domowe lizaki

Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Są kremowe, mają doskonały orzechowo-czekoladowy smak i zostały zrobione z dobrych i zdrowych składników. Domowe lizaki, w porównaniu z tymi, które możesz kupić w sklepach, są absolutnie bezkonkurencyjne! Przepis nie jest skomplikowany, a efekty robią niesamowite wrażenie.

Do wykonania takiego pysznego deseru potrzebujesz m.in. masła orzechowego, mleczka kokosowego i kakao. Opcjonalnie możesz wzbogacić smak czekoladowo-orzechowych lizaków, dodając do nich nasiona konopi siewnej, które są naturalnym źródłem białka i błonnika, mają wysoką zawartość takich składników mineralnych jak żelazo, cynk, fosfor i magnez oraz posiadają sporo witaminy E, zwanej “witaminą młodości”. Produkt możesz dostać w sklepach ekologicznych i supermarketach, dlatego jeśli go znajdziesz, koniecznie go przetestuj.

Zrób sobie własny Dzień Dziecka i wypróbuj tę smaczną i zdrową wersję ulubionych słodyczy z dzieciństwa.

DOMOWE LIZAKI Z MASŁEM ORZECHOWYM

domowe lizaki

Składniki (10-12 lizaków):

1 puszka mleka kokosowego

1/4 szklanki masła orzechowego (+ 1/3 szklanki masła orzechowego)

2 dojrzałe banany

6-8 daktyli (+1/2 szklanki daktyli)

1/2 szklanki kakao

3 łyżki nasion konopi (opcjonalnie)

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1/2 szklanki płatków owsianych

1/2 szklanki prażonych orzeszków ziemnych

2 tabliczki gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Do naczynia blendera dodaj mleko kokosowe, 1/4 szklanki masła orzechowego, banany, 6-8 daktyli, kakao, nasiona konopi i ekstrakt waniliowy, a następnie zmiksuj wszystko na gładką masę, która w konsystencji będzie przypominać smoothie. W foremkach na lizaki czy lody (mogą być małe kubeczki) poprzekładaj czekoladową masę z pozostałą częścią masła orzechowego, czyli 1/3 szklanki.

domowe lizaki z masłem orzechowym

W celu zrobienia granoli, zmiksuj w naczyniu blendera 1/3 szklanki daktyli, płatków owsianych i orzeszków ziemnych. Posyp granolą foremki z czekoladowo-orzechową masą (nie używaj do posypki całej granoli). Włóż patyczki do lodów, a następnie wstaw wszystko do zamrażalnika na około 4 godziny. Aby wyciągnąć lizaki z foremki, wstaw do gorącej wody kubeczki lub foremki, na około 10 sekund. Kiedy już wyciągniesz je z foremek, opcjonalnie możesz je polać roztopioną gorzką czekoladą, posypać pozostałą częścią granoli i ponownie wstawić do zamrażalnika.

Smacznego!

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Half Baked Harvest

Zobacz także:

Comments

komentarze