Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>
Morele to jedne z najsmaczniejszych owoców okresu letniego. Są słodkie i mają apetyczny pomarańczowy miąższ – zdecydowanie trudno im się oprzeć. Zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, m.in. mają mnóstwo potasu i błonnika oraz są bogate w witaminy B, C i PP, żelazo, beta-karoten, wapń i fosfor.
Wśród zalet moreli wymienia się ich wpływ na lepszą przemianę materii, poprawę stanu skóry, zapobieganie anemii i zakwaszeniu organizmu. Owoce te świetnie sprawdzają się w roli dodatku do ciast i deserów, jak również do wytrawnych potraw, m.in do sałatek.
CIASTO Z MORELAMI (BEZ GLUTENU I MLEKA)
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka płatków owsianych
3/4 szklanki mąki migdałowej (lub drobno zmielonych migdałów)
szczypta soli
3 łyżki mąki kukurydzianej
4 łyżki oleju kokosowego (roztopionego)
3 łyżki syropu klonowego (lub miodu)
Nadzienie:
500g moreli
2 łyżki syropu klonowego (lub miodu)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki płatków kokosowych (opcjonalnie: wiórki kokosowe)
Wykonanie:
W dużej misce wymieszaj ze sobą płatki owsiane, mąkę migdałową, sól, mąkę kukurydzianą, olej kokosowy i syrop klonowy. Ciasto ugniataj rękami, a kiedy już wszystkie składniki dobrze się połączą, przykryj miskę ściereczką i wstaw ją do lodówki na 30 minut.
Morele pokrój na małe kawałeczki, a następnie wrzuć je do miski i połącz z syropem klonowym i ekstraktem waniliowym. Pomieszaj wszystko dokładnie i pozostaw miskę na 30-45 minut.
Rozgrzej piekarnik 180C. Nasmaruj niewielką ilością oleju kokosowego formę do ciasta. Przenieś ciasto do formy, wstaw je do piekarnika i piecz przez około 10 minut. Wyciągnij ciasto, a następnie rozprowadź na nim 2/3 mikstury morelowej. Piecz wszystko przez kolejne 30 minut. Usuń ciasto z piekarnika, poprósz je płatkami kokosowymi i piecz wszystko przez 5 minut, do momentu kiedy płatki nabiorą złotego koloru. Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika i nałóż na niego pozostałą część morelowej mikstury. Ciasto serwuj na ciepło, lub schłodzone do pokojowej temperatury.
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga East of Kitchen