Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>
Te lody nie zawierają mleka, glutenu, ani przetworzonego cukru. Są idealne dla wegan i zostały zrobione tylko i wyłącznie ze zdrowych składników. W letnie upalne dni, zamiast kupować gotowe przetworzone produkty, spraw sobie znacznie lepszą orzeźwiającą przyjemność i przygotuj pyszny chłodny deser.
Przy okazji weekendu, chciałam Ci zaprezentować trzy świetne pomysły na domowe lody. Wśród nich znajdziesz przepis na lody z czarnego sezamu, z dodatkiem solonego karmelu oraz sosu malinowego. Takie desery to samo zdrowie! Na który smak się skusisz?
DOMOWE LODY Z CZARNEGO SEZAMU
Składniki:
6 łyżki czarnego sezamu
1/3 szklanki syropu klonowego
2 puszki mleka kokosowego
1/3 szklanki cukru kokosowego (lub innego nierafinowanego cukru)
szczypta soli
3 łyżki skrobi kukurydzianej
Wykonanie:
Nasiona czarnego sezamu podpraż na suchej patelni przez około 4-6 minut. Następnie przenieś je na talerz i pozostaw do ostygnięcia na 10-15 minut. W młynku do kawy lub blenderze zmiel sezam, przenieś go do miski i pomieszaj z syropem klonowym – po wymieszaniu składników otrzymasz sezamową pastę. Podgrzej kokosowe mleczko ( z 1 puszki) z dodatkiem cukru i soli i poczekaj aż wszystkie składniki dobrze się wchłoną. Po 10 minutach zdejmij mleko kokosowe z kuchenki.
W dużej misce wymieszaj ze sobą mleko kokosowe z drugiej puszki oraz skrobię kukurydzianą. Przenieś miksturę do rondelka z mlekiem kokosowym oraz cukrem i podgrzej ją na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Po około 4-6 minutach mikstura powinna zyskać kleistą konsystencję. Po tym czasie zdejmij garnek z kuchenki.
Sezamową pastę połącz z kokosową miksturą, przenieś ją do formy na lody i pozostaw wszystko do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Lody wstaw do lodówki na 2-3 godziny (możesz je pozostawić na całą noc). Po tym czasie przenieś je do zamrażalnika. Jeśli nie masz maszynki do robienia lodów, to przenieś miksturę do metalowego naczynia, wstaw je do zamrażalnika, a po 40 minutach rozgnieć je dokładnie widelcem, aby rozbić kryształki lodu. Ten proces powtarzaj 2 razy, w odstępach 40 minut. Na sam koniec lody możesz zmiksować w blenderze, aby były jeszcze bardziej kremowe (wówczas przenieś je jeszcze raz do naczynia i ponownie wstaw do zamrażalnika. Lody z czarnego sezamu serwuj po 15 minutach od wyciągnięcia z zamrażalnika – wówczas zyskają pyszną kremową teksturę.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Leite’s Culinaria
DOMOWE LODY Z SOLONYM KARMELEM
Składniki:
1 i 1/2 szklanki nerkowców (namoczonych w gorącej wodzie przez godzinę, a następnie odsączonych)
1 puszka mleka kokosowego
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
1/2 szklanki syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Solony karmel:
14 daktyli (namoczonych w ciepłej wodzie przez 10 minut)
1/2 łyżeczki soli morskiej
1-3 łyżki ciepłej wody
opcjonalnie: 1 łyżka burbonu
Wykonanie:
Dzień wcześniej, przygotuj metalową miskę na lody i wstaw ją do zamrażalnika. Namocz nerkowce, a następnie dokładnie odsącz je z wody. Do naczynia blendera włóż nerkowce, mleko kokosowe, olej kokosowy, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i sól, a następnie zmiksuj wszystko na gładką masę. Aby uzyskać jeszcze lepszą teksturę lodów, warto wstawić je przed zamrożeniem do lodówki (na około 4-6 godzin). Jeśli nie posiadasz maszynki do robienia lodów, to zrób je zgodnie z instrukcją z przepisu powyżej (na lody z czarnego sezamu).
W celu przygotowania solonego karmelu, do blendera dodaj daktyle (namoczone wcześniej w wodzie i odsączone) i pozostałe składniki potrzebne do jego wykonania. Gotowy solony karmel nałóż na lodową miksturę z mleka kokosowego, a następnie zostaw w zamrażalniku na 4-6 godzin.
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Minimalist Baker
DOMOWE KOKOSOWE LODY Z MALINAMI
Składniki:
1 i 1/2 szklanki nerkowców (namoczonych w gorącej wodzie przez godzinę, a następnie odsączonych)
1 puszka mleka kokosowego
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
1/2 szklanki syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
1 łyżka skrobi kukurydzianej
Sos malinowy:
1 szklanki świeżych malin
1 łyżka syropu klonowego
Wykonanie:
Dzień wcześniej, przygotuj metalową miskę na lody i wstaw ją do zamrażalnika. Namocz nerkowce, a następnie dokładnie odsącz je z wody. Do naczynia blendera włóż nerkowce, mleko kokosowe, olej kokosowy, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy, skrobię kukurydzianą i sól, a następnie zmiksuj wszystko na gładką masę. Sprawdź, czy masa na lody jest dla Ciebie wystarczająco słodka i w razie potrzeby dodaj do niej jeszcze trochę syropu klonowego. Aby uzyskać jeszcze lepszą teksturę lodów, warto wstawić je przed zamrożeniem do lodówki (na około 4-6 godzin). Jeśli nie posiadasz maszynki do robienia lodów, to zrób je zgodnie z instrukcją z przepisu powyżej (na lody z czarnego sezamu).
W celu zrobienia malinowego sosu, zmiksuj 1/2 szklanki malin z dodatkiem syropu klonowego. Rozprowadź sos po lodach i posyp wszystko resztą malin.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Minimalist Baker