Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi
O tym, jak ważne jest jedzenie warzyw, mówi się cały czas, jednak wiele osób w dalszym ciągu, nie może się przekonać do ich zalet. Co gorsza, nawet gdy mamy ochotę zastąpić danie mięsne warzywami, możemy usłyszeć opinie o:
-
szkodliwych nawozach w warzywach,
-
truciźnie w postaci kwasu szczawiowego w szpinaku czy szczawiu,
-
zanieczyszczeniach kryjących się w skórkach,
-
wszechobecnym GMO,
Osoba, która ulegnie tej propagandzie, szybko zwróci się ku jedzeniu w popularnych restauracjach szybkiej obsługi.
Niesłusznie, ponieważ mimo tego, co pragną nam wmówić media, warzywa to nadal najzdrowszy wybór. Każda potrawa zyskuje na walorach zdrowotnych, gdy dodamy do niej warzywa surowe lub gotowane na parze.
Warto poszerzać gamę warzyw, które można jeść na surowo (jest ich więcej niż myślisz), a także zwiększyć ilość w diecie warzyw fermentowanych, czyli kiszonek.
Jakie zalety mają warzywa poddane fermentacji?
Fermentacja to proces pozwalający zamienić zwykłe, nudne warzywa w prawdziwe superfoods. Produkty fermentowane są źródłem pożytecznych bakterii, które są odpowiedzialne za zdrowie flory jelitowej i ogólną odporność organizmu. Mają także wpływ na usuwanie toksyn, z uwagi na swoje właściwości chelatujące.
Świat zachodni dopiero odkrywa korzyści z jedzenia ogórków i innych warzyw kiszonych, natomiast w Polsce, pomału odchodzi się od ich jedzenia. Niesłusznie, ponieważ w ten sposób pozbawiamy się bardzo ważnych składników.
Szczególnie wartościowe jest sięganie po nie w zimie, gdy brakuje innych źródeł wartościowych witamin. Wtedy warto postawić na dostępne również cały rok warzywa takie, jak kapusta kiszona, ogórki kiszone czy… oliwki, które także podlegają procesowi fermentacji.
Jakie są najważniejsze zalety warzyw?
Od dzieciństwa słyszymy o tym, że trzeba jeść warzywa, bo „są zdrowe”. Jakie są naukowe podstawy ich pozytywnego działania na organizm?
Zdrowie skóry – warzywa dostarczają fitoskładników, które wpływają korzystnie na cerę. Odpowiednia ilość warzyw w diecie sprawia, że skóra jest lepiej odżywiona i szybciej się oczyszcza. Pozytywne działanie warzyw na skórę wynika między innymi z dużej zawartości karotenoidów, zamienianych w odpowiedniej ilości na witaminę A. Jedzenie warzyw sprzyja także zachowaniu zdrowej cery.
Odchudzanie – w większości warzyw można znaleźć dużą ilość błonnika oraz nieco węglowodanów złożonych. Błonnik to składnik, który pozwala oczyścić jelita oraz przyspiesza pojawienie się uczucia sytości po posiłkach. Zwiększone przyjmowanie błonnika wpływa na szereg korzyści dla organizmu, takich jak zmniejszenie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu oraz zmniejszone ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.
Zmniejszenie ryzyka zaparć – zaparcia to problem dotykający co piątą osobę. Zwykle wynikają z diety ubogoresztkowej i pojawiają się natychmiast po przejściu na diety, w których należy wyeliminować warzywa. Jedząc warzywa, po pierwsze zwiększasz objętość treści jelitowej, a po drugie poprawiasz stan bakterii odpowiedzialnych za trawienie.
Poprawienie sprawności – dobre wyniki w sporcie osiągamy nie tylko za pomocą przyjmowania ogromnych ilości białka. Warzywa, takie jak buraki lub pomidory wpływają pozytywnie na stan krwi, a przez to pośrednio na wydolność.
Dobry nastrój – jeśli odczuwasz stałe zmęczenie, powinieneś zmniejszyć ilość produktów przetworzonych w diecie i zamiast nich zwiększyć ilość warzyw. Dzięki temu poprawi się Twoje samopoczucie.
Zmniejszone ryzyko chorób przewlekłych – błonnik dostępny w warzywach zmniejsza działanie szkodliwych substancji na ściany jelit, a także zmniejsza ilość cholesterolu w organizmie. Wpływa także na stan flory bakteryjnej w jelitach i hamuje stany zapalne w organizmie.
Wzmocnienie odporności – to także możemy osiągnąć dzięki błonnikowi z warzyw. Dla wielu osób poważnym problemem jest nieprawidłowe rozpoznawanie przez organizm różnych bodźców. U niektórych osób, nawet niegroźny bodziec, prowadzi do poważnego stanu zapalnego, co przekłada się na większe ryzyko pojawienia się alergii. Warzywa pozwalają unormować reakcję na różne potencjalne alergeny.
To tylko część korzyści z jedzenia warzyw, ponieważ wpływają one jeszcze na zwiększenie ilości interleukin, zapewniają prawidłowy stan jelit, wspierają leczenie początkowych stadiów nowotworów i mają setki innych korzyści zdrowotnych.
Jakie korzyści daje jedzenie kolorowych warzyw?
Warzywa zawierają antyoksydanty, których nie znajdziemy w żadnym innym pokarmie. Szczególnie bogate w te składniki są warzywa o intensywnych kolorach, jak:
-
Czerwona cebula
-
Buraki
-
Bakłażan
-
Pomidory
-
Czarna fasola
-
Awokado
-
Oliwki
Ich źródłem są także owoce oraz niektóre kwiaty (jak chaber bławatek).
Intensywny, purpurowy kolor wskazuje na to, że warzywa są źródłem antocyjanów. Antocyjany są konieczne dla zachowania prawidłowej funkcji DNA i usuwania z organizmu wolnych rodników.
Warzywa krzyżowe chronią Twój organizm przed chorobami
Warzywa krzyżowe (takie jak kapusta, brokuły czy kalafior) przez wiele lat nie cieszyły się szczególnym uznaniem naukowców. W ostatnich latach przeprowadzono na ich temat szereg badań, które wskazują na korzystne działanie w profilaktyce nowotworów. Dzięki nim można znacznie zmniejszyć ryzyko takich nowotworów jak:
-
rak pęcherza moczowego
-
rak płuc
-
rak prostaty
-
rak wątroby
Niesamowitym składnikiem, który również doskonale wpływa na stan organizmu jest sulforafan – jego największą ilość znajdziemy w kiełkach brokułów i samym brokule. Naukowcy są zdania, że jedzenie surowych kiełków lub podgrzewanie dojrzałego brokuła przez kilka minut na parze dodatkowo zwiększa bioaktywność tego składnika.
Czy znasz właściwości luteoliny?
Luteolina to substancja o działaniu przeciwzapalnym, którą można znaleźć w:
-
selerze
-
papryce
-
marchwi
-
zielonym pieprzu
-
brokułach
-
liściach mięty
-
mniszku lekarskim
-
oregano
-
rozmarynie
-
szałwii
Należy do grona flawonoidów i ma silne działanie antyutleniające i przeciwzapalne. Ma też działanie moczopędne i chroni przed chorobami komórek nerwowych. W tej chwili trwają badania nad jej zastosowaniem w chorobie Alzheimera, demencji starczej czy autyzmie. Prawdopodobnie jest korzystna także przy nowotworach.
Poznaj korzyści kiełków
Przyczyną tego, że zamiast zdrowych warzyw sięgamy po przekąski, które mogą być szkodliwe jest ich długie przygotowywanie. Warzywa zajmują dużo miejsca w siatce na zakupy, wymagają obierania i mycia, a następnie dość długiej obróbki.
Alternatywą dla jedzenia warzyw w standardowy sposób może być jedzenie samych kiełków. Kiełki zawierają znacznie więcej witamin i zdrowych kwasów tłuszczowych niż dorosłe warzywa, a dodatkowo obfitują w niepowtarzalne składniki.
Stężenie niektórych enzymów w kiełkach jest nawet do 100 razy wyższe niż w dorosłych warzywach.
Dzięki nim, można przyspieszyć regenerację komórek, odkwasić organizm, dostarczyć zdrowych kwasów omega-3 i omega-6, a także chronić organizm przed uszkodzeniami.
Kiełki są także lekkostrawne, co jest szczególnie ważne dla osób, które nie mogą jeść np. warzyw strączkowych. Jedząc kiełki, można skorzystać także z zalet zdrowotnych takich roślin, które nie mogą być jedzone przez człowieka w standardowej formie (jak alfaalfa, czyli kiełki lucerny).
Oprócz jedzenia kiełków świetną formą warzyw jest sok przygotowywany samodzielnie. W ten sposób traci się sporo błonnika, jednak większość składników odżywczych jest zachowana.
Pozytywne działanie na organizm mają wszystkie warzywa. Jedynym ograniczeniem odnośnie jedzenia warzyw może być cukrzyca – należy przy niej zwracać uwagę na indeks glikemiczny oraz u niektórych choroby układu pokarmowego.
Podsumowując – zwracaj uwagę na to, by w Twojej diecie było jak najwięcej warzyw i nie ograniczaj się do tych, które są Ci dobrze znane. Warto poszukiwać nowych, które oprócz korzystnego wpływu na zdrowie, zapewnią ciekawe doznania smakowe.
Zobacz także:
Ratatouille (ratatuj) – przepis na warzywny gulasz