Katarzyna Gurbacka
Dietetyk, Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka Diety Venus
Oleje naturalne, tłoczone na zimno są źródłem witamin i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych,
Dlaczego warto stosować oleje tłoczone na zimno i które oleje są najlepiej stosować?
Oleje naturalne tłoczone na zimno, nie są poddawane procesowi rafinacji, która pozbawia ich cennych składników, zatem nie powinno się stosować ich do smażenia, tylko podawać na zimno. Oleje tłoczone na zimno są źródłem niezbędnych nasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają chorobom serca i wspomagają pracę całego organizmu, oraz mają działanie przeciwnowotworowe.
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), wśród których możemy wymienić kwasy popularnie nazywane omega-3, omega-6 i omega-9, stanowią budulec naszych komórek i są niezbędne do ich prawidłowego funkcjonowania. Kiedy organizm nie ma zasobów dobrych tłuszczów, które są niezbędne do procesów komórkowych, wykorzystuje te złe, w wyniku czego błona komórkowa zaczyna gorzej funkcjonować, a to z kolei może prowadzić do różnego rodzaju schorzeń.
8 olei, które warto używać
1.Olej lniany
Jest wytwarzany z nasion lnu, najwyższa temperatura tłoczenia to 10 stopni Celsjusza, jeżeli olej jest tłoczony w wyższej temperaturze, traci swoje cenne właściwości. Olej lniany jest źródłem kwasów omega-3, u kobiet reguluje pracę hormonów, u mężczyzn jest stosowany w leczeniu prostaty, zwiększa wydolność organizmu, regeneruje błony śluzowe układu trawiennego, wspomagając procesy trawienia. Dzienna dawka oleju lnianego u osób dorosłych to od 2 do 6 łyżek.
2. Olej z maku
Olej ten jest tłoczony z niebieskich ziaren maku leczniczego, jest bogaty w kwasy omega-3 i omega-6, witaminę E oraz fitosterole, które zapobiegają wchłanianiu się cholesterolu przez komórki jelitowe. Olej makowy reguluje pracę wątroby i nerek oraz przyspiesza gojenie się ran. Ze względu na swoje działanie odżywcze, nawilżające i regenerujące olej ten jest często wykorzystywany w kosmetologii, jest zalecany do pielęgnacji każdego rodzaju skóry.
Zobacz też: 3 popularne mity na temat tłuszczu w diecie
3. Olej konopny
Jest wytwarzany z konopi siewnych, które wbrew wielu krążącym na ich temat mitom, nie mają żadnych właściwości halucynogennych, za to są bogate w kwasy omega – 3 i omega – 6, witaminę E, która ma działanie antyoksydacyjne, witaminy A, K, B oraz minerały takie jak wapń cynk, fosfor i magnez. Olej konopny jest stosowany nie tylko w leczeniu nowotworów, wzmacnia naczynia krwionośne i poprawia przepływ krwi, wspiera pracę układu odpornościowego oraz wykazuje działanie przeciwbólowe.
4. Olej z pestek dyni
Jest źródłem kwasów nienasyconych z grupy n-6 i n-3, jednonasyconych n-9 oraz witamin i składników mineralnych, między innymi potasu, selenu i cynku. Olej z pestek dyni jest stosowany w celu normalizacji pracy gruczołu krokowego oraz stanach zapalnych układu płciowego, jego stosowanie ze względu na wysokie stężenie cynku, zaleca się przy wszystkich problemach z oddawaniem moczu.
5. Olej rzepakowy
Jest jednym z popularniejszych olejów, jakie znajdziemy na sklepowych pułkach, jednak ten, który tam się znajduje, jest rafinowany, zatem nie ma zbyt wielu właściwości zdrowotnych. Olej z rzepaku powinien być tłoczony na zimno, tylko wtedy znajdziemy w nim kwasy nienasycone oraz cenne przeciwutleniacze. Olej z rzepaku jest bogaty w beto-karoten, który wspomaga pracę układu immunologicznego oraz pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wzroku.
Najlepsze rodzaje tłuszczu w czasie odchudzania
6. Olej słonecznikowy
Jest chyba najpopularniejszym olejem używanym przez Polaków, jednak oprócz tego, który znajdziemy na półkach w hipermarketach warto mieć w domu i stosować tłoczony na zimno olej z pestek słonecznika. Dlaczego? Olej ten poza kwasami nienasyconymi zawiera najwyższą, spośród naturalnych olejów, zawartość witaminy E, która zwalcza wolne rodniki i spowalnia procesy starzenia się organizmu. Olej słonecznikowy korzystnie wpływa na pracę organów wewnętrznych oraz wygląd skóry.
7. Oliwa z oliwek
Najlepsza jest ta tłoczona ze świeżych oliwek, czyli oliwa extra virgin, jest to najpopularniejszy olej naturalny, tłoczony na zimno, jakiego używamy w Polsce. Oliwa z oliwek zawiera kwas oleinowy, który redukuje poziom złego cholesterolu we krwi, witaminy A i E, które są doskonałymi antyoksydantami. Oliwa z oliwek wzmacnia odporność i jest stosowana w kosmetykach, ponieważ pozwala przywrócić naturalną barierę lipidową naskórka, co pozwala chronić skórę przed utratą wody i zapobiega problemom z przesuszeniem skóry.
Oleje zimno tłoczone, możemy stosować do dresingów i sosów sałatkowych, nic nie stoi na przeszkodzie, aby stosować je po łyżce, albo dwie dziennie, tak ja syrop. Możemy przyprawiać nimi warzywa, pieczywo, ryby, w zasadzie większość potraw, stosując oleje nierafinowane, poprawi się nie tylko stan waszego zdrowia, ale i samopoczucie.
8. Olej kokosowy
7 powodów, aby używać oleju kokosowego do każdego dania
Olej kokosowy, który dzięki swoim właściwościom zdrowotnym jest jednym z najlepszych tłuszczy jakie istnieją. Dzięki unikalnym kwasom tłuszczowym i dużej zawartości aktywnych składników odżywczych, śmiało może być traktowany nie tylko jako pożywienie, ale także jako lekarstwo.
To właśnie dzięki swoim zdrowotnym właściwościom staje się coraz bardziej popularny.