Katarzyna Gurbacka
Dietetyk
Promotor zdrowego odżywiania
Autor bestsellera – odchudzającej książki kucharskiej Sekrety Odchudzania
Jagody Goji zawierają aż 5 razy więcej antyutleniaczy niż czarne borówki i 6 gram białka w jednej porcji! Co warto wiedzieć więcej o tych leczniczych i pożywnych owocach?
Zapewne nie raz zobaczyłeś w sklepie że zdrową żywnością te suszone owoce, wyglądają jak czerwone rodzynki?
To właśnie „Jagody Goji” i są JEDYNYMI jagodami na całej planecie, które zawierają tak dużo antyutleniaczy i działają jak lekarstwo na wiele chorób.
Jagody Goji pochodzą z Azji. Występują również na terenie Chin, Mongolii i w Himalajach, w których były spożywane od przeszło dwóch tysięcy lat. Jagody Goji zostały docenione w kulturze dalekiego Wschodu i są uznawane za najzdrowsze
owoce świata. Stosowane były jako roślina lecznica zwalczająca wiele objawów groźnych chorób. Popularna legenda głosi, że w głębi świątyni buddyjskiej została wykopana studia, w której znajdowały się pnącza jagód goji. Mnisi po ich spożyciu cieszyli się świetnym zdrowiem i w wieku 80 lat posiadali pełne uzębienie oraz bardzo dobre zdrowie.
Stanowiły naturalne wspomaganie pracy nerek i regulowały proces trawienia. Ponadto ulepszały krążenie krwi oraz likwidowały problemy z wątrobą. Owoce jagód goji mają też działanie lecznicze w zakresie zaćmy, chorób oczu i alergii skórnych. Stanowią innowacyjne antidotum na raka i cukrzycę. Od wielu lat pomagają także ludziom w walce z bezsennością.
Regularne spożywanie owoców ujędrnia skórę, poprawia samopoczucie, powoduje wzrost sił i energii, wzmocnienia odporności organizmu, poprawia pamięć oraz zwiększa koncentrację. Produkty te mają również wpływ na poprawę wzroku i cechują się działaniem antystresowym, a także chronią ciało przed nowotworami. Wpływają także na poprawienie sprawności seksualnej oraz zapobiegają powiększaniu się prostaty u mężczyzn.
Dlaczego jagody goji są tak wartościowe?
W ich składzie znajduje się wiele cennych substancji, między innymi:
[unordered_list style=”star”]
- 18 aminokwasów, czyniąc te jagody bogate w białko,
- 6 ważnych witamin,
- 5 wartościowych rodzajów kwasów tłuszczowych, w tym dwa niezbędne kwasy: linolenowy alfa i linolowy,
- 5 potężnych karotenoidów – beta karoten, zeaksyna, luteina, likopen i kryptoksantyna
- Ważne minerały (fenole) z wysokimi właściwościami antyutleniaczy
- 8 polisacharydów i 5 monosacharydów
- [/unordered_list]
W jagodach goji znajdują się spore ilości SUPER antyoksydantu-beta karotenu i zeaksantyny. Głównym zadaniem zeaksantyny jest ochrona siatkówki, która odpowiada za poprawne rejestrowanie obrazów w ludzkim oku. Na pewno wiesz czym jest zaćma oraz charakterystyczne plamki, które pojawiają się w oczach – są to oznaki starzenia i powodują wiele chorób. Wystarczy zadbać o dietę, aby w podeszłym wieku uniknąć problemów z oczami.
Zobacz też: Przepis na deser z jagodami goji
Obecność antyutleniaczy w jagodach goji powstrzymuje proces przedwczesnego starzenia się. Składniki zawarte w tych owocach aktywnie WALCZĄ z wolnymi rodnikami, które powstają na skutek zanieczyszczenia środowiska, a także wyboru niewłaściwych produktów żywieniowych. Powstają też od palenia papierosów, nadmiernego stresu, wysiłku fizycznego, zbyt dużych ilości słońca wpływającego na organizm i zależą od wielu innych czynników. Wolne rodniki szkodzą komórkom DNA, przez co mogą powodować ich niepoprawny rozwój, który powoduje liczne choroby.
Jagody Goji posiadają wartościowe witaminy B i E i składają się z wielu korzystnych aminokwasów. Obecność aminokwasów sprawia, że są IDEALNĄ i niezwykle pożywną przekąską bogatą w sporą ilość białka, która nadaje się dla osób aktywnych sportowo. W zupełności zaspokoi Twój głód. Ważną informacją jest to, że owoce zawierają WIĘCEJ beta karotenu niż marchewka, a także mają w sobie więcej ŻELAZA niż w szpinaku. Stanowią obfite źródło niezbędnych minerałów dla człowieka.
W jednej porcji jagód goji znajduje się aż 7 gram błonnika i 6 gram białka
Jagody goji są jedynym najlepszym składnikiem, który posiada specyficzne, LECZNICZE właściwości. Są to:
[unordered_list style=”green-dot”]
- Betaina, która stanowi enzym trawienny i wpływa na regulowanie pracy wątroby naszym organizmie. Ponadto działa uspokajająco, polepsza pamięć, pomaga w rozwoju mięśni. Pomaga w likwidowaniu tłuszczy przechowywanych w wątrobie. Ma ogromny wpływ w na zapobieganie tłuszczowym schorzeniom wątroby.
- Pyzalin jest innym komponentem chemicznym, który wzmacnia wątrobę oraz pomaga w zwalczaniu wirusowego zapalenia wątroby typu B. Ponadto zwalcza raka i białaczkę.
- Te składniki tworzą wspólnie związek o nazwie Solavetivon, który cechuje się działaniem antybakteryjnym i antygrzybiczym.To substancja aktywna, która daje jagodom Goji możliwość zwiększenia męskości u mężczyzn przy regularnym spożywaniu tych owoców. Za to odpowiada związek określany jao Beta Sitosterol, która także jest świetnym środkiem o działaniu przeciwzapalnym. Jagody Goji cieszyły się popularnością od wielu lat, także w zakresie leczenia seksualnej impotencji i nie dopuszczały do rozrostu prostaty u mężczyzn. Wpływa korzystnie na męskość.
- Fitochemikalia określane seskwiterpeny, odddziałują dobrze na serce i regulują ciśnienie krwi. Ta substancja chemiczna upora się z rakiem i zapobiega rozwojowi raka szyjki macicy.
[/unordered_list]
Jak bardzo potężne są jagody goji w walce z procesem starzenia się?
Jagody goji zostały ocenione na pierwszym miejscu w rankingu ORAC (Oxygen radical absorbance capacity)-metoda pomiaru zdolności antyoksydatycjnych i obejmuje najlepsze antyoksydanty w zdrowej żywności. Jagody goji mają aż pięciokrotnie wyższych poziom niż czarne borówki w skali ORAC.
Gdzie można kupić jagody goji ?
Dostępne są chyba wszędzie, od sklepów ze zdrową żywnością, po osiedlowe sklepiki. Małe czerwone owoce , przypominają rodzynki. W smaku są pyszne, lekko kwaskowe i miękkie. Można je dodawać do jogurtu, otrębów owsianych, do musli, ciasteczek. Są idealne jako przekąska.
Ja proponuję zrobić z nich pyszny deser z owoców goji z jogurtem, orzechami i miodem.
Serdecznie Pozdrawiam
Katarzyna Gurbacka
Dyplomowany Dietetyk
Ekspert od zdrowego jedzenia
Autor Alchemii Odchudzania oraz książki kucharskiej Sekrety Odchudzania
Przeczytaj też:
Sałatka z arbuza, sera fety i bazylii
3 produkty, które PRZYSPIESZAJĄ starzenie (nigdy ich NIE jedź!!!)
Omlet z koperkiem i ziemniakami
Jeśli podobał Ci się ten wpis, podziel się nim proszę ze znajomymi i przyjaciółmi, klikając poniżej: