Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>
Ci, którzy mieli okazję wypróbować klasyczny przepis na Pad Thai, z pewnością wiedzą, że wśród podstawowych składników tego dania znajdują się smażony makaron ryżowy, orzeszki ziemne, jajko oraz krewetki lub tofu. Tradycyjna i szybka w wykonaniu potrawa kuchni tajskiej cieszy się coraz większą popularnością w naszym kraju i coraz częściej można ją spotkać w różnych ciekawych wersjach.
Ja znalazłam dość nietypowy pomysł na Pad Thai, który wciąż wyróżnia się ciekawym i orientalnym smakiem, jednak bardziej przypomina lekką sałatkę – wprost idealną na kolację. Takie danie, którego podstawą są surowe warzywa, to naprawdę solidna dawka cennych witamin i minerałów.
Przepis możesz wykonać w ekspresowym tempie (jedyne, o czym musisz pamiętać, to o namoczeniu nerkowców przez noc). Zobacz, jak szybko możesz go wykonać.
ORGANICZNY „PAD THAI” Z DRESSINGIEM MIGDAŁOWYM
Składniki:
Migdałowy dressing:
1/3 szklanki masła migdałowego
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki nerkowców (namoczonych przez noc)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 cm imbiru
szczypta pieprzu cayenne
2 łyżki syropu klonowego
sól i pieprz
Pad Thai:
1 marchewka (starta)
200 g fasolki szparagowej (zblanszowanej)
1 szklanka kiełków fasolki mung
1/2 ogórka (pokrojonego w paseczki)
1/2 papryki (pokrojonej w paseczki)
3 zielone cebulki (pokrojone w talarki)
1 kolba kukurydzy (ziarenka)
1 szklanka kolendry (pokrojonej)
sól i pieprz
Wykonanie:
W dużej misce pomieszaj ze sobą wszystkie składniki na organiczny Pad Thai. Przypraw je solą i pieprzem i odstaw na bok. W tym czasie przygotuj migdałowy dressing, miksując ze sobą wszystkie składniki potrzebne do jego wykonania. Gotowy dressing zmieszaj z warzywami. Gotowe!
Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony Food Matters