Pewnie słyszałaś, że w czasie diety owoce są niewskazane…ale jest pewna grupa owoców, które można jeść, nawet jeśli jesteś na diecie.

Dlaczego?

Po pierwsze te owoce mają niski indeks glikemiczny, zaledwie 22. Jest to jeden z najniższych wskaźników glikemicznych ze wszystkich węglowodanów.  Poza tym, 100 gramów ma tylko 60 kalorii. Te owoce to idealna przekąska nawet  czereśniewieczorem, bo jej wpływ na insulinę jest minimalny.

Po drugie, pewnie słyszałaś o tym, że aby schudnąć powinno się jeść powoli i żuć dokładnie. Tak się składa, że te owoce je się bardzo wolno i żuje co najmniej 20 minut. Nasz żołądek potrzebuje mniej więcej tyle czasu, aby wysłać sygnał do mózgu, że jest już pełny i należy zakończyć jedzenie. Min. z tego powodu, te owoce są dla mnie nr. 1 w czasie odchudzania. Więc następnym razem, kiedy masz ochotę na słodką przekąskę wieczorem, zjedz miseczkę czereśni…mniam…

Popularne: Idealnie odchudzający plan diety na -15 kg

Są pyszne, orzeźwiające i pełne naturalnej słodyczy – czereśnie to jedne z najbardziej ulubionych owoców sezonowych. Najlepiej smakują prosto z drzewa. Czereśnie zawierają mnóstwo witamin, minerałów i innych składników odżywczych, które są bardzo cenne dla Twojego organizmu. Jedz je na zdrowie i jak najwięcej. W czereśniach sporo jest witaminy A, C, K, P oraz witamin z grupy B. To także bogate źródło mikroelementów: żelaza, magnezu, cynku, selenu, jodu, sodu, potasu i wapnia. Co ciekawe, czereśnie po obróbce termicznej, czyli przerobione na soki i inne przetwory nadal są skarbnicą witamin i minerałów. Można więc korzystać z ich dobroczynnych właściwości praktycznie przez cały rok.

Poznaj 10 zdrowotnych właściwości czereśni

1. Działają odmładzająco

Czereśnie zawierają bardzo dużo bioflawonoidów, które są naturalnymi przeciwutleniaczami. Niwelują one wolne rodniki, które czynią duże spustoszenie w Twoim organizmie. To wolne rodniki są przyczyną powstawania zmarszczek, uszkodzeń tkanek czy narządów, a nawet przyczyniają się do powstawania zmian nowotworowych. Czereśnie zawierają też sporo witaminy A i C, która poprawiają kondycję i wygląd skóry, a także pobudzają cebulki włosów do bardziej intensywnego wzrostu. W sezonie czereśniowym staraj się jeść czereśni jak najwięcej, a szybko zauważysz poprawę kolorytu skóry, piękniejszą cerę oraz mocniejsze, błyszczące włosy i mniej łamliwe paznokcie.

20sposobow na kokosa w kosmetykach

2. Oczyszczają organizm

Czereśnie oczyszczają i odtruwają organizm, usuwając z niego toksyny oraz szkodliwe produkty przemiany materii. Zawierają sporo błonnika, który pęcznieje w żołądku i przechodząc przez przewód pokarmowy zbierają wszystkie zalegające w nim złogi. Co roku w sezonie czereśniowym możesz zrobić sobie oczyszczającą monodietę czereśniową. Nie za długą – wystarczy dzień lub dwa jedzenia samych czereśnie. Zadziałają one silnie oczyszczająco, usuną toksyny nie tylko z przewodu pokarmowego, ale też oczyszczą ze złogów stawy oraz naczynia krwionośne. Dieta czereśniowa jest lekka, ale jednocześnie nie powoduje uczucia głodu. Czereśnie są sycące, dlatego bez problemu przetrwasz dwa dni na samych owocach.

3. Wzmacniają serce i naczynia krwionośne

serce_1Jedzenie czereśni świetnie sprawdza się w profilaktyce chorób serca. Doskonała mieszanka witamin, minerałów i antyoksydantów wzmacnia serce i zapobiega odkładaniu się blaszek miażdżycowych w światłach naczyń krwionośnych. Dodatkowo – spora zawartość potasu reguluje gospodarkę elektrolitową i chroni serce przed niedoborami elektrolitów. Czereśnie wzmacniają też żyły i tętnice oraz usprawniają ich pracę. O jedzeniu czereśni na co dzień powinny pamiętać osoby, które są genetycznie obciążone chorobami serca lub cierpią na nadciśnienie czy wysoki poziom cholesterolu. Pyszne, czerwone owoce pomogą w naturalny sposób przywrócić równowagę układowi sercowo-naczyniowemu.

4. Odkwaszają organizm

Zakwaszony organizm jest bardziej podatny na infekcje i powstawanie zmian chorobowych. Niewłaściwy poziom pH może powodować zmęczenie, bóle głowy, problemy z koncentracją czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wieloletnie zakwaszenie prowadzi do dużo poważniejszych chorób. Warto mu zapobiegać, szczególnie poprzez włączenie do codziennej diety produktów działających alkalizująco. Czereśnie mają działanie zasadotwórcze, dzięki czemu regulują gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu i pomagają w jego odkwaszaniu. Nie bez powodu są często zalecane w diecie zasadowej.

Zobacz też: Ten napój, pij codziennie z rana, a odkwasisz organizm

5. Usuwają nadmiar wody z organizmu

Choć czereśnie aż w 80 procentach składają się z wody, nie powodują jej gromadzenia się w tkankach i narządach naszego organizmu. Doskonale nawadniają ciało, ale spora dawka potasu pozwala na usuwanie obrzęków i opuchlizn. Spożywanie czereśni działa lekko moczopędnie, dzięki czemu cały nadmiar wody zostaje wydalony wraz z moczem. Co więcej, wraz z wodą z tkanek i narządów wypłukiwane są wszystkie szkodliwe substancje. Spożywanie czereśni pomaga przywrócić równowagę, pozbyć się zastojów wody, a nawet zgubić kilka kilogramów i stracić kilka centymetrów w obwodach ciała. Wraz z wodą z organizmu usuwany jest także nadmiar soli, co bardzo korzystnie wpływa na pracę nerek.

6. Łagodzą stany zapalne stawów

Czereśnie są bardzo bogatym, naturalnym źródłem witaminy B5, a jej niedobór odpowiada za powstawanie chorób stawów z artretyzmem na czele. Czereśnie poleca się osobom cierpiącym na zniekształcenia i opuchnięcia stawów, a także borykającym się z różnego pochodzenia bólami stawowymi. Owoce te są również doskonałą profilaktyką – jeśli w Twojej rodzinie są osoby borykające się z artretyzmem, zjadaj w sezonie czereśniowym jak najwięcej tych owoców, by zapewnić swojemu organizmowi dużą dawkę witaminy B5. Czereśnie są tez polecane w skomplikowanej chorobie stawów, jaką jest dna moczanowa. Wypłukują z organizmu szkodliwy kwas moczowy, zmniejszając jego stężenie we krwi, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu moczanów i ich odkładaniu w stawach. Mają też działanie przeciwreumatyczne.

Zobacz też: Ta roślina niszczy Twoje stawy i może powodować bóle kolan, unikaj jej jak ognia!

7. Przeciwdziałają anemii

Jeśli masz skłonność do niedokrwistości, włącz czereśnie oraz przetwory z nich wytworzone do codziennej diety. Czereśnie zawierają sporo żelaza i magnezu, które działają krwiotwórczo, wzmacniająco dla całego układu krwionośnego, a jednocześnie poprawiają apetyt. Co więcej, są smacznym sposobem dostarczenia do organizmu sporej dawki żelaza. To świetne rozwiązanie dla osób, które borykają się z niedokrwistością, ale nie przepadają za na przykład wołowymi nerkami czy wątrobami, które są bogate w żelazo, ale nie każdemu smakują. W sezonie czereśniowym jedz jak najwięcej tych owoców, a szybko uzupełnisz niedobory żelaza w organizmie.

8. Sprzyjają diecie cukrzycowej

Czereśnie mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać je osoby cierpiące na cukrzycę. To je odróżnia od wielu innych owoców, które zawierają mnóstwo cukrów i dla cukrzyków są zakazane. Jedzenie czereśni, oczywiście w rozsądnych ilościach, nie powoduje gwałtownego wyrzutu insuliny we krwi oraz wahań jej stężenia.

9. Mają właściwości antynowotworowe

Nie od dziś wiadomo, że spożywanie niektórych produktów żywnościowych zwiększa ryzyko zachorowania na raka, natomiast inne produkty mogą działać antynowotworowo. Czereśnie możemy zaliczyć do drugiej grupy produktów, przede wszystkim dlatego, że zawierają sporo antocyjanów i bioflawonoidów, które wykazują działanie przeciwnowotworowe. Dzięki temu, że niwelują wolne rodniki w organizmie oraz działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko powstawania stanów zapalnych oraz przekształcania się zdrowych komórek w komórki nowotworowe.

10. Sprzyjają diecie odchudzającej

Osoby, które są w trakcie gubienia zbędnych kilogramów, powinny mieć pod ręką czereśnie. Przede wszystkim dlatego, że są one niskokaloryczne – 60 kilokalorii na sto gramów owoców. Po drugie – zawierają sporo błonnika i są bardzo długo trawione, dzięki czemu na wiele godzin zapewniają uczucie sytości. Po trzecie – dzięki zawartości mnóstwa witamin, minerałów i innych cennych składników, poprawiają pracę układu pokarmowego.

Czereśnie doskonale sprawdzają się jako niskokaloryczne przekąski. Jeśli na diecie złapie Cię ochota na podjadanie, odpuść sobie kolejnego batonika czy ciastko i sięgnij po świeże czereśnie. Szybko zaspokoją głód, a jednocześnie nie spowodują gwałtownego wyrzutu insuliny we krwi. Po zjedzeniu ciastka – głód pojawi się już po kilkunastu minutach. A po spożyciu kilkunastu czereśni nie grozi Ci uczucie ssania w żołądku przez długi czas.

Co jeszcze możesz zrobić, aby szybciej schudnąć?

Wypróbuj dokładnie rozpisany plan diety, który jest prosty i skuteczny. Nie musisz sama wymyślać sobie dań, ani martwić się co możesz, a czego nie możesz jeść. Do rozpiski dołączone są specjalne przepisy oraz lista zakupów, z którą zawsze kupisz dobre produkty. Gotowy jadłospis możesz pobrać na następnej stronie:

jak szybko schudnąć