domowa lemoniada

Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Za oknem coraz więcej słońca, temperatura na termometrach rośnie, a ja coraz częściej mam ochotę na orzeźwiające napoje. Nic tak dobrze nie gasi pragnienia jak mocno schłodzona domowa lemoniada, której smak to naprawdę czysta przyjemność.

Domowa lemoniada z dodatkiem świeżych owoców, kostek lodu i liści świeżej mięty to idealny napój na wiosenne i letnie dni. Przy okazji towarzyskich spotkań czy rodzinnego grilla może być ona również świetną alternatywą dla alkoholowych drinków – w końcu smakuje doskonale i niesamowicie odpręża.

Orzeźwiającą lemoniadę możesz wykonać na mnóstwo różnych sposobów – wybór owoców, jakie dodasz do soku z cytryny i schłodzonej wody, zależy oczywiście od Ciebie.

Przy okazji zbliżającego się weekendu chciałam Ci zaproponować kilka inspiracji na zdrową i smaczną domową lemoniadę.

DOMOWA LEMONIADA Z MANGO

domowa lemoniada

Składniki (na 6 szklanek):

3 mango (pokrojone na kawałki)

1 szklanka soku z cytryny lub limonki

4 szklanki zimnej wody

lód

liście świeżej mięty oraz plasterki cytrusów (do dekoracji)

Wykonanie:

Do naczynia blendera wrzuć kawałki mango, wlej sok z cytryny lub limonki, dolej 2 szklanki wody i kilka kostek lodu, a następnie wszystko zmiksuj. Kiedy już uzyskasz jednolity miąższ, dolej resztę wody. Lemoniadę o smaku mango serwuj z dodatkiem kostek lodu, liście świeżej mięty oraz plasterków cytrusów.

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Laylita’s Recipes

DOMOWA LEMONIADA KOKOSOWA

domowa lemoniada

Składniki (4-6 szklanki):

2 litry wody kokosowej

2 cytryny (pokrojone na plasterki)

1/2 szklanki soku z cytryny

1 wiązka świeżej mięty

2 szklanki lodu

Składniki:

W dzbanku pomieszaj ze sobą wodę kokosową, sok z cytryny. Następnie dodaj do napoju plasterki cytryny, listki świeżej mięty oraz kostki lodu. Domowa lemoniada z wody kokosowej gotowa!

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga For The Love Of Basil

zakwaszenie organizmu

DOMOWA LEMONIADA ARBUZOWA

domowa lemoniada

Składniki:

1/2 średniej wielkości arbuza

4-5 dużych cytryn

4-6 szklanek wody

świeża mięta

Wykonanie:

Do naczynia blendera wrzuć ćwiartki arbuza, a kiedy uzyskasz już jednolitą konsystencję, przelej sok z arbuza do dzbanka i odstaw na bok. Do szklanki wyciśnij sok z cytryny –  powinieneś uzyskać 1 szklankę soku, choć jest to zależne od wielkości i soczystości cytryn. Następnie przelej sok z cytryny do dzbanka, dolej wodę i dokładnie wymieszaj. Lemoniadę arbuzową serwuj schłodzoną, z dodatkiem kostek lodu, plasterków cytryny oraz listków świeżej mięty.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Divas Can Cook

KLASYCZNA DOMOWA LEMONIADA

domowa lemoniada

Składniki (6 szklanek):

1 szklanka soku z cytryny (około 6 cytryn)

4 szklanki zimnej wody

Wykonanie:

Wyciśnij sok z każdej cytryny. Wlej go do dzbanka. Dodaj wodę. Wstaw napój do lodówki na około 2-3 godziny. Serwuj lemoniadę z dodatkiem kostek lodu i mięty.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Healthful Pursuit

DOMOWA LEMONIADA Z LICZI

domowa lemoniada

Składniki (4 porcje):

20-25 sztuk liczi

4 łyżki soku z cytryny

4 szklanki wody

świeża mięta

Wykonanie:

Obierz liczi i usuń z nich pestki, a następnie wrzuć je do naczynia blendera i zmiksuj na gładkie puree. Dodaj sok z cytryny,  wodę i dokładnie pomieszaj. Przelej lemoniadę do dzbanka, dodaj kostki lodu i serwuj ją schłodzoną z dodatkiem listków świeżej mięty.

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Whisk Affair

DOMOWA LEMONIADA TRUSKAWKOWA

domowa lemoniada

Składniki (na 8 szklanek):

4 i 1/2 szklanki świeżych truskawek (pokrojonych na polówki)

4 cytryny

woda

lód

Wykonanie:

Do naczynia blendera wrzuć truskawki i wlej 1 szklankę wody. Blenduj na gładką masę. Kiedy już uzyskasz gładki i jednolity mus, wlej do niego 1 szklankę soku z cytryny.  Następnie przelej do 2-litrowego dzbanka mus truskawkowy i sok cytrynowy oraz dodaj do niego 3/4 słodzonej mikstury. Resztę dzbanka wypełnij kostkami lodu i kilkoma szklankami zimnej wody. Wymieszaj wszystko ze sobą. Lemoniadę truskawkową serwuj schłodzoną.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Spend With Pennies

Zobacz także:

Comments

komentarze