Chcesz się odchudzić? Potrzebujesz pić te napoje, codziennie- ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>
Cukinia o tej porze roku smakuję najlepiej. U mnie w ogrodzie mam jej całe mnóstwo. Ktoś chce? Z 4 krzaków mogłabym obdzielić całą ulicę…
Każdy wie, że warzywa są zdrowe, ale mało osób umie wykorzystać je nie tylko do dań słonych. Okazuje się, że świetnie smakują także w deserach i słodkich ciastach. Uwielbiam z nich korzystać, ponieważ bardzo obniżają kaloryczność ciast i deserów. Nawet o 300%.
Popularne:
55 deserów, które nie tuczą, i możesz je jeść na diecie
3 najlepsze słodkie ciasta z warzywami
Jak pszenica niszczy Twoje zdrowie i dlaczego warto jej unikać?
Cukinia zawiera niewiele kalorii, a przy okazji dostarcza nam mnóstwo cennych składników odżywczych.
Ma bardzo niski indeks glikemiczny przez jest idealnym warzywem dla cukrzyków, osób odchudzających się i mających problem z insuliną. Warzywo to równoważy poziomu cukru we krwi, dba o zdrowie naszego serca, obniża poziom cholesterolu, poprawia stan skóry oraz działa antystresowo.
Jednym z kulinarnych hitów są oczywiście cukiniowe ciasta.
Prezentowałam Wam już przepis na przepyszne brownie z cukinii (przepis-tutaj) więc przyszedł czas na inny równie smaczny deser. To czekoladowe ciasto cukiniowe nie zawiera glutenu, rafinowanego cukru, ani mleka. Jest przepyszne i przypomina nieco chlebek bananowy.
CZEKOLADOWE CIASTO CUKINIOWE
Składniki:
1 szklanka czekoladowo-orzechowego masła (przepis na zdrową Nutellę znajdziesz TUTAJ)
1 szklanka cukinii (startej i odciśniętej)
2 duże jajka
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka wanilii
1 łyżeczka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Połącz ze sobą krem czekoladowo-orzechowy, jajka, syrop klonowy, wanilię oraz sól. Dodaj sodę oczyszczoną oraz ocet jabłkowy i wszystko dobrze zmiksuj.
Następnie dodaj startą cukinię i wymieszaj ją z pozostałymi składnikami. Miksturę przenieś do foremki posmarowanej cienko tłuszczem i piecz ciasto przez około 35-50 minut (jeśli rozdzielisz miksturę na dwie małe formy, piecz wszystko przez około 25-30 minut). Za pomocą wykałaczki sprawdź, czy ciasto dobrze się upiekło. Jeśli tak, to wyciągnij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Całe ciasto ma 1500 kalorii
Zobacz także: