Ten pyszny deser jabłkowy to idealna słodka przekąska lub nawet lekka kolacja.
Nie zawiera mąki, tłuszczu, cukru, ani jajek. Nie wymaga pieczenia… ma tylko 112 kcal i jest nieziemsko pyszny.
Chcesz nauczyć się dobrze jeść i zdrowo schudnąć, nawet 40 kg? Dołącz do wspaniałej społeczności, gdzie otrzymasz dopasowane do Ciebie plany jedzenia, przepisy i mnóstwo motywacji! Zapisz się dzisiaj!
Choć robię go już po raz czwarty, nadal nie mogę się nim najeść. Jest obłędny. Ten deser jabłkowy z ziarenkami chia to samo zdrowie. Jabłka, banan, wanilia, nasionka chia, cynamon i orzechy.
Chia to składnik, który odkryłam kilka miesięcy temu.
To idealne źródło kwasów omega 3 i omega 6. Omega 3 mają nawet więcej niż porcja łososia!
W 30 gramach chia znajduje się:
Błonnik: 11 gramów
Białko: 4 gramów
Tłuszcz: 9 gramów
Wapń: 18% dziennego zapotrzebowania
Mangan: 30% dziennego zapotrzebowania
Magnez: 30% dziennego zapotrzebowania
Fosfor: 27% dziennego zapotrzebowania
Ponadto jest dobrym źródłem cynku, witamin: B1, B2 i B3 oraz potasu.
Nie zawierają glutenu, dlatego mogą być stosowane przez osoby, uczulone na gluten.
Idealne dla cukrzyków, ponieważ spowalniają wchłanianie cukrów.
Nasionka chia pęcznieją po dodaniu płynu, a to dzięki dużej zawartości błonnika. Wypełnia on żołądek przez co zmniejsza uczucie głodu.
Dzięki sporej zwartości białka, zmniejsza apetyt.
Po zjedzeniu porcji takiego deseru nie czuję głodna. Jestem najedzona i przez kilka godzin nie odczuwam głodu. Ten deser bardzo często zastępuje mi kolację.
Składniki na 4 porcje
Na budyń z chia
2 łyżki nasion chia
1 szklanka mleka roślinnego (może być mleko krowie jeśli masz takie ze wsi)
3 łyżki płatków owsianych górskich
na czubek łyżeczki pasty z wanilii lub pół łyżeczki wyciągu z wanilii
kilka orzechów włoskich ( mogą być migdały)
Na dżem jabłkowy
4 jabłka
1 banan
1/2 łyżeczki cynamonu
1,5 szklanki soku jabłkowego ( takiego domowego bez cukru)
1 łyżka nasion chia
Wykonanie
Nasionka chia i płatki owsiane zalać zimnym mlekiem. Dodać wanilię, wymieszać i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Można też nastawić je na noc, a deser przygotować następnego dnia.
Dżem jabłkowy
Jabłka pokroić w kostkę. Zostawiam skórkę ponieważ jabłka mam ekologiczne, a skórka jest mięciutka i pachnąca.Jeśli wasze jabłka nie są z „zaprzyjaźnionego” ogródka lepiej jest je obrać ze skóry.
Włożyć pokrojone jabłka do rondelka, dodać rozgniecionego widelcem banana, cynamon, sok jabłkowy i chia.
Wymieszać i smażyć w rondelku, mieszając od czasu do czasu około 20 minut, aż jabłka będą miękkie.
Zdjąć z ognia i przestudzić.
Uprażyć na patelni bez tłuszczu 1 łyżkę płatków owsianych do posypania deseru i kilka orzechów włoskich.
Do szklanki wkładać na przemian łyżkę dżemu jabłkowego z łyżką budyniu z chia.
Na koniec posypać uprażonymi płatkami owsianymi i orzechami.
I deser jest już gotowy.
Można go przechowywać w lodówce pod przykryciem nawet 3 dni, mam wrażenie, że jest wtedy nawet lepszy:)
Oto, gdzie jeszcze możesz znaleźć więcej przepisów…
Dobre jedzenie to klucz do zdrowego życia. Chciałabym podzielić się z Tobą tym dobrym jedzeniem. Pokażę Ci gdzie znaleźć mnóstwo pysznego i zdrowego jedzenia, przypraw, ziół i innych składników odżywczych, które w naturalny poprawią problemy z trawieniem, obniżą cholesterol, ciśnienie krwi, są świetne jeśli masz cukrzycę 2 stopnia, dodadzą Ci energii i sił. To jedzenie znajdziesz na następnej stronie.