Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>
Te naleśniki często goszczą na stole Amerykanów w porze śniadaniowej. Wykonuje się je szybko i można je robić na tysiące sposobów, dodając do nich świeże owoce, miód, masło, syrop klonowy lub orzechy. W tej najbardziej tradycyjnej wersji nie należą one jednak do grupy zdrowych posiłków. W wielu przepisach na amerykańskie pancakes znajdziesz biały cukier, mąkę pszenną i proszek do pieczenia, przez co bardziej kojarzą się z typowym ciastem niż lekkim śniadaniem.
Lubisz przepisy na desery? Oto przepisy na odchudzające desery!
Przy tej okazji chciałam Ci zaprezentować znacznie smaczniejszą i znacznie zdrowszą wersję amerykańskich naleśników. Ich podstawą są banany i jajka, a reszta dodatków zależy od rodzaju ciasta. Wykonasz je szybko, a co więcej będziesz mieć stuprocentową pewność, że takie śniadanie nie wpłynie niekorzystnie na Twoją sylwetkę.
OTO 4 POMYSŁY NA AMERYKAŃSKIE PANCAKES
MARCHWIOWE PANCAKES
Składniki (4 sztuki):
1 starta marchew
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżeczki miodu
2 jajka
1 banan
Wykonanie:
Zmiksuj jajka, banana, cynamon oraz miód gładką masę. Następnie dodaj startą marchewkę. Na patelni rozgrzej jedną łyżeczkę oleju kokosowego, a następnie wlej na nią 1/4 szklanki ciasta. Naleśnik smaż przez około 1-2 minuty na jednej stronie, a następnie przerzuć go na drugą stronę i smaż przez kolejne 1-2 minuty. Marchwiowe pancakesy możesz podawać z dodatkiem mleczka kokosowego oraz dowolnych orzechów czy pestek.
AMERYKAŃSKIE PANCAKES Z BORÓWKĄ
Składniki (4 sztuki):
1/4 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki borówek amerykańskich
1 banan (pokrojony na plasterki)
2 jajka
Wykonanie:
Zmiksuj jajka, banana oraz płatki owsiane na gładką masę. Na patelni rozgrzej jedną łyżeczkę oleju kokosowego, a następnie wlej na nią 1/4 szklanki ciasta. Połóż na nie borówki i smaż je przez około 1-2 minuty, następnie przerzuć je na drugą stronę i smaż przez kolejne 1-2 minuty. Kiedy już pancake będzie gotowy, przełóż go na talerz i zajmij się smażeniem kolejnych.
AMERYKAŃSKIE PANCAKES Z MASŁEM ORZECHOWYM I BANANAMI
Składniki (4 sztuki):
2 łyżki masła orzechowego
1 i 1/2 banana (pokrojonego na plasterki)
2 jajka
Wykonanie:
Zmiksuj jajka, banana (połowę banana zostaw na później, do położenia kawałków na naleśniki) oraz masło orzechowe na gładką masę. Na patelni rozgrzej jedną łyżeczkę oleju kokosowego, a następnie wlej na nią 1/4 szklanki ciasta. Naleśnik smaż przez około 1-2 minuty na jednej stronie, a następnie przerzuć go na drugą stronę i smaż przez kolejne 1-2 minuty. Gotowe pancakesy serwuj z dodatkiem plasterków bananów i syropu klonowego.
AMERYKAŃSKIE PANCAKES Z KOKOSEM I GREJPFRUTEM
Składniki (4 sztuki):
1/4 szklanki soku z różowego grejpfruta (świeżo wyciskanego)
1/4 szklanki wiórek kokosowych (+ dodatkowa porcja na posypkę)
2 jajka
1 banan
Wykonanie:
Zmiksuj jajka, banana, sok grejpfrutowy oraz wiórki kokosowe. Na patelni rozgrzej jedną łyżeczkę oleju kokosowego, a następnie wlej na nią 1/4 szklanki ciasta. Naleśnik smaż przez około 1-2 minuty na jednej stronie, a następnie przerzuć go na drugą stronę i smaż przez kolejne 1-2 minuty. Pancakesy podawaj z dodatkiem kawałków grejpfrutów oraz wiórek kokosowych.
Przepisy na amerykańskie pancakes pochodzą ze strony Food Matters