Dlaczego lepiej nie jeść białego pieczywa, makaronu, ciasta i wszystkich wypieków zawierających mąkę pszenną (nawet tą pełnoziarnistą)?

Jakiś czas temu, pisałam Ci, że niektóre naturalne ziarna w tym pszenica, zawierają gluten i jak bardzo jest on szkodliwy dla zdrowia. Te negatywne efekty odczuwają nawet osoby, które nie są uczulone na gluten, ale lektyny, aglutynina, gliadyna i inne substancje “anty-odżywcze” zawarte w pszenicy powodują u nich szereg nieprzyjemnych dolegliwości min. refluks czy problemy ze skórą…

ale, trudno jest “obyć” się bez węglowodanów, bo to one są głównym źródłem energii.
Samo białko i zdrowy tłuszcz, nie wystarczą, nawet jeśli jesteś na diecie.
Dobre węglowodany pomogą Ci utrzymać masę mięśniową i prawidłowy metabolizm…

Jeśli dodatkowo pracujesz, uczysz się czy trenujesz to koniecznie musisz jeść węglowodany.

Oto 3 ziarna, które są idealnym źródłem węglowodanów. Leczą i pomagają schudnąć, szczególnie z brzucha:

1. Gryka (tak, jest to produkt w 100% bezglutenowy i nie ma nic wspólnego z pszenicą)

Gryka i mąką gryczana jest naturalnie bezglutenowa, o ile nie została “wzbogacona” o składniki zawierające gluten. Nie wywołuje cukrzycy, nadciśnienia, astmy, zapalenia stawów, otyłości czy problemów z układem pokarmowym. Leczy i wspomaga zdrowie.

Zawiera więcej białka i błonnika niż większość ogólnie dostępnych ziaren.
100 gramów gryki zaspokaja aż 26% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Kobiety przed menopauzą, powinny spożywać duże ilości błonnika ponieważ chroni on przed rakiem piersi.

maka_kasza_gryczanaKasza i mąką gryczana, zawiera unikalnej jakości białka roślinne i niezbędne aminokwasy w szczególności lizynę i metioninę. Ten unikalny zestaw składników pomaga obniżyć cholesterol i zmniejszyć nadciśnienie.

Kasza i mąką gryczana, są ponadto bogatym źródłem przeciwutleniaczy takich jak rutyna, tanina i katechiny. Stwierdzono, że rutyna (kwercetyna, rutynozyd) ma działanie przeciwzapalne i zapobiega powstawaniu skrzepów płytek krwi wewnątrz naczyń krwionośnych, dlatego może być świetnym lekarstwem na hemoroidy i zaburzenia krzepnięcia. Ponadto ten zestaw przeciwutleniaczy zapewnia ładną skórę. Jest jak najlepszy balsam i krem. Nadaje skórze piękny, szlachetny kolor i młodzieńczy blask.

Ziarna gryki mają bardzo dużo witamin z grupy B-kompleks zwłaszcza, ryboflawiny (witamina B2) i niacyny (witamina B3). To one zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi i są bardzo korzystne przy problemach sercowo-naczyniowych.

Jedna szklanka kaszy gryczanej pokrywa 21% dziennego zapotrzebowania na magnez i 12% na fosfor i miedź. Nasz organizm potrzebuje miedzi do wytwarzania czerwonych krwinek. Jeśli mamy ich zbyt mało, to gryka i mąką gryczana jest jednym z najlepszych produktów do leczenia niskiego stężenia hemoglobiny. Magnez i tryptofan zawarty w gryce, odprężają, leczą depresję i bóle głowy.

Spróbuj koniecznie naleśników, pizzy, gofrów czy placków z maki gryczanej! Możesz też dodać do niej mąkę migdałową i mąkę kokosową, które doskonale zrównoważą smak i dostarczą jeszcze więcej odżywczych składników.

2. Jagły

Kasza jaglana jest nieprzetworzona i zawiera wyłącznie naturalne i lekkostrawne składniki. Ma działanie odkwaszające organizm. Ponadto poprawia przemianę materii, przyspiesza metabolizm i oczyszcza jelita. Przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Idealna dla osób, które mają problemy ze zgagą, żołądkiem i wątrobą. Kasza jaglana zawiera lecytynę, która „rozpuszcza” tłuszcz i obniża poziom cholesterolu.
Oprócz tego, jest bogatym źródłem krzemu, który dba o piękną skórę i paznokcie, utrzymuje też elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiega tworzeniu się w nich blaszek miażdżycowych.
Kasza jaglana jest bogatym źródłem antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki i chronią skórę przed starzeniem się.
Ma też aż 3-krotnie więcej żelaza, 2-krotnie więcej magnezu, niż kasza jęczmienna, dlatego jest świetnym naturalnym “lekiem” na depresję.

3. Quinoa (podobny do ziarna, ale w rzeczywistości jest to nasionko).

Inaczej komosa ryżowa. Zawiera dwa razy więcej białka niż brązowy ryż, ma więcej błonnika i niski indeks glikemiczny. Quinoa zawiera tzw. “białko kompletne” czyli takie, które ma wszystkie niezbędne aminokwasy, szczególnie duże ilości lizyny, która jest ważna dla wzrostu i odnowy tkanek.

Spróbuj też: Przepisy na lazanię z komosą ryżową

Quinoa to bardzo dobre źródło węglowodanów, bogate w mangan, magnez, wapń, miedź, żelazo, fosfor, witaminę E i witaminy z grupy B.

Ciesz się tymi 3 ziarnami i stosuj je jako zamiennik chleba, bułek, makaronów czy płatków owsianych. Spożywaj produkty o dużej zawartości zdrowych składników, od których się nie rozchorujesz, a które mogą pomóc Ci odzyskać zdrowie. Obszerny artykuł na temat szkodliwości pszenicy i glutenu, oraz bezglutenowe przepisy, które możesz przeczytać i wypróbować tutaj:

Nakarm swoje ciało wartościowymi węglowodanami, które zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, więcej mikroelementów i związków, które są błogosławieństwem. Wpływają na poprawę stanu zdrowia i są korzystne dla obwodu Twojego brzucha!

Zobacz też:

pszenicy refuks zgaga