Katarzyna Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka pysznej książki kucharskiej Sekrety Odchudzania

Herbatka z owoców dzikiej róży to prawdziwa skarbnica witamin.

Herbatka z owoców dzikiej róży jest niedoceniana. Ma mało kalorii i jest niedroga, Ma za to mnóstwo cennych składników, dla których warto ją pić, nawet codziennie.

herbatka z dzikiej róży właściwości

Powód #1 Na pierwsze miejsce wysuwa się witamina C.

Dzika róża ma więcej witaminy C niż na przykład w cytryna. Jest to naturalna witamina C, która jest przez nasz organizm dużo lepiej przyswajana i wykorzystywana niż syntetyczne witaminy do kupienia w aptekach. W owocach róży znajdują się również: prowitamina A, witamina E i K oraz witaminy z grupy B. Sporo jest też bioflawonoidów, soli mineralnych oraz olejków eterycznych. Taka mieszanka pozytywnych składników po prostu musi być zdrowa. Herbatka z owoców róży doskonale sprawdza się przede wszystkim w przeziębieniach, infekcjach organizmu oraz w stanach obniżonej odporności. Jest świetnym środkiem zapobiegawczym przeciwko kruchym naczyniom krwionośnym – wzmacnia je i poprawia stan całego układu krwionośnego. Herbatę z owoców róży warto też pić przy problemach z układem pokarmowym, m.in. żołądkiem i dwunastnicą oraz jako środek wspomagający przy biegunkach.

*Aby zachować jak najwięcej witaminy C, surowe owoce dzikiej róży można zjeść tak jak owoce i warzywa. Wystarczy je wypłukać, wyjąć drobne ziarka i zajadać.

Powód #2 Owoc róży poprawia kondycję naszej skóry.

Zawiera aminokwasy, pektyny i kwasy owocowe, które poprawiają wygląd naskórka, rozjaśniają skórę i zmiękczają ją. Codzienna filiżanka herbaty z owoców róży wzmocni nasz organizm i zadba o piękno od wewnątrz. Związki i substancje zawarte w owocach dzikiej róży utrzymują elastyczność skóry i zapobiegają zmarszczkom. Na skórę można też stosować olejek różany, ale ważne, aby był to 100% olejek bez żadnej domieszki chemii.

Wypróbuj też: Bezalkoholowy koktajl na dobry humor

Powód #3 Owoc dzikiej róży został powszechnie uznany jako lek wspomagający przy reumatoidalnym zapaleniu stawów.

Regularne spożywanie przyczynia się do zwiększenia „mobilności” o 20 do 25%. Zmniejsza ból i poprawia ogólny nastrój pacjentów. Osoby leczone herbatką z dzikiej róży odczuwały znaczną redukcję bólu, sztywności i zapalenia stawów. Właściwości przeciwzapalne róży są korzystne także w leczeniu pacjentów cierpiących na zapalenie stawów kolanowych lub biodrowych.

Powód #4 Dzika róża jest pomocna przy leczeniu cukrzycy.

To dzięki temu, że pomaga regulować poziom cukru. Uzupełnianie diety w herbatkę z owoców róży może także pomóc i ochronić chorych przed wieloma powikłaniami cukrzycy.

WYPRÓBUJ TEŻ  PRZEPISY, KTÓRE POMOGĄ CI ZACHOWAĆ ZDROWIE

3 zdrowe sałatki na kolację, które ułatwiają odchudzanie

Proste i smaczne przepisy które niszczą tłuszcz

Przepisy na lepszy chleb