Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Ciasta, torty czy babeczki z owocami to standardowe desery polskiej kuchni. Praktycznie każdy owoc pasuje do słodkości więc przygotowanie czegoś słodkiego z truskawką, jabłkiem lub brzoskwinią nie jest wielkim wyczynem. A co, gdyby trochę poeksperymentować i spróbować czegoś nowego? Postanowiłam przełamać stereotypy i przygotować pyszne ciasta z dodatkiem warzyw. Koniecznie musisz je wypróbować.

Ciasta z dodatkiem warzyw

Moje warzywne wypieki to nie tylko bomba witaminowa, ale też desery, które pieszczą kubki smakowe. Poza tym wyglądają wspaniale i są niestandardowym pomysłem na słodkości. Jeśli masz dość oklepanych przepisów koniecznie musisz wypróbować ciasta z dodatkiem warzyw. Zobacz, które smakują mi najbardziej.

Zobacz to: Oto potrawy, które zniszczą tłuszcz na brzuchu. Jedz je!

1.Ciasto dyniowe

ciasta z dodatkiem warzywSkładniki

  • 300 g obranej dyni
  • 200 g suszonych daktyli bez pestek
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 200 g zmielonych na mąkę pestek dyni
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 2 jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • 5-6 niesiarkowanych suszonych moreli – pokrojonych w paski
  • płatki migdałowe do posypania

Wykonanie:

Dynię zetrzyj na tarce, przełóż na sitko, lekko posól i odstaw na pół godziny. Po tym czasie dokładnie odciśnij dynię z soku. Daktyle i banany zmiksuj blenderem razem z mlekiem kokosowym. W misce wymieszaj mąkę dyniową z sodą i przyprawami. Następnie dodaj zmiksowane banany z daktylami, odciśniętą dynię oraz jajka. Drewnianą łyżką wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dodaj pokrojone w paski morele.
Tortownicę o średnicy 22-23 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut. Przed końcem pieczenia na ciasto wysyp płatki migdałowe i piecz do momentu aż się zezłocą.
Ciasto krój po całkowitym wystudzeniu.

2. Ciasto czekoladowe z cukinią

Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka pasty z wanilii (ja użyłam Madagascar Bourbon)
  • 3/4 szklanki cukru kokosowego
  • 125 g mąki owsianej
  • 90 g musu jabłkowego
  • 45 g kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 szklanki cukinii (ze skórką) startej na drobnych oczkach
  • 1 łyżka kremowego masła orzechowego (najlepszej jakości 100% orzechów)
  • posiekane orzechy laskowe do posypania
  • czekolada (70% kakao) do rozpuszczania i polania ciasta + 1 łyżka wody i 1 łyżeczka oleju kokosowego

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj jajka, cukier kokosowy, ekstrakt z wanilii i pozostaw na 5 minut. Do osobnej miski dodaj przesianą mąkę wraz z kakao, sodą i solą. Koniecznie upewnij się, czy nie pozostały jakieś grudki. Bardzo delikatnie połącz suche i mokre składniki, nie miksuj. Na koniec dodaj startą cukinię, a także masło orzechowe i wylej wykonaną masę na blaszkę, wyrównując ją szpatułką.

Ciasto piecz przez około 30-35 minut. Na sam koniec polej ciasto rozpuszczoną czekoladą i posyp orzechami laskowymi lub innymi dodatkami, które wybierzesz.

Ciasto możesz przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez dwa dni (mi się to nie udało, ponieważ całe zostało zjedzone już pierwszego dnia!)

Popularne: Co jeść, żeby spalić tłuszcz? Te potrawy pomogą Ci w tym.

3. Ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 płaskie łyżki miodu
  • 1 szklanka oleju kokosowego (płynnego)
  • 2 szklanki mąki owsianej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 szklanka marchewki startej na drobnych oczkach
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • garść dowolnych orzechów lub wiórków kokosowych

Wykonanie:

Jajka wbij do miski, dodaj miód i ubijaj aż do uzyskania jasnej, lekko puszystej masy. Do masy dodaj olej i ponownie wymieszaj. Cały czas mieszając stopniowo dodawaj mąkę owsianą. Jeśli mąkę przygotowujesz mieląc płatki w domu, polecam przesiać ją przez drobne sito – zazwyczaj nie wszystko mieli się na idealną mąkę i zostają kawałki płatków o wyglądzie i wielkości otrębów. Jeśli pozbędziemy się ich z ciasta, masa będzie gładsza i przyjemniejsza do jedzenia.

Do gotowej masy dodaj sodę, sól, cynamon i kakao. Wymieszaj. Na koniec dodaj startą marchew i skórkę otartą ze sparzonej pomarańczy. To dobry moment, żeby dodać ulubione, grubo posiekane orzechy czy wiórki kokosowe. Ciasto przełóż do formy wysmarowanej olejem kokosowym i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 min.

Popularne wpisy: