Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Gdy sezon na szparagi jest w pełni, trzeba korzystać jak najczęściej z naturalnego dobrodziejstwa białych i zielonych łodyg. Mało jest warzyw o tak wielkiej mocy!

Szparagi znane ludzkości od ponad dwóch tysięcy lat, uważane były za lekarstwo na potencję, choroby wewnętrzne, brak witalności, problemy układu moczowego czy choroby płuc, a także traktowane jako eliksir młodości.

Stosowali je w swojej praktyce medycznej starożytni Grecy i wyznawcy ajurwedyjskich terapii.

Na szczęście w dzisiejszych czasach naukowcy nie muszą wierzyć na słowo legendom, gdyż zbadali ich skład odżywczy i dzięki tym analizom zaliczyli szparagi do 20 najbardziej zagęszczonych pod względem odżywczym pokarmów na świecie! (indeks ANDI – Aggregate Nutrients Density Index).

Właściwości odżywcze szparagów

Szparagi nie zawierają w sobie żadnych tłuszczów, co tłumaczy ich częstą obecność w dietach odchudzających. Posiadają natomiast trochę białka i minerałów, zwłaszcza potasu, fosforu, selenu, manganu i miedzi, a w mniejszych ilościach także wapnia, żelaza, magnezu i cynku. Najbardziej godne podziwu jest jednak ich naładowanie witaminami, a konkretnie:

  • Witaminą C, która wspomaga odporność i układ krwionośny
  • Witaminą A, odpowiedzialną za dobry stan skóry i wzroku
  • Witaminą B1, która reguluje metabolizm cukru i pomaga nam czuć się energicznie, jednocześnie ułatwiając skupianie uwagi i wspomagając system nerwowy.
  • Witaminą B2, odpowiadającą za produkcję energii przez komórki.
  • Witaminą B6, bez której czujemy się zmęczeni i skłonni do depresji.
  • Witaminą E, chroniącą oczy, serce i zapobiegającą nowotworom.
  • Witaminą K, poprawiającą krzepliwość krwi i strukturę kości. W 150 g szparagów otrzymujemy już 150% rekomendowanego dziennego zapotrzebowania na witaminę K!
  • Kwasem foliowym, cennego zwłaszcza dla kobiet ciężarnych i planujących dziecko, a także dla przyszłych tatusiów. Niedobór kwasu foliowego w pierwszym trymestrze ciąży może prowadzić do poważnych wad rozwojowych płodu.

Moc antyutleniająca

Niczym warzywni superbohaterowie, szparagi mają niesamowitą zdolność redukowania działalności wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie oraz wiele chorób o podłożu zapalnym.

Szczególnie ważnym antyoksydantem w nich zawartym jest glutation, który zdaniem naukowców potrafi autentycznie spowalniać proces starzenia, a co więcej, chroni naszą skórę przez szkodliwym działaniem promieni słonecznych oraz zanieczyszczeniami środowiska.

Antyutleniająca moc szparagów może również chronić przed rozwinięciem chorób serca, krążenia, a nawet cukrzycy. Wspomniany glutation uważany jest wręcz za jeden z największych sprzymierzeńców człowieka w prewencji nowotworów, zwłaszcza raka piersi, jelita, kości i płuc.

Oprócz glutationu szparagi zawierają także saponiny, które również mają działanie antynowotworowe oraz kwercetynę chroniącą układ krążenia. Wspomniane antyoksydanty odgrywają również znaczącą rolę w zapobieganiu chorobom degeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera, stwardnienie rozsiane czy choroba Parkinsona.

Balsam na wnętrze

Szparagi mają także działanie moczopędne, pozwalając organizmowi lepiej oczyścić się z toksyn oraz pozbyć się nadmiaru zalegającej wody. Dla kobiet cierpiących często na schorzenia pęcherza mogą być ważny składnikiem diety wspomagającej zdrowie. Wpływają także łagodząco na układ pokarmowy, dzięki zawartości inuliny – związku stanowiącego idealną pożywkę dla dobrych bakterii zasiedlających ludzkie jelita. Dzięki pokaźnej ilości nierozpuszczalnego błonnika pomagają również spowolnić proces metabolizmu, chroniąc nas przed gwałtownymi skokami glukozy we krwi.

Tym samym, zapobiegają chorobom serca oraz cukrzycy typu II. Zdaniem dietetyków, konsumpcja pokarmów bogatych w błonnik redukuje także ryzyko rozwinięcia nadwagi oraz zawałów serca, udarów i nadciśnienia. Z kolei ludzie cierpiący na dolegliwości jelitowe, przy jadłospisie bogatym w szparagi powinni odczuć poprawę stanu i złagodzenie objawów typu bóle, zaparcia czy biegunki.

Zawarty w zielonych szparagach chlorofil pomaga organizmowi pozbywać się metali ciężkich i toksyn. Z kolei we współpracy z obecną w nich luteiną dogłębnie oczyszczają podstawowe organy wewnętrzne i poprawiają ich funkcjonowanie. Ekstrakt ze szparagów zalecany jest także kobietom cierpiącym na wyjątkowo nasilony PMS oraz skurcze podbrzusza związane z cyklem miesiączkowym.

Słynny afrodyzjak

Od tysięcy lat kobiety i mężczyźni na całym świecie sięgali po szparagi jako zielone bożki płodności, potencji i rozbudzania miłości. Antropolodzy po części przypisują tę fascynację charakterystycznemu, fallusowatemu kształtowi szparaga, ale okazuje się, że nie jest to cała prawda.

Korzeń szparaga, którego niestety nie dostaniemy w tradycyjnych sklepach, faktycznie ma moc wpływania na układ hormonalny oraz samopoczucie, zwłaszcza mężczyzn, podnosząc ich libido i redukując zaburzenia erekcji. Kobietom z kolei sproszkowany korzeń szparagów ma pomagać na anemię oraz przy problemach z poczęciem dziecka.

Nie gotuj zbyt długo!

Choć większość Polaków preferuje warzywa miękkie i bardzo miękkie, zbyt długie gotowanie niestety niweczy dobrodziejstwo odżywcze zieleniny. W przypadku szparagów już jedna minuta blanszowania dłużej oznacza utratę znacznej ilości witamin. Eksperci zalecają więc gotowanie we wrzątku od 3 do 5 minut, idealnie z główkami uniesionymi ponad wodą.

Na wartość odżywczą szparagów wpływa jednak także sposób ich przechowywania przed obróbką cieplną. Okazuje się bowiem, że jeszcze przez jakiś czas po zbiorze, szparagi są w stanie metabolizować tlen i produkować dwutlenek węgla, co w skrócie oznacza, że ich komórki wciąż pracują.

Aby wydłużyć ten proces, warto po zakupie owinąć końcówki łodyg mokrą ściereczką i tak przechowywać je w lodówce – nie dłużej jednak niż 48 godzin od zakupu! Wybierając szparagi na straganie czy w supermarkecie, zwracajmy uwagę, aby były jędrne, a ich główki nie opadały na stronę – zwiędłe szparagi będą wciąż smaczne, ale nie dadzą nam tyle zdrowotnych korzyści!

Skutki uboczne szparagów

Jedzone w postaci dodatku do obiadu raz w tygodniu, szparagi nie stanowią żadnego zagrożenia dla zdrowia. Jeśli ktoś jednak postanowi wykorzystać ich dobrodziejstwo, włączając je do codziennego jadłospisu lub przyjmując sproszkowane ekstrakty, powinien liczyć się z faktami, że:

  • Szparagi zawierają związki purynowe i mogą prowokować powstawanie kamieni nerkowych. Z tego powodu nie są również wskazane dla osób cierpiących na dnę moczanową.
  • Szparagi w dużych dawkach nie są polecane w czasie ciąży i karmienia piersią, ze względu na ich wpływ na układ hormonalny.
  • Osoby uczulone na cebulę i pory mogą okazać się również uczulone na szparagi.
  • Szparagi powodują nieprzyjemny zapach moczu  – rzecz nieszkodliwa zdrowotnie, ale mogąca przeszkadzać niektórym ludziom.

Źródła:

http://www.medicalmedium.com/blog/miracles-of-asparagus

https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/health-benefits-of-asparagus.html

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=12

https://draxe.com/asparagus-nutrition/

http://www.medicalnewstoday.com/articles/270805.php

http://www.health.com/nutrition/asparagus-health-benefits

Zobacz także: