Czerwone buraki oprócz tego, że są bardzo smaczne i można je wykorzystywać w potrawach na dużo różnych sposobów, to są bardzo zdrowe!

czerwone burakiZbawiennie działanie pospolitego buraka wynika przede wszystkim, z jego wpływu na wydzielanie tlenku azotu. Ta substancja jest odpowiedzialna za szereg procesów związanych z nabłonkiem naczyń krwionośnych. Czerwone buraki to również pomocnicy w walce ze zbędnymi kilogramami. Zobacz co możesz z nich „wyczarować” 🙂

Zobacz to: Wyeliminuj ze swojej diety ten 1 składnik i poczuj się lepiej!

1. Klasyczny barszcz czerwony

czerwone buraki

Składniki na zakwas:

  • 2 kg buraków
  • przegotowana i ostudzona woda
  • 1 łyżka wody z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty

Składniki na barszcz:

  • 2 kg surowych buraków
  • 3 litry wody
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 suszone grzyby (np. prawdziwki)
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego

Wykonanie:

Przygotuj zakwas.

Obierz i pokrój buraki. Włóż do garnka lub naczynia i zalej przegotowaną, ostudzoną wodą. Dodaj 1 łyżkę wody z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty i dokładnie przykryj. Odstaw na co najmniej 3 dni i przechowuj w temperaturze pokojowej.

Codziennie mieszaj zakwas drewnianą łyżką, zdejmując białką piankę z wierzchu.

Przygotowanie barszczu:

Ugotuj buraki w skórce, kiedy będą miękkie odlej z nich wodę. Obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Następnie przygotuj wywar. Gotujemy go jak tradycyjną zupę, czyli obieramy warzywa, wkładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i grzyby, a na koniec zalewamy wodą i gotujemy około pół godziny.

Po tym czasie wyjmujemy ugotowane warzywa. Do barszczu już nam się nie przydadzą, ale można z nich przygotować np. sałatkę jarzynową.

Do bulionu warzywnego dodajemy ugotowane i starte na tarce buraki, rozgnieciony czosnek, majeranek. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy gaz. Następnie dolewamy 3 szklanki zakwasu buraczanego i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jeśli lubisz „czysty”, klasyczny barszcz, przed podaniem możesz przecedzić go przez sitko. Jeśli wolisz wersję z warzywami, nie musisz tego robić.

Popularne: Wzmocnij swoją odporność i jedz te warzywa całą zimę!

2. Buraczane kotlety

czerwone buraki

Składniki:

  • 2 szklanki surowych, startych buraków
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika
  • 1/3 szklanki sezamu
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki mąki owsianej bezglutenowej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy

Wykonanie:

Kaszę jaglaną opłucz i ugotuj na sypko, lekko wystudź i przełóż do miski. Buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dorzuć do kaszy. Podsmaż pokrojoną drobno cebulę, przełóż do miski z kaszą i burakami.

Dodaj resztę składników i mieszaj je dokładnie oraz przypraw do smaku. Większą część ziaren dodaj do środka kotletów, ok. 1/4 zostaw, aby zrobić z nich panierkę.

Kotlety uformuj dłonią w duże, płaskie placki i obtocz w ziarnach. Rozłóż na blaszce lekko natłuszczonej oliwą z oliwek i piecz ok. 45 min. w temperaturze 180°C. W trakcie pieczenia kotlety można przewrócić delikatnie na drugą stronę.

Wegetariańskie kotlety smakują świetnie na zimno i na ciepło, np. w towarzystwie surówek, z porcją ryżu.

czerwone buraki

3. Czerwone buraki z soczewicą

czerwone buraki

Składniki: 

  • filiżanka soczewicy brązowej (100g)
  • 2 podobnej wielkości buraki (210g)
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki (30g)
  • 2 płaskie łyżki wiórków kokosowych (12g)
  • 2-3 łyżki posiekanej bazylii (30g)
  • 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku (20 g)
  • 3/4 szkl. mleczka kokosowego (180 ml)
  • 1/2 szkl. wody (125 ml)
  • sól
  • pieprz

Wykonanie: 

Soczewicę opłucz, odcedź, wlej mleko kokosowe, wodę i zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 minut (w razie czego odparuj, bez przykrycia). Nieobrane buraki upiecz w całości w piekarniku nagrzanym do 180°C. (ok. 45-50 min.). Następnie wystudź, obierz i pokrój w niewielką kostkę. Do soczewicy dodaj buraki, szczypiorek, natkę, świeżą bazylię i wiórki kokosowe. Wymieszać i gotowe!

Zobacz to: Poznaj sposób by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka!

4. Sałatka buraczana z granatami

czerwone buraki

Składniki:

  • 3-4 średnie buraki
  • 1/2 szklanki świeżych liści kolendry
  • 1 szklanka nasion granatu
Dressing:
  • 2 łyżki soku z granatu
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki sambal oelek (indonezyjski sos chilli)
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • szczypta soli

Wykonanie:

Ugotuj buraki. Obierz po wystudzeniu. Buraki zetrzyj lub pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki sosu razem w miseczce. Dodaj liście kolendry oraz nasiona granatu wymieszaj z buraczkami. Pokrop dressingiem i delikatnie wymieszaj.

5. Zapiekanka z buraków

czerwone buraki

Składniki:

  • 5 małych buraczków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 małe ziemniaki
  • sól, pieprz

Wykonanie: 

Buraki i ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki. Wymieszaj z oliwą. W naczyniu żaroodpornym ułóż na zakładkę ziemniaki i buraki. Całość oprósz solą i pieprzem. Zapiekaj pod przykryciem 35 min. w temperaturze 180°C, następnie bez przykrycia 10 min. Podaj z ulubionym sosem.