Tłuszcz brązowy i tłuszcz trzewny, który jest dobry, a który zły. 

Dla większości z nas, tłuszcz kojarzy się bardzo źle. Zazwyczaj z nadwagą, otyłością, dużym brzuchem, wystającymi boczkami i tłustą pupą. Nikt nie zastanawia się, co się dzieje w organizmie, który “obrośnięty” jest w tłuszcz. Myślimy tylko o tym, że wyglądamy nieładnie albo, że ubrania są za ciasne. Zbyt duża ilość tłuszczu na brzuchu, nie tylko wygląda okropnie, ale jest też bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Odczuwamy to dopiero wtedy, kiedy pojawia się jakaś choroba, albo dolegliwość, która nie daje nam spokoju.

ale jak się okazuje „nie taki diabeł straszny jak go malują…” 

Wszystko dlatego, że istnieje 4 rodzaje tłuszczu, a każdy z nich pełni inne funkcje. Jedne są bardzo groźne, a inne wprost spalają ten zły tłuszcz! Kluczem do utraty wagi jest wzrost tego dobrego tłuszczu, który ma „moc” niszczenia tego złego.

tłuszcz trzewnyTłuszcz nie tylko „wypełnia” nasze ciało, ale ma też poważne zadania. Jak mówi dr. Susan Fried, dyrektor Boston Obesity Research Center:

„tłuszcz spełnia dwie bardzo ważne funkcje:

  • przechowuje nadmiar kalorii w bezpieczny sposób, dzięki czemu może zmobilizować zapasy tłuszczu i przetrwać, kiedy jesteś głodny
  • uwalnia hormony, które regulują metabolizm (dlatego też, wiele diet niskokalorycznych i nisko tłuszczowych długo nie działa !)”

Założę się, że tego o tłuszczu nie wiedziałaś!  Już wszystko dokładnie wyjaśniam…plus proste kroki, aby usunąć zły tłuszcz na stałe.

1. Tłuszcz trzewny.

To ten najbardziej niebezpieczny. Jest położony głęboko pod mięśniami i umiejscowiony jest wokół narządów wewnętrznych serca, wątroby, żołądka…Jeśli masz duży i wystający brzuch, albo szeroką talię, to ten tłuszcz masz na pewno!

Jednym z powodów dla których tłuszcz trzewny jest taki niebezpieczne jest to, że uwalnia więcej cząsteczek zapalnych niż inne rodzaje tłuszczu. Efekty widać w badaniach. Nadmiar tłuszczu w żołądku pokazuje wyższe poziomy białka C-reaktywnego (CRP), które jest wskaźnikiem zapalenia w organizmie. To z kolei może prowadzić do chorób serca i innych problemów zdrowotnych.

Tłuszcz trzewny znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę, ponieważ odgrywa on dużą rolę w oporności na insulinę. Badano też jego wpływ na demencję i okazuje się, że osoby z większym brzuchem są znacznie bardziej narażone na tę chorobę. Nie do końca wiadomo, dlaczego tak jest, ale jak wyjaśnia, jeden z „ekspertów od tłuszczu” Rachel Whitmer, PhD, naukowiec w Kaiser Permanente Division of Research w Oakland w Kalifornii: „ substancje takie jak leptyna, hormon uwalniany przez tłuszcz z brzucha, mogą mieć negatywny wpływ na mózg. Leptyna odgrywa rolę w regulacji apetytu, ale także w uczeniu się i zapamiętywaniu”.

Skąd się bierze tłuszcz trzewny?

Oczywiście ze złej diety w której przeważają dania wysoko-węglowodanowe, ciasta, cukier, dużo smażonego mięsa, złe tłuszcze. Taka dieta prowadzi do oporności na insulinę, a w konsekwencji do cukrzycy i innych chorób metabolicznych, chorób serca i układu sercowo-naczyniowego. Badania pokazują też, że wysokie spożycie fruktozy w szczególności syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy, może być główną przyczyną nadmiaru tłuszczu trzewnego! Ten rodzaj „słodzika” znajduje się niemal we wszystkich gotowych daniach, w szczególności: w mlecznych deserkach, jogurtach owocowych, ciastkach, sezamkach, przekąskach a nawet wędlinach. Dlatego, zanim włożysz coś do koszyka, naprawdę warto przeczytać etykietę, warto kupować tylko takie produkty, które zapewnią Ci zdrowie, a nie wpędzi w choroby!

jedzenie na tłuszcz trzewny

2.Tłuszcz podskórny

Znajduje się on bezpośrednio pod skórą. Można go łatwo zmierzyć chwytając fałd tłuszczu na naszym brzuchu. Im fałd jest większy, tym więcej mamy tłuszczu podskórnego.
Jeśli jest on umiejscowiony na udach i pośladkach, to jeszcze nie jest bardzo groźny. Jednak kiedy te części ciała mamy raczej szczupłe, a większym problemem jest brzuch, to sprawa wygląda nieco poważniej.

Istnieje coraz więcej dowodów na to, że tłuszcz podskórny umiejscowiony na brzuchu, jest tak samo niebezpieczny jak tłuszcz trzewny. Ponieważ nie ma idealnego sposobu ( za wyjątkiem drogiej tomografii komputerowej), aby określić jaki poziom tłuszczu trzewnego, a jaki podskórnego mamy na brzuchu, przyjmuje się, że tłuszcz na brzuchu jest większym zagrożeniem niż tłuszcz „ulokowany” na biodrach, udach czy pupie. To on prowadzi do insulinooporności, zwiększa ryzyko cukrzycy i ma gorszy wpływ na stężenie lipidów we krwi, co znacznie zwiększa ryzyko chorób serca i udaru mózgu.

Okazuje się także, że tłuszcz na udach i pupie jest dobry. Kobiety o kształcie „gruszki” przechodzą znaczenie później menopauzę i mają łagodniejsze objawy, niż kobiety, które mają szczupłe biodra, ale większy brzuch.

Ile tłuszczu na brzuchu to już za dużo?

Dla kobiet to więcej niż 89 cm.
Dla mężczyzn więcej niż 100 cm.

Te osoby są w grupie zwiększonego ryzyka zachorowania na cukrzycę, chorobny serca i inne dolegliwości zdrowotne.

Zobacz:Ten sposób walczy z tłuszczem na brzuchu

3. Tłuszcz biały

Biały tłuszcz ma za zadanie magazynować energię i wytwarzać hormony, które następnie są wydzielane do krwi. Białego tłuszczu jest znacznie więcej i jest on bardziej obfity. Komórki białego tłuszczu są małe i produkują hormon o nazwie adiponektyna, która wpływa na szereg procesów metabolicznych, co sprawia, że wątroba i mięśnie są bardziej wrażliwe na insulinę.
W związku z tym wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i zwiększające insulinowrażliwość co czyni nas mniej podatnym na cukrzycę i choroby serca.
Kiedy ludzie tyją i mają więcej białego tłuszczu, produkcja adiponektyny jest znacznie wolniejsza, a nawet całkiem się zatrzymuje, co sprawia, że częściej zapadamy na cukrzycę i choroby metaboliczne.
jak spalić tłuszcz trzewny

4. „Najzdrowszy” tłuszcz brązowy.

zły tłuszczTak, to prawda. Brązowy tłuszcz jest dla nas najlepszy, bo ma on „moc” spalania białego tłuszczu. Czy wiesz, że niemowlęta mają więcej (około 5% całkowitej masy ciała) brązowego tłuszczu niż dorośli! Jest on „zlokalizowany” w górnej części kręgosłupa, szyi i na ramionach. Dzięki temu mogą utrzymać ciepło i przetrwać, to naturalny mechanizm obronny przed zimnem. Więcej brązowego tłuszczu mają też osoby szczupłe w porównaniu do otyłych. Ten tłuszcz jest rzeczywiście brązowy, ponieważ znajduje się w nim więcej żelaza, które barwi go na ten kolor.
Brązowy tłuszcz spełnia raczej rolę mięśni niż tłuszczu. Jego komórki są mniejsze niż komórki białego tłuszczu, mają zdolność spalania komórek tłuszczowych i zamieniają je na energię. Dzięki temu, mogą przyczynić się do spadku wagi.

W jaki sposób możemy zwiększyć produkcję tłuszczu brązowego?

Jak się okazuje jednym ze sposobów jest zimno. Badania jasno pokazały, że obniżenie temperatury w pomieszczeniu do 19 stopni celsjusza przez okres 4 miesięcy, przyspieszyło spalanie kalorii o 40% i wzrost ilości brązowego tłuszczu. Podniesienie temperatury w pomieszczeniu do 26 stopni Celsjusza, obniżyły ilość brązowego tłuszczu.Na niedawnej konferencji Expo The Endocrine Society w San Diego, jeden z badaczy, Kevin Phillips, PhD, z Centrum Badań Metodystów w Houston zaprezentował światu nowy lek o nazwie GC-1.

Nowy lek aktywuje receptory dla hormonów tarczycy, która reguluje metabolizm i znacznie zwiększa tempo przemiany materii. Nadmiar kalorii zmagazynowanych w postaci tłuszczu zostaje zamieniony na ciepło w procesie termogenezy, biały tłuszcz zostaje zamieniony na brązowy, a tkanka tłuszczowa może się zmniejszyć nawet o 50%. Oczywiście te dane pochodzą z badań nad myszkami, ale trwają już badania kliniczne na ludziach, więc może całkiem niedługo, aby pozbyć się kilku zbędnych kilogramów tłuszczu, wystarczy połknąć tabletkę…

Tymczasem, jedną z najbardziej skutecznych metod pozbycia się białej tkanki tłuszczowej oraz tłuszczu trzewnego jest właściwe jedzenie i odpowiedni plan żywieniowy. Taki, który nie tylko spowoduje utratę wagi, ale także obniży cholesterol, poprawią problemy z trawieniem, ciśnieniem krwi, są świetne jeśli masz cukrzycę 2 stopnia, dodadzą Ci energii i sił. To jedzenie znajdziesz na następnej stronie:
jedzenie

Źródła:
EBF2 determines and maintains brown adipocyte identity. Rajakumari S, Wu J, Ishibashi J, Lim HW, Giang AH, Won KJ, Reed RR, Seale P. Cell Metab. 2013 Mar 12
Brown-fat paucity due to impaired BMP signalling induces compensatory browning of white fat.Schulz TJ, Huang P, Huang TL, Xue R, McDougall LE, Townsend KL, Cypess AM, Mishina Y, Gussoni E, Tseng YH. Nature. 2013 Mar 13
Susan Fried, PhD, director, Boston Obesity and Nutrition Research Center, Boston University.
Aaron Cypess, MD, PhD, instructor, Harvard Medical School; research associate, Joslin Diabetes Center, Boston.
Kristen Gill Hairston, MD, MPH, assistant professor of medicine, Wake Forest University School of Medicine, Winston-Salem, N.C.
Rachel Whitmer, PhD, research scientist, Kaiser Permanente Division of Research, Oakland, Calif.
WebMD Health News: “Belly Fat in Midlife, Dementia Later?”
WebMD Health News: “Can Brown Fat Make You Thin?”
WebMD Health News: “Brown Fat: New Key to Weight Loss?”
Cypess, A. New England Journal of Medicine; vol 360: pp 1509-1517.
Celi, F.S. New England Journal of Medicine; vol 360: pp 1553-1556.
Van Marken Lichtenbelt, W.D. New England Journal of Medicine; vol 360: pp 1500-1508.
Virtanen, K.A. New England Journal of Medicine; vol 360: pp 1518-1525.
Whitmer, RA. Neurology; vol 71: pp 1057-64.
http://www.bu.edu/today/2014/the-brown-fat-death-spiral/
http://directorsblog.nih.gov/2013/03/26/brown-fat-white-fat-good-fat-bad-fat/

 

Comments

komentarze