Nie ma to jak kurczak, jest to jeden z naszych (całej rodziny) ulubiony gatunek mięsa. Ja lubię je podwójnie, ponieważ przyrządza się go wyjątkowo łatwo i szybko. Jest to kolejne danie, które przygotowuje się dosłownie w 5 minut.

Kupuję kurczaka z Sedaru. Według mnie jest bardzo dobry, karmiony wyłącznie surowcami roślinnymi i nie zmodyfikowanymi genetycznie.

Składniki: (dla 4 osób)

1 kurczak

3 ząbki czosnku

2 cm kawałek świeżego imbiru

po 1 łyżeczce kolendry i  cynamonu

pęczek świeżej kolendry

2 limonki

1 łyżka oliwy z oliwek/oleju parafinowego*

sól

pieprz

 

*olej parafinowy dla osób stosujących dietę proteinową

*oliwa z oliwek dla osób na Alchemii Odchudzania

Wykonanie:

Kurczaka opłukać i wytrzeć ręcznikiem papierowym.

Do miseczki wlać oliwę lub olej parafinowy. Obrać czosnek i imbir. Pokroić w cienkie paseczki, wrzucić do miski z olejem. Dodać kolendrę, cynamon, sól, pieprz i wyciśnięty sok z 2 limonek. Na koniec posiekać pęczek kolendry i wymieszać z miksturą w misce. Porządnie natrzeć kurczaka i wstawić do lodówki.

Najlepiej jest przygotować go dzień wcześniej, ja zrobiłam to wieczorem poprzedniego dnia. Wtedy smaki ładnie się połączą, a kurczak będzie kruchy i pachnący:)

Piec około 60-80 minut ( w zależności od wielkości kurczaka) w temp. 180 stopni.

Smacznego:)