Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi

Pietruszka, bazylia czy oregano na stałe zawitały już do polskiej kuchni. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę jakie zdrowotne właściwości mają te zwykłe zioła…

Ogromna większość z nas sięga po zioła, aby poprawić smak potraw, dodać im charakteru. I choć aromatyczne jedzenie jest bez wątpienia przyjemniejsze, tak naprawdę świeże i suszone listki silnie oddziałują na nasz organizm.

Poprawiając trawienie, wspierając odporność, oczyszczając ciało czy nawet chroniąc serce. Posiadając stosowną wiedzę o właściwościach poszczególnych ziół, mamy możliwość wspierania zdrowia całej rodziny i motywację, aby używać ich więcej i częściej. Tak naprawdę bowiem, każda zupa, sałatka, kasza, risotto, mięso, ryba czy nawet zwykłe gotowane ziemniaki potrzebują trochę zielonej „okrasy”…

Zioła kuchenne i ich zdrowotne właściwości

Natka pietruszki

Kopalnia witaminy A i C, szczególnie w świeżej postaci, którą na szczęście nie trudno kupić przez okrągły rok! Dodawana do sałatek i ziemniaków nie tylko wzmacnia odporność i walczy z konsekwencjami upływającego czasu, ale także wzmacnia kości.

Dzięki zawartości witaminy K zapobiega infekcjom pęcherza moczowego oraz formowaniu się kamieni nerkowych. Kto ma ochotę w pełni wykorzystać tę niezwykłą moc, powinien przygotować pesto z pietruszki – zielony pęczek zmiksować z oliwą, czosnkiem i solą. Otrzymaną pastą smarować obficie np. chleb!

Koperek

Sprawia wrażenie niepozornego, ale mimo delikatnego smaku dostarcza naszemu organizmowi cennego beta-karotenu, a także wapnia, żelaza i magnezu. Poleca się go szczególnie osobom cierpiącym na zaburzenia pracy układu pokarmowego, zwłaszcza zgagę, kolkę i wzdęcia, a także jako środek zaradczy na nieświeży oddech. Koperek warto dodawać m.in. do surówki z kapusty, zup i przyrządzać z niego intensywne koperkowe sosy i dressingi.

Bazylia

Niezbędny element włoskiej kuchni idealnie pasuje do makaronów, ryżu, mięsa, ryby oraz wszelkich sałatek. Poza fenomenalnym smakiem, bazylia dodatkowo ma działanie uspokajające, redukujące poziom stresu i łagodzące zaburzenia żołądkowe związane z nerwami.

Ponadto bazylia pomaga oczyszczać wątrobę z toksyn, wspiera organizm w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych oraz pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Badania laboratoryjne sugerują również, że herbatka z bazylii może ograniczać wzrost guzów nowotworowych piersi.

Szałwia

Spożywana głównie w postaci herbatki, szałwia znakomicie podkreśla też smak mięsa, sosów i sałatek, a jej działanie jest naprawdę fantastyczne. Kobiety od wieków sięgały po szałwię przy zaburzeniach i bólach menstruacyjnych oraz dla łagodzenia objawów menopauzy. W średniowieczu szałwia była stosowana również jako lek przeciw zarazie oraz substancja konserwująca do mięsa.

Popularne: Płucz usta tym olejem codziennie rano, a odzyskasz zdrowie!

Trudno się dziwić – przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwobrzękowe, antyoksydacyjne i przeciwbiegunkowe działanie tego pospolitego zioła zostało potwierdzone naukowo. Najnowsze doniesienia dodatkowo dowodzą, że szałwia ogranicza rozpad ważnego neuroprzekaźnika, acetylocholiny, zapobiegając tym samym chorobie Alzheimera. Naukowcy twierdzą też, że regularne spożywanie szałwii może poprawiać pamięć i funkcje mózgowe, zarówno wśród młodych, jak i starszych ludzi, już walczących z objawami demencji.

Oregano

Oregano jest bardzo aromatycznym ziołem, które nie tylko wspaniale pasuje do sosów, warzyw, mięsa i sałatek, ale charakteryzuje się wysoką zawartością związków aktywnych, które wykazują silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Szczególnie poleca się „nadużywanie” oregano w okresie przeziębień, gryp i chorób układu oddechowego, a także zaburzeń żołądkowych. Niektóre źródła sugerują również, że oregano obniża ciśnienie krwi i chroni przed działaniem wolnych rodników.

Majeranek

Jako kuzyn oregano, bywa często stosowany zamiennie i ma dość podobny zakres działania. Majeranek doceniali już starożytni Grecy, wykorzystując jego przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości.  Używali go m.in. do leczenia ran i chorób skóry oraz układu pokarmowego.

Szczególnie świeże liście zawierają duże ilości witaminy C i skutecznie przyspieszają gojenie się ran, a także walczą z przeziębieniami i wolnymi rodnikami. Majeranek w medycynie ludowej był też od zawsze panaceum na wzdęcia, niestrawność, nudności, biegunki i zaparcia, dlatego poleca się go łączyć zwłaszcza z ciężkostrawnymi i wiatropędnymi potrawami takimi jak fasola, groch, soczewica czy kapusta kiszona.

Mięta

Podobnie jak szałwia, mięta w Polsce najczęściej jest pita w formie herbatki, a szkoda! Świeże liście mięty są znacznie bardziej dobroczynne i świetnie nadają się do sałatek warzywnych i owocowych, deserów oraz kanapek.

Mięta zawiera duże ilości witaminy A, chroniąc nas przed działaniem wolnych rodników, a jej lotne substancje aromatyczne działają cuda na podrażniony układ pokarmowy (szczególnie zespół drażliwego jelita, wzdęcia, nudności), bolące gardło i infekcje dróg oddechowych. Wysokie stężenie mentolu w liściach mięty może również zapobiegać rakowi prostaty oraz skutecznie zwalczać ból.

Tymianek

Tymianek to popularny składnik syropów na kaszel i to nie bez przyczyny – olejki aromatyczne w nim zawarte znakomicie łagodzą podrażnienie oskrzeli, krtani i gardła, wspierając leczenie typowych sezonowych infekcji.

Regularnie dodawany do mięsa, sałatek, past do chleba i makaronu, chroni przed „grypą żołądkową”, pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, działa relaksująco na system nerwowy, a ponadto przyspiesza gojenie ran i blizn, poprawiając krążenie krwi.

Rozmaryn

Rozmaryn jest ważnym sprzymierzeńcem w prewencji nowotworów – zawarte w nim substancje mają działanie przeciwzapalne, a ponadto redukują szkodliwość związków kancerogennych powstających podczas smażenia i pieczenia w wysokich temperaturach.

Naukowcy twierdzą, że rozmaryn nie tylko zapobiega rozwojowi raka, ale może także ograniczać rozwój istniejących już guzów! Bardziej przyziemne problemy też można rozwiązać, dodając rozmaryn do herbaty, sosów, mięsa czy dań warzywnych – zioło okazuje się być niezwykle skuteczne w łagodzeniu reakcji alergicznych oraz przeziębień przebiegających z zatkanym nosem.

Popularne: Oczyść organizm z niebezpiecznych toksyn i schudnij nawet 7 kg!

Kolendra

Mniej znana niż wymienione wyżej zioła zawitała już do polskich sklepów w formie świeżych liści i sadzonek i zachwyciła wielu intensywnym smakiem.

Substancje zawarte w kolendrze mają działanie oczyszczające, eliminujące metale ciężkie z organizmu, a także wspierają zdrowie serca, obniżając ciśnienie krwi, redukując procesy zapalne oraz pomagając kontrolować poziom cukru we krwi.

Zobacz także:

10 domowych sposobów na ból głowy

Białka i węglowodany oddzielnie – czy dieta niełączenia ma sens?

Najlepsze i sprawdzone ćwiczenia na ból pleców

Źródła:

http://www.foodmatters.com/article/these-10-common-herbs-are-more-powerful-than-you-think?platform=hootsuite

http://www.prevention.com/mind-body/natural-remedies/best-healing-herbs-top-10

http://webecoist.momtastic.com/2008/09/30/most-powerful-potent-medicinal-medical-plants-in-nature/

https://themysteriousworld.com/top-15-most-powerful-medicinal-plants/

https://www.myhealthwire.com/news/herbs-supplements/957

http://www.healthy-holistic-living.com/healing-herbs.html