Czerwone buraki oprócz tego, że są bardzo smaczne i można je wykorzystywać w potrawach na dużo różnych sposobów, to są bardzo zdrowe!
Zbawiennie działanie pospolitego buraka wynika przede wszystkim, z jego wpływu na wydzielanie tlenku azotu. Ta substancja jest odpowiedzialna za szereg procesów związanych z nabłonkiem naczyń krwionośnych. Czerwone buraki to również pomocnicy w walce ze zbędnymi kilogramami. Zobacz co możesz z nich „wyczarować” 🙂
Zobacz to: Wyeliminuj ze swojej diety ten 1 składnik i poczuj się lepiej!
1. Klasyczny barszcz czerwony
Składniki na zakwas:
- 2 kg buraków
- przegotowana i ostudzona woda
- 1 łyżka wody z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty
Składniki na barszcz:
- 2 kg surowych buraków
- 3 litry wody
- włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por)
- 3 ząbki czosnku
- 4 suszone grzyby (np. prawdziwki)
- sól i pieprz do smaku
- majeranek
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
Wykonanie:
Przygotuj zakwas.
Obierz i pokrój buraki. Włóż do garnka lub naczynia i zalej przegotowaną, ostudzoną wodą. Dodaj 1 łyżkę wody z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty i dokładnie przykryj. Odstaw na co najmniej 3 dni i przechowuj w temperaturze pokojowej.
Codziennie mieszaj zakwas drewnianą łyżką, zdejmując białką piankę z wierzchu.
Przygotowanie barszczu:
Ugotuj buraki w skórce, kiedy będą miękkie odlej z nich wodę. Obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Następnie przygotuj wywar. Gotujemy go jak tradycyjną zupę, czyli obieramy warzywa, wkładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i grzyby, a na koniec zalewamy wodą i gotujemy około pół godziny.
Po tym czasie wyjmujemy ugotowane warzywa. Do barszczu już nam się nie przydadzą, ale można z nich przygotować np. sałatkę jarzynową.
Do bulionu warzywnego dodajemy ugotowane i starte na tarce buraki, rozgnieciony czosnek, majeranek. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy gaz. Następnie dolewamy 3 szklanki zakwasu buraczanego i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jeśli lubisz „czysty”, klasyczny barszcz, przed podaniem możesz przecedzić go przez sitko. Jeśli wolisz wersję z warzywami, nie musisz tego robić.
Popularne: Wzmocnij swoją odporność i jedz te warzywa całą zimę!
2. Buraczane kotlety
Składniki:
- 2 szklanki surowych, startych buraków
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki nasion słonecznika
- 1/3 szklanki sezamu
- 1 duża cebula
- 2 łyżki mąki owsianej bezglutenowej
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, ulubione przyprawy
Wykonanie:
Kaszę jaglaną opłucz i ugotuj na sypko, lekko wystudź i przełóż do miski. Buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dorzuć do kaszy. Podsmaż pokrojoną drobno cebulę, przełóż do miski z kaszą i burakami.
Dodaj resztę składników i mieszaj je dokładnie oraz przypraw do smaku. Większą część ziaren dodaj do środka kotletów, ok. 1/4 zostaw, aby zrobić z nich panierkę.
Kotlety uformuj dłonią w duże, płaskie placki i obtocz w ziarnach. Rozłóż na blaszce lekko natłuszczonej oliwą z oliwek i piecz ok. 45 min. w temperaturze 180°C. W trakcie pieczenia kotlety można przewrócić delikatnie na drugą stronę.
Wegetariańskie kotlety smakują świetnie na zimno i na ciepło, np. w towarzystwie surówek, z porcją ryżu.
3. Czerwone buraki z soczewicą
Składniki:
- filiżanka soczewicy brązowej (100g)
- 2 podobnej wielkości buraki (210g)
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki (30g)
- 2 płaskie łyżki wiórków kokosowych (12g)
- 2-3 łyżki posiekanej bazylii (30g)
- 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku (20 g)
- 3/4 szkl. mleczka kokosowego (180 ml)
- 1/2 szkl. wody (125 ml)
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Soczewicę opłucz, odcedź, wlej mleko kokosowe, wodę i zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 minut (w razie czego odparuj, bez przykrycia). Nieobrane buraki upiecz w całości w piekarniku nagrzanym do 180°C. (ok. 45-50 min.). Następnie wystudź, obierz i pokrój w niewielką kostkę. Do soczewicy dodaj buraki, szczypiorek, natkę, świeżą bazylię i wiórki kokosowe. Wymieszać i gotowe!
Zobacz to: Poznaj sposób by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka!
4. Sałatka buraczana z granatami
Składniki:
- 3-4 średnie buraki
- 1/2 szklanki świeżych liści kolendry
- 1 szklanka nasion granatu
- 2 łyżki soku z granatu
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki sambal oelek (indonezyjski sos chilli)
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
- 1 łyżka oleju sezamowego
- szczypta soli
Wykonanie:
Ugotuj buraki. Obierz po wystudzeniu. Buraki zetrzyj lub pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki sosu razem w miseczce. Dodaj liście kolendry oraz nasiona granatu wymieszaj z buraczkami. Pokrop dressingiem i delikatnie wymieszaj.
5. Zapiekanka z buraków
Składniki:
- 5 małych buraczków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 małe ziemniaki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Buraki i ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki. Wymieszaj z oliwą. W naczyniu żaroodpornym ułóż na zakładkę ziemniaki i buraki. Całość oprósz solą i pieprzem. Zapiekaj pod przykryciem 35 min. w temperaturze 180°C, następnie bez przykrycia 10 min. Podaj z ulubionym sosem.