Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi, dołącz też do naszej społeczności, specjalnej grupy na Facebooku, gdzie nawzajem się wspieramy, wymieniamy przepisami i działamy!
Dlaczego warto jeść pestki dyni?
- Zawierają bardzo dużo magnezu – 1/4 szklanki pestek z dyni zawiera połowę zalecanej dziennej dawki magnezu dla dorosłego człowieka!
- Są źródłem cynku, który wspiera odporność, dba o dobry sen i nastrój.
- Są jednym z najlepszych źródeł kwasów omega-3, które zapobiegają chorobom. Są niezbędne szczególnie dla kobiet w ciąży.
- Pestki dyni przyczyniają się do poprawy poziomu insuliny i zapobiegają powikłaniom związanym z cukrzycą.
- Przynoszą korzyści dla zdrowia serca oraz wątroby.
- Jedząc pestki dyni kilka godzin przed snem, zagwarantujesz sobie idealnie przespaną noc! Koniecznie spróbuj 🙂
Popularne: Czy znasz wszystkie właściwości oleju kokosowego?
Wykonanie
Nastaw piekarnik na 170 stopni.
Z miąższu dyni wyjmij pestki, a następnie dokładnie je opłucz pod zimną wodą.
Kolejno, lekko osusz pestki na ręczniku papierowym. Przygotuj blaszkę do pieczenia, a pestki dokładnie wymieszaj z rozpuszczonym olejem kokosowym. Jeśli chcesz, możesz posypać je solą lub ulubionymi przyprawami.
Popularne: Czy wiesz, że istnieje jeden produkt, który pomaga schudnąć i zapobiega chorobom?
Blachę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut.
Pamiętaj, aby podczas pieczenia chociaż raz je obrócić, lub raczej potrząsnąć blachą, aby pestki równo się upiekły. Po około 30 minutach wyjmij blachę i pozostaw pestki do ostygnięcia. Uwielbiam chrupać je kiedy są jeszcze ciepłe. Takie smakują mi najbardziej.
Jeśli zostanie choć odrobinka, to warto przechować je w szklanym słoiku. Pamiętaj aby dobrze zakręcić słoik, aby długo zostały pachnące i chrupiące.
SMACZNEGO!
Zobacz także:
Batonik czekoladowy z masłem orzechowym i pestkami dyni