Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi.
Na pewno większość z Was uwielbia jajka. Nic dziwnego! Są bardzo smaczne, można je zrobić na bardzo wiele sposobów. Najważniejsze jest to, że są niesamowicie zdrowe! Jedz je do woli
Są doskonałym składnikiem odżywczym. Zawierają dużo białka i witamin, które musimy dostarczać, aby zachować zdrowie. Jajka mają mało kalorii a ugotowane na twardo dają nam uczucie sytości i na długo zaspokajają apetyt.
Zawierają dwa bardzo ważne dla oczu przeciwutleniacze, luteinę i zeaksantynę, które pomagają chronić oczy przez wieloma zwyrodnieniami. Luteina i zeaksantyna znajdują się w dużych ilościach w żółtku. Są silnymi antyoksydantami, które przede wszystkim chronią przed uszkodzeniem siatkówki
1. Fritata z papryką i szpinakiem
Składniki dla 2 osób
Czas przygotowania 15 minut
Czas smażenia 10 minut
4 jajka
1/2 średniej czerwonej papryki
1/2 średniej żółtej papryki
1 średnia cebula
spora garść szpinaku
1/2 pieczonej piersi z kurczaka ( można wykorzystać szynkę lub kiełbasę)
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Wszystkie warzywa kroimy w drobna kostkę. Na patelnię wlewamy oliwę i po kolei smażymy wszystkie warzywa, dokładają je co kilka minut. Najpierw podsmażamy cebulkę, po kilku minutach dodajemy, szpinak, potem, paprykę i pokrojoną pierś z kurczaka. Smażymy kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Roztrzepujemy jajka i wlewamy je na patelnię.
Lubię warzywa przygotowane al dente, ale jeśli ktoś lubi bardziej rozgotowane, może podsmażyć je dłużej.
Zmniejszamy ogień, tak aby tylko lekko się podgrzewało. Przykrywamy pokrywką i smażymy aż masa jajeczna się zetnie.
U mnie trwa to 4-5 minut ponieważ moje dzieci lubią jajka bardziej ścięte.
Frittatę kroimy jak pizzę na kawałki.
2. Szparagi z jajkiem sadzonym
Składniki
2 jajka
szparagi (około 6 sztuk)
pieprz
sól
olej kokosowy do smażenia
Wykonanie
Nastaw piekarnik na 200 stopni. Obierz szparagi, posyp solą i wyłóż je na blaszkę wysmarowaną masłem. Piecz przez około 10 minut, a następnie usmaż jajka.
3. Fritatta ze szpinakiem
SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB
10 dużych wiejskich jajek
10 cm kawałek z białej części pora
2 garście świeżego szpinaku
1/4 łyżeczki soli morskiej
1/4 łyżeczka ziołowego pieprzu (ja używam pieprzu z tego przepisu)
mix sałat do podania z frittatą
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
Wykonanie
Jajka roztrzepać dokładnie, aż powstanie jednolita, jasno żółta, spieniona masa.
Pora pokroić na cienkie plasterki. Rozgrzać olej kokosowy, dodać pora i smażyć go króciutko, około minuty, następnie dodać szpinak, wymieszać go z porem i zalać jajkami. Doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć ogień na bardzo mały, aby jajka się ścięły, ale nie przepaliły. Nakryć pokrywką i smażyć aż cała masa się zetnie. Im patelnia większa, tym czas smażenia będzie krótszy, a frittata cieńsza.
Po tym czasie, dużym talerzem nakryć z góry patelnię i szybkim ruchem ją odwrócić, tak aby frittata wylądowała na talerzu. Posypać ją natka pietruszki i gotowe…
4. Jajeczne muffinki z marchewką i szpinakiem
SKŁADNIKI
na 15 muffinek jajecznych
10 jajek wiejskich
1 łyżka musztardy sarepskiej (świetnie sprawdza się też francuska)
1/4 łyżeczka soli morskiej
1 marchewka pomarańczowa
1 marchew żółta (lub pomarańczowa)
1 korzeń pietruszki1 garść świeżego szpinaku
kilka kawałków sera feta
1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie
Naszykować blachę na muffinki, a każdą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ja użyłam gotowych papilotków, ale można też użyć zwykłego papieru do pieczenia. Należy wyciąć z niego kwadraty i odpowiednio „dopasować” do każdej foremki.
Marchewkę obrać i pokroić na drobne kawałki. Dodać do niej łyżkę oliwy z oliwek i dokładnie wymieszać. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 15 minut, aż będzie miękka.
Jajka rozbić dodać sól, musztardę i dokładnie „roztrzepać” tak jak na omlet. Im dokładniej będą roztrzepane, tym lepiej „wyrosną” frittaty.
Upieczoną marchewkę wyjąć z piekarnika. Do każdej foremki na muffiki włożyć kilka listków szpinaku, upieczone warzywa i zalać masą jajeczną, tak aby przykryła całe warzywa. Na wierzch ułożyć po kilka kawałków fety.
Wstawić blachę z frittatą do piekarnika i piec około 20 minuty, aż jajka się zetną. Pi upieczeniu odstawić na kilka minut, aby frittaty ostygły. Kiedy delikatnie przestygną, łatwiej zdjąć z nich papilotki.
5. Hiszpański omlet z pomidorami
Składniki
1 łyżeczka oleju kokosowego
5 pokrojonych ziemniaków
sól i pieprz
1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki
4 jajka
sól i pieprz
2 pomidory, obrane i pokrojone
szczypiorek do posypania
Wykonanie
Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Posypujemy ziemniaki lekko solą i pieprzem i podsmażamy. Gdy ziemniaki będą złote, mieszamy je z cebulą. Smażymy, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie.
W międzyczasie, rozbijamy jajka i mieszamy je z solą i pieprzem. Wlewamy je na patelnię i delikatnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż omlet zarumieni się od dołu i przekręcamy omlet na drugą stronę. Dodajemy pomidory i szczypiorek. Gotowe!
6. Sałatka jajeczna z tahini
Składniki
4 łyżki pasty tahini
4 łyżki świeżego soku z cytryny
4 ząbki czosnku, rozgniecione
1/4 szklanki świeżej pietruszki, drobno posiekane
sól i pieprz do smaku
6 jajka na twardo (rozgniecione na puree)
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
Wykonanie
Umieść tahini i sok z cytryny w mikserze i zmiksuj, a następnie przenieś do miski.
Dodaj czosnek, pietruszkę, sól, pieprz, jaja i wodę. Delikatnie wymieszaj.
Umieść na talerzu, posypać papryką. Pastę podawaj samą lub z chlebem.
7. Jajka z sosem pomidorowym
Składniki
4 jajka
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 mała cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
4 -5 średnie pomidory, obrane i pokrojone
sól i pieprz do smaku
1 łyżka szczypiorku do posypania
Wykonanie
Rozgrzej olej na patelni. Dodaj cebulkę i czosnek. Smaż przez minutę, a następnie zmniejsz ogień.
Dodaj pomidory, gotuj przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Zrób 4 „wgłębienia” w sosie i ostrożnie wbij do nich jajka.
Przykryj patelnię pokrywką pozostawiając ją częściowo otwartą. Gotuj, aż jajka się zetną.
Udekoruj szczypiorkiem.
8. Jajka w pomidorowych kieszonkach
8 dużych pomidorów
1/3 szklanki świeżo startego parmezanu
8 średnich jajek
1 łyżeczka ziół, np. bazylia
4 plastry sera owczego (ja użyłam Pecorino Romano)
sól
świeży mielony pieprz
Ustaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Okrój górę pomidorów i dokładnie je wydrąż. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem i posyp odrobiną soli. Wbij jajka do środka pomidorów, posyp pieprzem, solą i odrobiną parmezanu.
Piecz przez 30 minut, aż jajka się zetną. W ostatnich 4 minutach pieczenia możesz posypać pomidory serem owczym. Wyjmij z piekarnika i posyp szczypiorkiem.
9. Omlet na słodko z orzechami
Składniki
2 roztrzepane jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
garść orzechów włoskich
1 łyżeczka syropu klonowego
Wykonanie
W misce wymieszaj jajka wraz z ekstraktem waniliowym. Rozgrzej patelnię i wlej powstałą masę. Przykryj omlet. Kiedy dół będzie lekko podpieczony, przewróć go na drugą stronę. Posyp orzechami i polej syropem klonowym, smacznego!
10. Awokado nadziewane jajkiem
Składniki
2 dojrzałe awokado
4 świeże jajka
szczypta soli i pieprzu
łyżeczka szczypiorku
Wykonanie
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Pokrój awokado na pół i wyjmij pestki.
Umieścić awokado w małym naczyniu do pieczenia.
Rozbij jajko do każdej połówki awokado.
Umieść w piekarniku i piecz od 15 do 20 minut. Czas gotowania zależy od wielkości jajek i awokado. Wystarczy upewnić się, że białka się zetną.
Wyjmij z piekarnika, a następnie dopraw pieprzem, solą i szczypiorkiem. Smacznego!
11. Pieczona papryka z jajkiem
Składniki dla 2 osób
1 czerwona papryka
2 jajka
1/2 cebuli
1 mały brokuł
2 liście sałaty
1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju lnianego
kawałek pieczonej piersi z kurczaka, ale możemy ją pominąć. Mi akurat został kawałek z kolacji a nie lubię marnować jedzenia, więc podałam ją na śniadanie.
słodka papryka, sól i czarny pieprz
Wykonanie
Paprykę przekrawamy na pół i ostrożnie wyjmujemy gniazdo nasienne. Skrapiamy delikatnie oliwą, solimy i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut w temp. 180 stopni. Gotujemy brokuły.
Na pozostałej oliwie smażymy cebulkę.
Kiedy papryka się podpiecze (nie może być zbyt miękka) wkładamy do każdej połówki surowe jajko, posypujemy cebulką i ponownie wstawiamy do piekarnika na 3-4 minuty.
Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i słodką, suszoną papryką.
12. Jajka nadziewane łososiem
Składniki
8 dużych jaj
3 łyżki domowego majonezu
2 łyżki posiekanego, świeżego koperku
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
60 gram posiekanego łososia
1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Wykonanie
Ugotuj jajka na twardo. Obierz i przekrój na pół. Żółtka włóż do miski, dodaj majonez, koperek, sok z cytryny, musztardę i łososia i dokładnie wymieszaj i nadziej białka. Posyp jaja równomiernie szczypiorkiem i pieprzem. Smacznego!
Zobacz także:
Na tej diecie schudnie każdy. Nawet największy leń!
Oczyść swój organizm, a pozbędziesz się toksyn i schudniesz nawet 5 kg!