Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi
1. Pizza z jajkiem
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki migdałowej
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
- domowe pesto z bazylii
- odrobina sera fety
- 1 jajko
- rukola lub kiełki
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Przygotuj okrągłą formę do pizzy.
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy ulep 2 kule o podobnej wielkości. Na spód i wierzch kuli połóż kawałek papieru do pieczenia i rozwałkuj. Zdejmij pergamin z góry ciasta i wyłóż na formę do pieczenia.
Posmaruj pesto, posyp odrobiną sera feta, rukolą i kiełkami. Piecz przez około 15-20 minut.
5 minut przed zakończeniem pieczenia rozbij jedno jajko na ciasto i ponownie wstaw do piekarnika.
Możesz użyć dowolnych dodatków, np. świeżych pomidorów, oliwek, itp.
2. Rollsy z jajek
Składniki:
- 2 jajka
- ulubione warzywa, np. pomidor, papryka, cebula (bardzo drobno pokrojone)
- szczypiorek
Wykonanie
W miseczce rozbij 2 jajka, mocno je „roztrzep” i przelej przez sitko. Chodzi o to, aby masa z jajek była gładka i bez grudek. To co pozostanie na sicie wyrzucamy. Dodajemy pokrojone warzywa, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Patelnię należy delikatnie nasmarować olejem kokosowym i wylać na nią masę jajeczną. Placek powinien być cienki. Po 2 minutach, podważamy masę szpatułką i zwijamy w rulonik. Jeśli patelnia jest mała można zrobić 2-3 sztuki rollsów. Idealne zarówno na ciepło jak i na zimno.
3. Jajeczne muffinki z marchewką i szpinakiem
SKŁADNIKI
na 15 muffinek jajecznych
10 jajek wiejskich
1 łyżka musztardy sarepskiej (świetnie sprawdza się też francuska)
1/4 łyżeczka soli morskiej
1 marchewka pomarańczowa
1 marchew żółta (lub pomarańczowa)
1 korzeń pietruszki1 garść świeżego szpinaku
kilka kawałków sera feta
1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie
Naszykować blachę na muffinki, a każdą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ja użyłam gotowych papilotków, ale można też użyć zwykłego papieru do pieczenia. Należy wyciąć z niego kwadraty i odpowiednio „dopasować” do każdej foremki.
Marchewkę obrać i pokroić na drobne kawałki. Dodać do niej łyżkę oliwy z oliwek i dokładnie wymieszać. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 15 minut, aż będzie miękka.
Jajka rozbić dodać sól, musztardę i dokładnie „roztrzepać” tak jak na omlet. Im dokładniej będą roztrzepane, tym lepiej „wyrosną” frittaty.
Upieczoną marchewkę wyjąć z piekarnika. Do każdej foremki na muffiki włożyć kilka listków szpinaku, upieczone warzywa i zalać masą jajeczną, tak aby przykryła całe warzywa. Na wierzch ułożyć po kilka kawałków fety.
Wstawić blachę z frittatą do piekarnika i piec około 20 minuty, aż jajka się zetną. Pi upieczeniu odstawić na kilka minut, aby frittaty ostygły. Kiedy delikatnie przestygną, łatwiej zdjąć z nich papilotki.
4. Omlet z porem i szpinakiem
SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB
- 10 dużych wiejskich jajek
- 10 cm kawałek z białej części pora
- 2 garście świeżego szpinaku
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 1/4 łyżeczka ziołowego pieprzu
- mix sałat do podania z frittatą
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
Wykonanie
Jajka roztrzepać dokładnie, aż powstanie jednolita, jasno żółta, spieniona masa.
Pora pokroić na cienkie plasterki. Rozgrzać olej kokosowy, dodać pora i smażyć go króciutko, około minuty, następnie dodać szpinak, wymieszać go z porem i zalać jajkami. Doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć ogień na bardzo mały, aby jajka się ścięły, ale nie przepaliły. Nakryć pokrywką i smażyć aż cała masa się zetnie. Im patelnia większa, tym czas smażenia będzie krótszy, a frittata cieńsza.
Po tym czasie, dużym talerzem nakryć z góry patelnię i szybkim ruchem ją odwrócić, tak aby frittata wylądowała na talerzu. Posypać ją natka pietruszki i gotowe!
5. Omlet na słodko z orzechami
Składniki
- 2 roztrzepane jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżka syropu klonowego
Wykonanie
W misce wymieszaj jajka wraz z ekstraktem waniliowym. Rozgrzej patelnię i wlej powstałą masę. Przykryj omlet. Kiedy dół będzie lekko podpieczony, przewróć go na drugą stronę. Posyp orzechami i polej syropem klonowym, smacznego!
Zobacz także:
Na tej diecie schudnie nawet największy leń! Rekord to -40 kg!