Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>
Za oknem coraz więcej słońca, temperatura na termometrach rośnie, a ja coraz częściej mam ochotę na orzeźwiające napoje. Nic tak dobrze nie gasi pragnienia jak mocno schłodzona domowa lemoniada, której smak to naprawdę czysta przyjemność.
Domowa lemoniada z dodatkiem świeżych owoców, kostek lodu i liści świeżej mięty to idealny napój na wiosenne i letnie dni. Przy okazji towarzyskich spotkań czy rodzinnego grilla może być ona również świetną alternatywą dla alkoholowych drinków – w końcu smakuje doskonale i niesamowicie odpręża.
Orzeźwiającą lemoniadę możesz wykonać na mnóstwo różnych sposobów – wybór owoców, jakie dodasz do soku z cytryny i schłodzonej wody, zależy oczywiście od Ciebie.
Przy okazji zbliżającego się weekendu chciałam Ci zaproponować kilka inspiracji na zdrową i smaczną domową lemoniadę.
DOMOWA LEMONIADA Z MANGO
Składniki (na 6 szklanek):
3 mango (pokrojone na kawałki)
1 szklanka soku z cytryny lub limonki
4 szklanki zimnej wody
lód
liście świeżej mięty oraz plasterki cytrusów (do dekoracji)
Wykonanie:
Do naczynia blendera wrzuć kawałki mango, wlej sok z cytryny lub limonki, dolej 2 szklanki wody i kilka kostek lodu, a następnie wszystko zmiksuj. Kiedy już uzyskasz jednolity miąższ, dolej resztę wody. Lemoniadę o smaku mango serwuj z dodatkiem kostek lodu, liście świeżej mięty oraz plasterków cytrusów.
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Laylita’s Recipes
DOMOWA LEMONIADA KOKOSOWA
Składniki (4-6 szklanki):
2 litry wody kokosowej
2 cytryny (pokrojone na plasterki)
1/2 szklanki soku z cytryny
1 wiązka świeżej mięty
2 szklanki lodu
Składniki:
W dzbanku pomieszaj ze sobą wodę kokosową, sok z cytryny. Następnie dodaj do napoju plasterki cytryny, listki świeżej mięty oraz kostki lodu. Domowa lemoniada z wody kokosowej gotowa!
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga For The Love Of Basil
DOMOWA LEMONIADA ARBUZOWA
Składniki:
1/2 średniej wielkości arbuza
4-5 dużych cytryn
4-6 szklanek wody
świeża mięta
Wykonanie:
Do naczynia blendera wrzuć ćwiartki arbuza, a kiedy uzyskasz już jednolitą konsystencję, przelej sok z arbuza do dzbanka i odstaw na bok. Do szklanki wyciśnij sok z cytryny – powinieneś uzyskać 1 szklankę soku, choć jest to zależne od wielkości i soczystości cytryn. Następnie przelej sok z cytryny do dzbanka, dolej wodę i dokładnie wymieszaj. Lemoniadę arbuzową serwuj schłodzoną, z dodatkiem kostek lodu, plasterków cytryny oraz listków świeżej mięty.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Divas Can Cook
KLASYCZNA DOMOWA LEMONIADA
Składniki (6 szklanek):
1 szklanka soku z cytryny (około 6 cytryn)
4 szklanki zimnej wody
Wykonanie:
Wyciśnij sok z każdej cytryny. Wlej go do dzbanka. Dodaj wodę. Wstaw napój do lodówki na około 2-3 godziny. Serwuj lemoniadę z dodatkiem kostek lodu i mięty.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Healthful Pursuit
DOMOWA LEMONIADA Z LICZI
Składniki (4 porcje):
20-25 sztuk liczi
4 łyżki soku z cytryny
4 szklanki wody
świeża mięta
Wykonanie:
Obierz liczi i usuń z nich pestki, a następnie wrzuć je do naczynia blendera i zmiksuj na gładkie puree. Dodaj sok z cytryny, wodę i dokładnie pomieszaj. Przelej lemoniadę do dzbanka, dodaj kostki lodu i serwuj ją schłodzoną z dodatkiem listków świeżej mięty.
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Whisk Affair
DOMOWA LEMONIADA TRUSKAWKOWA
Składniki (na 8 szklanek):
4 i 1/2 szklanki świeżych truskawek (pokrojonych na polówki)
4 cytryny
woda
lód
Wykonanie:
Do naczynia blendera wrzuć truskawki i wlej 1 szklankę wody. Blenduj na gładką masę. Kiedy już uzyskasz gładki i jednolity mus, wlej do niego 1 szklankę soku z cytryny. Następnie przelej do 2-litrowego dzbanka mus truskawkowy i sok cytrynowy oraz dodaj do niego 3/4 słodzonej mikstury. Resztę dzbanka wypełnij kostkami lodu i kilkoma szklankami zimnej wody. Wymieszaj wszystko ze sobą. Lemoniadę truskawkową serwuj schłodzoną.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Spend With Pennies