Jeśli jesteś na diecie i chcesz schudnąć to ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.
Już dziesięć dni na niskocukrowej diecie może drastycznie zmienić stan zdrowotny i zachowanie twojego dziecka!
Amerykańskie statystyki wskazują, że przeciętny 12-latek je rocznie… 25 kilogramów cukru i, jak można się spodziewać, ma to dość opłakane skutki, zarówno krótko- jak i długoterminowe. Słodka dieta jest bowiem najbardziej zatrważająca w długoletniej perspektywie, prowadząc do młodzieńczej i dorosłej otyłości, cukrzycy, problemów z cholesterolem i sercem. Najmłodsze pokolenie łakomczuchów ma spore szanse chorować na zawał serca już po 30-tce w związku z nieprawidłową dietą, która najczęściej zaczyna się jeszcze przed pójściem do przedszkola.
Dlaczego cukier jest taki niezdrowy dla dzieci?
Czysty, biały cukier to nie tylko kalorie, które odkładają się łatwo na brzuszku, sprawiając, że w szkołach podstawowych a nawet przedszkolach jest coraz więcej chorobliwie otyłych dzieci, ale przede wszystkim niszczący wpływ na system hormonalny i metabolizm. Każdy słodki posiłek podnosi poziom cukru we krwi, a to zmusza trzustkę do produkowania insuliny, która trawi glukozę. Im bardziej słodko, tym więcej insuliny, a co gorsza, tym większe jej skoki. Po pewnym czasie, stale wysoki poziom cukru powoduje malejącą wrażliwość insuliny, a taka sytuacja prowadzi do rozwinięcia cukrzycy typu 2, której według badań amerykańskich w 1994 roku było wśród dzieci 5%, a dziś jest… 30-50%!
Cukier osłabia organizm…
Ale to nie wszystko! Cukier przyczynia się także znaczącego osłabienia odporności, obniżając sprawność działania białych krwinek. Już dwie godziny po zjedzeniu słodkiego posiłku analiza krwi wykazuje znaczne różnice w zdolnościach obronnych organizmu!
Cukier ma także znaczący wpływ na zachowanie dzieci i zdolność do skupienia uwagi oraz uczenia się. Dla organizmu zastrzyk cukru oznacza bowiem szok adrenalinowy, który przez kilka godzin każe skakać i szaleć, a potem przynosi ospałość lub skrajną nerwowość. W rzeczywistości zespół nadpobudliwości ruchowej, znany jako ADHD, jest bardzo silnie związany z reakcjami insulinowymi. Naukowcy są zgodni, że podczas gdy cukier szkodzi zarówno dzieciom, jak i dorosłym, u młodych organizmów wszystkie negatywne reakcje są znacznie drastyczniejsze i bardziej długotrwałe.
10 dni bez cukru
Badacze z Uniwersytetu w Kalifornii oraz Uniwersytetu Touro w Stanach Zjednoczonych zwerbowali grupę młodzieży w wieku 9 -18 lat, której następnie przez 10 dni podawano niskocukrową dietę, analizując ściśle reakcje zachodzące w organizmach. Co się okazało?
Pomimo, że nowy jadłospis był identyczny pod względem kalorii jak wcześniejsza dieta, sam fakt zamiany cukrów prostych na skrobię sprawił, że natychmiast polepszyły się wszystkie aspekty metaboliczne. Po 10 dniach u wszystkich uczestników zanotowano spadek ciśnienia krwi, spadek poziomu trójglicerydów i złego cholesterolu, jak również znaczącą poprawę tolerancji glukozy oraz poziomu wolnej insuliny we krwi. Badane dzieci straciły w ciągu 10 dni średnio ok. 1 kilograma wagi, przy czym niektórzy chudli tak szybko, że trzeba było zwiększyć im kaloryczność podawanych posiłków!
Jaki był wynik?
Autorzy eksperymentu, podsumowując wyniki, podnieśli tezę, że ilość skonsumowanych kalorii nie jest tak istotna, jak ilość cukru w diecie, która wpływa nie tylko na otyłość, ale także zdrowie serca i wątroby.
W innym badaniu, przeprowadzonym na Uniwersytecie Południowej Karoliny, USA, wykazano ponad wszelką wątpliwość, że dzieci hiperaktywne, na każdą zwiększoną ilość cukru w diecie reagują natychmiast większą nadpobudliwością i niepokojem. Dodajmy jeszcze, że ze szwedzkich badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Uppsali wynika, że cukier ma taki sam wpływ na organizm myszy jak…kokaina! Uzależnia, rozbija emocjonalnie, zaburza wydzielanie dopaminy i powoduje niesłychaną nadpobudliwość, połączoną z brakiem racjonalności. Zamiast więc martwić się o młodzież i narkotyki, powinniśmy przestać podawać je dzieciom na śniadanie!
Jak ograniczyć dzieciom cukier?
Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić, tym bardziej, że cukier kryje się wszędzie – nie tylko w tradycyjnych słodyczach, ale także w miodzie, 100% soku owocowym, napojach gazowanych, keczupie czy nawet… słonych przekąskach. I choć największym wrogiem dzisiejszego społeczeństwa jest bez wątpienia biały cukier oraz syrop fruktozowo-glukozowy, nawet naturalne cukry proste występujące w owocach, dokładają się do globalnego obciążania metabolicznego. Jednym słowem, wszystko co słodkie, jest podejrzane…
Całkowity zakaz słodyczy w domu z punktu widzenia zdrowia jest najbardziej optymalny, ale z racjonalnie rzecz biorąc, bywa mało realny i dość trudny w utrzymaniu. Bo zawsze są dziadkowie, ciocie i rówieśnicy, którzy nie wierzą w problem z cukrem, a na dodatek dzieci mają do słodyczy naturalną słabość, wyssaną ze słodkim mlekiem matki, i trudno je aż tak terroryzować.
Oto co jednak można zrobić, aby zmienić dietę małoletnich na niskocukrową…
- Przestać kupować ciastka, batony i cukierki – niech słodycze nie leżą w domu i nie kuszą.
- Wprowadzić do domu nowe przekąski, po które łatwo sięgnąć, ale które nie szkodzą zdrowiu – orzechy, pestki słonecznika, bezcukrowe krakersy z pełnoziarnistej mąki, chrupki kukurydziane, kawałki obranej marchewki czy kalarepki można łatwo polubić.
- Zrezygnować ze słodkich śniadań – zamiast owocowego jogurtu, tosta z nutellą czy kanapki z dżemem, postawmy na jajka, nabiał, warzywa, naturalne jogurty i roślinne pasty do chleba.
- Czytać etykiety – jeśli wybierasz jogurt, keczup czy batonik muesli dla dziecka, sprawdź tabelkę z wartościami odżywczymi i szukaj produktu, który w pozycji „węglowodany, w tym cukry” ma najniższą wartość w przeliczeniu na 100 g.
- Pić wodę – niech dla dorosłych i dla dzieci woda będzie głównym źródłem zaspokajania pragnienia. Latem można ją pić z cytryną, miętą i kawałkami lodu, zimą w formie niedosładzanej herbatki ziołowej. Soki, zarówno dosładzane, jak i 100%-owe, nie mogą być codziennym elementem diety, zaś słodkie napoje gazowane powinny być w ogóle zakazane.
- Ustanowić jeden słodki posiłek dziennie – najlepiej podwieczorek. Niech dziecko przyzwyczai się, że słodki smak nie jest rutyną, ale wyjątkiem, a śniadanie, obiad i kolacja nie obejmują cukru wcale. Na podwieczorek zamiast pączka czy kupnych ciastek, podawajmy samodzielnie pieczone ciasteczka dosładzane lekko syropem klonowym czy agawowym, domowe lody robione z wykorzystaniem bananów, świeże owoce, budynie z połową dawki cukru czy orzechy w gorzkiej czekoladzie.
- Porozmawiać z rodziną – dziadkowie i wujkowie, bez względu na osobiste poglądy, muszą uszanować wolę rodziców, nawet pod groźbą ograniczenia kontaktów. Warto wyjaśnić babci, że będzie równie miłym gościem, pojawiając się w progu z koszykiem truskawek czy kolorowanką, raczej niż z czekoladą czy cukierkami. Przy odrobinie konsekwencji i stanowczości, otoczenie w końcu przyzwyczai się do naszych bezcukrowych standardów.
Źródła:
http://universityofcalifornia.edu/news/cutting-sugar-kids-diets-improves-health-just-days
http://www.whattoexpect.com/toddler/photo-gallery/7-ways-to-limit-sugar-in-your-childs-diet.aspx
http://www.additudemag.com/adhd/article/2861.html
http://www.foxnews.com/health/2014/08/17/4-shocking-ways-sugar-affects-your-kids-health.html
http://breakingmuscle.com/family-kids/the-deadly-ways-excess-sugar-is-stunting-your-child
http://www.askdrsears.com/topics/feeding-eating/family-nutrition/sugar/harmful-effects-excess-sugar