Katarzyna Gurbacka
Dietetyk, Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka Diety Venus
Amerykanka Jennifer Lovdahl wykonała eksperyment – odłożyła zestaw Happy Meal na 6 lat w suchym miejscu, by sprawdzić, jak po tym czasie się zmieni. Poza utratą koloru i nieznacznym obeschnięciem frytek, posiłek wyglądał jakby nie nadgryzł go ząb czasu. Nie pojawiła się na nim pleśń, nie uległ rozkładowi, nie wydzielał intensywnego zapachu, jak choćby drugie śniadanie dziecka w plecaku, które omyłkowo przeleżało tam przez całe ferie.
Pierwszym wnioskiem, jaki nasunął się kobiecie, jest to, że zestaw Mc Donalds zawiera mnóstwo konserwantów i chemikaliów, które zapobiegają rozkładowi. Jak jest naprawdę?
Dlaczego posiłki z Mc Donald nie pleśnieją?
W odpowiedzi na post amerykanki opublikowany na Facebooku (tutaj) i kilka innych podobnych eksperymentów w tym czasie, amerykański szef kuchni J. Kenji López-Alt (autor strony „Serious Eats” i bestsellera na temat odżywiania „Better Home Cooking Through Science”) postanowił sprawdzić tę teorię. Przeprowadził rzetelny eksperyment, by przekonać się, dlaczego posiłki z Mc Donalds nie rozkładają się mimo upływu lat. Chciał też dowieść, czy faktycznie są naszpikowane chemikaliami. Co się okazało?
Jego eksperyment potwierdził oficjalne stanowisko znanej sieci fast foodów: powodem, dla którego zestawy żywieniowe nie rozkładają się mimo upływu lat, jest to, że wcześnie wysychają. Pleśń i bakterie nie mogą rozwijać się bez wilgoci. López-Alt dowiódł, że posiłki straciły 93% wilgoci w ciągu pierwszych trzech dni od zakupu. Zwrócił uwagę, że hamburgery są na tyle cienkie, że podczas mocnego smażenia, tracą wilgoć i tym samym nie stanowią podatnego środowiska do rozwoju pleśni.
Ponadto wysokie temperatury, w których przygotowywane są posiłki Mc Donald, pozbawiają je większości bakterii. Z jego eksperymentu wynika, że w przypadku burgerów i posiłków od Mc Donald pleśń nie ma podatnego środowiska, dlatego nie rozwinie się nigdy, o ile żywność przechowywana jest w suchym miejscu.
Czy zestawy z Mc Donald naszpikowane są chemikaliami?
Bułka z zestawu Mc Donald nie zawiera więcej konserwantów, niż chleb dostępny w amerykańskich supermarketach. Dodatkowo kontrola Departamentu Rolnictwa USA (USDA) potwierdziła, że wołowina dostępna w sieci Mc Donald również jest wolna od konserwantów.
López-Alt sam usmażył burgery o podobnej grubości oraz kształcie i w zbliżonej temperaturze, co znana sieć fast foodów. Jego posiłek także nie pleśniał mimo upływu czasu. Higieniczne warunki, w jakich przygotowywane są zestawy Mc Donald, wysokie temperatury zabijające bakterie, cienkie plastry mięsa to prawdziwa odpowiedź na pytanie, dlaczego posiłek Happy Meal praktycznie się nie zmienił po 6 latach leżenia w suchym miejscu.
Zagadka trwałości burgerów i zestawów z Mc Donald została rozwiązana. Choć nie mają dobrej sławy, a widok kanapki i frytek w niezmienionej formie mimo upływu lat, działa na wyobraźnię, to nie konserwanty i dodatki do żywności są za to odpowiedzialne.
Zobacz też:
Prosty trik na poprawę zdrowia (zajmuje tylko kilka minut)
Czy olej kokosowy naprawdę jest taki zdrowy (naukowe wyjaśnienie)