Katarzyna Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka skutecznego planu na odchudzanie Dieta Venus
O jakich cytrusach ostatnio czytałeś w sieci? W ostatnim czasie, popularne stały się takie cytrusy, jak limkwat, pomelo, klementynka, tangelo czy cytranga. Czy wiesz jakie właściwości mają pomarańcze? Zamiast przepłacać za drogie odmiany cytrusów, które dopiero weszły na rynek, zapoznaj się z informacjami na temat właściwości.
Wzmacnianie układu odpornościowego
Pomarańcze są bardzo dobrym źródłem witaminy C – jedna pomarańcza, dostarcza 75% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej. Witamina C ma działanie antyoksydacyjne, odpowiada za ochronę komórek organizmu przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki, oraz hamuje starzenie. Wpływa także na zmniejszenie stanów zapalnych i wzmacnia układ odpornościowy
Wzmacnianie wzroku
Kolejną witaminą, jaką znajdziemy w pomarańczach, jest witamina A, która wspiera działanie błon śluzowych. Dzięki niej można zmniejszyć problemy z suchością oczu. Oprócz tego, pomarańcze dostarczają dużej dawki luteiny, beta-karotenu oraz zeaksantyny, hamujących zniszczenie plamki żółtej związane z wiekiem. Z tego powodu, warto jeść pomarańcze także wtedy, gdy jesteśmy w średnim i starszym wieku.
Ważne: Przekonaj się dlaczego warto pić ocet jabłkowy codziennie! Szokujące efekty!
Korzystne działanie na płodność
Pomarańcze poprawiają ruchliwość plemników i zwiększają ich ilość, dzięki czemu ich jedzenie, zwiększa szansę na posiadanie potomstwa.
Korzystne działanie pomarańczy wynika z dużej zawartości kwasu foliowego.
Zmniejszenie ryzyka chorób serca
Witamina C jest kluczowa, jeśli chodzi o działanie układu krwionośnego. Dzięki niej, zmniejsza się zniszczenia naczyń włosowatych wywołane przez wolne rodniki, oraz odkładanie cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Jedząc często pomarańcze, możemy także zmniejszyć nasilenie stanu zapalnego.
Działanie przeciwnowotworowe
Kolejną substancją, którą znajdziemy w pomarańczach, jest D-limonen. Ogranicza on rozwój takich nowotworów, jak rak płuc, piersi oraz skóry. Antyoksydanty w pomarańczach pozwalają zwalczyć nowotwory oraz wzmacniają układ odpornościowy.
Wsparcie dla mózgu
Zaburzenia myślenia, poczucie zmęczenia lub rozdrażnienie, pojawiają się często wtedy, gdy w naszej diecie znajduje się za mało pewnych składników. Pomarańcze uzupełniają niedobór kwasu foliowego oraz witaminy B9, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju mózgu. Dzięki nim, wspieramy naszą zdolność do uczenia się oraz zapamiętywania.
Popularne: Pijesz mleko? Zobacz dlaczego jego spożywanie jest tak niebezpieczne dla zdrowia!
Pomarańcze regulują pracy jelit
Zaparcia w większości przypadków są związane ze zbyt małą ilością błonnika w diecie. Pomarańcze zawierają dwie formy błonnika – błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, które zmniejszają zaparcia i redukują objawy syndromu jelita wrażliwego.
Dzięki dodatkowemu błonnikowi, usuwamy z układu pokarmowego nadmiar tłuszczu i cholesterolu, a także wspieramy trawienie.
Szczególnie korzystne działanie na jelita, ma albedo, czyli biała, niezbyt smaczna skórka pokrywająca owoc. Jest ona bogata w błonnik.
Zachowaj prawidłowe pH organizmu
Organizm człowieka stale reguluje swoje pH, by utrzymać go w ściśle określonym zakresie, ale jeśli jemy zbyt mało produktów o działaniu zasadowym (czyli zawierających minerały), ten mechanizm zostaje zaburzony. Pomarańcze należą do owoców, które skutecznie uzupełniają niedobór związków zasadowych i normują pH organizmu. Nie powinno Cię zmylić to, że pomarańcze i cytryny to owoce o kwaśnym smaku – mimo to wpływają na zmniejszenie poziomu kwasowości organizmu.
Najlepszym wyborem są pomarańcze organiczne, przy których produkcji stosuje się mniejszą ilość oprysków i nawozów. Wybierając takie owoce, przyczyniasz się do poprawienia stanu środowiska w miejscach, gdzie są one hodowane.
Przeczytaj także: