Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>
Zdrowe i pożywne śniadanie, które doda energii i dostarczy cennych wartości odżywczych, to podstawa każdego dnia. Jeśli znudziły Ci się poranki z jajecznicą czy jajkami na miękko, a wciąż masz ochotę na jajka, to być może dobrą alternatywą będzie dla Ciebie omlet z warzywami.
Poniżej prezentuję Ci 3 przepisy na przepyszne omlety – wykonane na trzy różne sposoby, z dodatkiem świeżych warzyw, ziół, a nawet grzybów. Dowiedz się, jak możesz je zrobić.
OTO 3 POMYSŁY NA OMLET Z WARZYWAMI:
ŚRÓDZIEMNOMORSKI OMLET ZE SZPINAKIEM
Składniki (na 2 porcje):
6 dużych jajek, ubitych
1-2 łyżki mleka migdałowego
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1/2 cebuli (drobno pokrojona)
1/4 szklanki suszonych pomidorów (pokrojonych i odsączonych z oleju)
1/4 szklanki marynowanych serc karczochów (odsączonych i pokrojonych)
1/2 łyżeczki suszonego oregano
szczypta płatków z czerwonej papryki
1 szklanka szpinaku baby
Wykonanie:
Rozgrzej jedną łyżeczkę oliwy z oliwek, a następnie podsmaż cebulę. Dodaj suszone pomidory, serca karczochów, oregano i płatki czerwonej papryki i gotuj wszystko przez kilka minut. Następnie przenieś wszystko do małej miski. W tym czasie ubij jajka z mlekiem migdałowym. Na rozgrzaną wcześniej patelnię dodaj łyżeczkę oliwy. Dodaj jajka, przypraw je solą i pieprzem. Za pomocą cienkiej łopatki silikonowej mieszaj jajka na środku patelni, pozostawiając surowe jajka na jej krawędzi. Powtarzaj ten proces, przechylając delikatnie patelnię, a kiedy jajka będą już ścięte, dodaj szybko miksturę z suszonymi pomidorami oraz liście szpinaku. Złóż omlet na pół i podgrzewaj go przez około 2 minuty. Ostrożnie wysuń omlet z patelni na talerz.
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Cafe Johnsonia
OMLET Z AWOKADO I SZPINAKIEM
Składniki:
3 jajka
3/4 szklanki świeżego szpinaku
pomidory (pokrojone w kostkę)
1/4 awokado (pokrojonego na plasterki)
sól i pieprz
Wykonanie:
Ubij dokładnie jajka, a następnie przelej je na rozgrzaną patelnię i gotuj je do momentu, kiedy się zetną. Dodaj szpinak i pomidory, a następnie złóż omlet na pół i podgrzewaj go około 1-2 minuty. Ostrożnie przełóż omlet na talerz, a na jego wierzch połóż plasterki awokado. Dopraw wszystko solą i pieprzem.
Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony Further Food
OMLET Z PIECZARKAMI, ZIOŁAMI I ZIELONĄ CEBULKĄ
Składniki:
3 jajka
łyżka mleka roślinnego
5 dużych pieczarek
1 zielona cebulka
1 gałązka tymianku
2-3 liście szałwi
mała wiązka natki pietruszki
1 gałązka rozmarynu
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Pokrój grzyby, zieloną cebulkę i natkę pietruszki (trochę natki możesz zostawić do posypania omletu). Z gałązek oberwij liście tymianku i rozmarynu. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj grzyby i zioła, przypraw je solą i pieprzem, a kiedy pieczarki się zarumienią, odstaw je z patelni do oddzielnego naczynia. Oddziel białka jajek od żółtek, tak aby były w dwóch miseczkach. Ubij żółtka i pomieszaj je z mlekiem roślinnym. Ubij białka na gęstą pianę, następnie dodaj do nich ubite żółtka i wszystko dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej patelnię, dodaj ubite jajka, a kiedy się zetną, połóż na nie przygotowaną wcześniej mieszankę grzybów i ziół. Pozostaw wszystko na ogniu przez około 1-2 minuty, następnie złóż omlet na pół, połóż go na talerz i posyp wszystko natką pietruszki.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga VegHotPot
Zobacz także: