Pieczone śliwki pod kołderką ze zdrowym musli
Każdy, kto jest na diecie, albo stara się dbać o to co je, zawsze ma jakieś pokusy, najczęściej na słodkie. Nie ma sensu za bardzo się opierać, szczególnie, że ten deser jest zdrowy, bezglutenowy i zawiera same naturalne składniki. Nic co jest przetworzone.
SKŁADNIKI NA 3 porcje
6 dużych, dojrzałych śliwek
1/2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
2 łyżki ziaren sezamu
1 łyżka oleju kokosowego
3 łyżeczki syropu klonowego (może być też płynny miód)
odrobinę ziaren z wanilii (może być pasta z wanilii jeśli używasz)
3 łyżki mleka kokosowego
WYKONANIE
Śliwki opłukać, przekroić na pół i wyjąć pestki. Śliwki przełożyć na blachę do pieczenia.
W miseczce wymieszać płatki owsiane, sezam, olej kokosowy, wanilię i 2 łyżeczki syropu klonowego.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C.
Każdą połowę śliwki „oszczędnie” posmarować syropem klonowym. 1 łyżeczka powinna starczyć na wszystkie śliwki. Na każdą połowę ułożyć warstwę musli. Jeśli część musli pozostanie, można ją luźno wysypać na blachę, powstanie z niej idealna baza do deserów.
Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut, aż musli ładnie się przypiecze i stanie się chrupkie.
Do miseczki włożyć 1 łyżkę mleka kokosowego i porcję śliwek.
Smacznego:)
Zobacz też: