Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi
Daktyle to jedne z najzdrowszych produktów na świecie. Zawierają wiele zdrowych składników, które pomagają w leczeniu różnych schorzeń i chorób, w tym udarów mózgu, zawałów serca i nadciśnienia tętniczego.
Ze względu na wysoką zawartość substancji odżywczych daktyle mogą przynieść wiele korzyści.
Zapobiegają udarom
Są bogatym źródłem potasu, który jest szczególnie ważnym minerałem. Wpływa także pozytywnie na pracę układu nerwowego. Jedna dawka dzienna 400 mg może skutecznie zapobiec udarom.
Regulują poziom cholesterolu
Daktyle oczyszczają naczynia krwionośne i zapobiegają powstawaniu zakrzepów krwi. Owoce te regulują także poziom złego cholesterolu.
Regulują ciśnienie krwi
Wysoka zawartość sodu i potasu przeciwdziała nadciśnieniu. 6 daktyli zawiera 80 mg magnezu, który jest niezbędny do prawidłowego przepływu krwi. Regularne spożywanie daktyli skutecznie obniża ciśnienie krwi.
Wzmacniają serce
Namocz przez noc kilka daktyli, a rano odcedź je, usuń pestki i dodaj je do smoothie lub zjedz na surowo.
Zapobiegają biegunce
Daktyle są bogate w potas, łagodzą pracę układu pokarmowego oraz wspierają dobre bakterie.
Pomagają przy anemii
Są cennym źródłem żelaza, dlatego są tak bardzo użyteczne w przypadku niedokrwistości u dzieci i kobiet w ciąży. 100 g daktyli zawiera 0,9 mg żelaza, co stanowi 11% zalecanej dziennej dawki tego pierwiastka. Żelazo wspomaga również przepływ tlenu przez krew i ma pozytywny wpływ na poziom czerwonych krwinek.
Leczą zaparcia
Daktyle mają łagodne działanie przeczyszczające. Wystarczy namoczyć je przez noc w wodzie i spożyć następnego dnia.
Pomagają kontrolować masę ciała
Spożywanie daktyli na czczo skutecznie uniemożliwiają przyrost masy ciała. Jednak należy pamiętać, że charakteryzują się wysoką zawartością cukru, więc nie można ich jeść w dużych ilościach.
Zobacz także:
Figi – właściwości zdrowego przysmaku z długą tradycją