Na prośbę Doroty, jednej z fejsbukowiczek, przedstawiam przepis na to jak samemu w domu zrobić pyszny, biały serek/twarożek.

Na początku wydawało mi się to niezwykle skomplikowane i trudne, w rzeczywistości jednak wymaga tylko trochę pracy i cierpliwości. Dzięki tacie, okazało się, że przepis jest banalnie prosty, a sekret pysznego sera tkwi w jego odpowiednim ogrzaniu i jakości mleka.

Składniki ( wychodzą dwa 1 kg serki)

10 litrów świeżego mleka prosto od krowy

Wykonanie

Mleko przelać do 10 litrowego garnka i podgrzać do temperatury 30 stopni. Następnie zdjąć z ognia i odstawić w ciepłe miejsce, u nas był to piekarnik. Tam mleko powinno postać 1 dzień w temp. około 30 stopni, aby się ukwasiło.

Na powierzchni mleka, powstanie warstwa tłustej śmietanki.Mleko na twaróg ma około 4% tłuszczu, jeśli chcemy uzyskać chudszy twarożek, możemy łyżką zebrać śmietanę z mleka.

Następnie nastawiamy temperaturę w piekarniku na 90 stopni i pozostawiamy ukwaszone mleko na 5 godzin. W tym czasie ukwaszone mleko zamieni się w twaróg.Twaróg odzieli się od serwatki-żółto zielonego płynu.

Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika garnek z twarogiem i serwatką i pozostawiamy do wystygnięcia. Trwa to około 4 godziny.

Odsączamy twaróg od serwatki. U nas było to sitko, które tata, zakupił w sklepie internetowym. Może to być nawet zwykłe sitko, ( lub gaza, płócienna lub bawełniana ściereczka)wówczas twarożek będzie miał inny kształt i wzór.

Twarożek powinien pozostać na sicie kilka godzin, aż cała serwatka się odsączy. Ja lubię miękki twarożek dlatego odsączaliśmy krótko.

Tata samodzielnie wykonał specjalną praskę do wyciskania serwatki, dzięki której ser jest twardszy i bardziej suchy.

Własnoręcznie zrobiony ser jest przepyszny, smakuje znakomicie i szczerze polecam samodzielne wykonanie twarogu. To naprawdę wielka przyjemność.