.
8.Kurkuma
Związek aktywny kurkumy, kurkumina, jest odpowiedzialny za większość jej właściwości leczniczych. Ma silne właściwości przeciwzapalne i zapobiega nadmiernemu przechowywaniu tłuszczu. Kurkumę można dodawać do posiłków lub można pić w postaci herbaty. Jednak jej właściwości na tym się nie kończą!
Kurkuma wspomaga pracę mózgu, zawiera tumeron, substancję która przyspiesza rozwój wiązań nerwowych. Dlatego kurkuma jest bardzo ważnym składnikiem diety dla osób, które cierpią na wszelkiego rodzaju urazy mózgu.
Świetnie nadaje się jako składnik kuchni azjatyckiej, ale nie tylko! Bardzo dobrze łączy się z równie smaczną i również bardzo zdrową przyprawą jaką jest imbir!
Zobacz też: Mleczko kurkumowe, które leczy stan zapalny
9. Kawa
Kawa pomaga zachować zdrowie serca i zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej. Nie do końca wiadomo jak to się dzieje, że kawa wpływa pozytywnie na serce, ale coraz więcej długoterminowych badań, potwierdza jej zdrowotne działanie.
Istnieje taki pogląd, że kawa zwiększa ciśnienie krwi, a osoby z wysokim ciśnieniem nie powinny jej pić. To prawda, jednak, zmierzono, że efekt jest bardzo niewielki (3-4 mm/ Hg) i dotyczy regularnego picia kawy, ponadto taki efekt utrzymuje się około 75 minut.
Według wielu badań 1-2 kawy dziennie obniżają ryzyko zawału serca nawet do 20%. Oprócz tego kawa zwalcza oznaki starzenia się skóry, dzięki zawartości kofeiny. Kofeina posiada więcej zastosowań, wspomaga również spalanie tłuszczu, wspomaga naszą pamięć oraz możliwość koncentracji.
Należy pamiętać o tym, żeby nie pić więcej ja 2 filiżanki kawy dziennie, ponieważ może to podnieść poziom kortyzolu, który w nadmiernych ilościach sprawia, że jesteśmy dużo bardziej podatni na stres. Szczególnie dbac o to powinny Hashimotki i osoby które chorują na depresję.
10. Brokuły
Bogate w witaminy K, która zapobiega gromadzeniu się wapnia w tętnicach, obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi. Brokuły posiadają wrażliwości antynowotworowe, stosuje się je również do łagodzenia skutków autyzmu, ochrony przed występowaniem wrzodów czy regulacji ciśnienia tętniczego, a to wszystko m. in. dzięki sulforafanu.
11. Granat
Granaty zawierają substancje fitochemiczne, które wspomagają produkcję tlenku azotu, co ma korzystny wpływ na krążenie krwi. Oprócz tego sok z granatu łagodzi problemy z trawieniem i podobnie jak kawa działa odmładzająco na skórę. W chińskiej medycynie sok z granatu uważany jest za prawdziwy leczniczy eliksir. Zawiera wiele łatwo przyswajalnych przeciwutleniaczy, dzięki czemu jest bardzo przydatny przy zapobieganiu chorób nowotworowych oraz wspomaga ich leczenie.
12. Szpinak
Szpinak pomaga w oczyszczaniu tętnic i obniża ciśnienie krwi. Jest bogaty w potas i kwas foliowy, które wspierają zdrowie tkanek mięśniowych i zmniejszają ryzyko zawału serca.
Zawiera takie substancje jak żelazo, beta-karoten, luteinę, witaminę C. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy posiada również działanie antynowotworowe. Zawarty w szpinaku kwas foliowy działa ochronnie na płód, dlatego zaleca się spożywanie szpinaku kobietą w ciąży!
13. Awokado
Awokado jest niezwykle bogate w substancje odżywcze i tłuszcze. Reguluje poziom dobrego i złego cholesterolu, utrzymuje czystość tętnic. Zawiera takie substancje jak: potas, likopen, witaminy A, z grupy B, C, E, luteinę i zeaksantynę. Wspomaga regulację ciśnienia tętnicznego, posiada właściwości antynowotworowe, oprócz tego bardzo korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy. Innymi słowy, to jeden z tych owoców, którego NIE WOLNO unikać.
Zobacz jeszcze: Dlaczego awokado jest takie zdrowe i czemu warto go jeść codziennie?
14. Szparagi
Szparagi są niezwykle skuteczne w walce z wysokim poziomem cholesterolu, ponieważ zawierają silne związki, łagodzące stany zapalny i zapobiegają zatykaniu się żył.
15. Arbuz
Wspomaga produkcję tlenku azotu i rozszerza naczynia krwionośne.
16. Sok z cytryny
Sok z cytryny jest bogaty w przeciwutleniacze, które regulują ciśnienie krwi i wspomagają zdrowie naczyń krwionośnych. Pijąc codziennie rano szklankę świeżo wyciśniętego soku z cytryny, zapewnisz zalecaną dawkę witaminy C oraz wielu innych witamin i cennych minerałów.