Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi.
Na pewno większość z Was uwielbia jajka. Nic dziwnego! Są bardzo smaczne, można je zrobić na bardzo wiele sposobów. Najważniejsze jest to, że są niesamowicie zdrowe! Jedz je do woli 🙂
Są doskonałym składnikiem odżywczym. Zawierają dużo białka i witamin, które musimy dostarczać, aby zachować zdrowie. Jajka mają mało kalorii a ugotowane na twardo dają nam uczucie sytości i na długo zaspokajają apetyt.
Zawierają dwa bardzo ważne dla oczu przeciwutleniacze, luteinę i zeaksantynę, które pomagają chronić oczy przez wieloma zwyrodnieniami. Luteina i zeaksantyna znajdują się w dużych ilościach w żółtku. Są silnymi antyoksydantami, które przede wszystkim chronią przed uszkodzeniem siatkówki
1. Fritata z papryką i szpinakiem
Składniki dla 2 osób
Czas przygotowania 15 minut
Czas smażenia 10 minut
4 jajka
1/2 średniej czerwonej papryki
1/2 średniej żółtej papryki
1 średnia cebula
spora garść szpinaku
1/2 pieczonej piersi z kurczaka ( można wykorzystać szynkę lub kiełbasę)
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Wszystkie warzywa kroimy w drobna kostkę. Na patelnię wlewamy oliwę i po kolei smażymy wszystkie warzywa, dokładają je co kilka minut. Najpierw podsmażamy cebulkę, po kilku minutach dodajemy, szpinak, potem, paprykę i pokrojoną pierś z kurczaka. Smażymy kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Roztrzepujemy jajka i wlewamy je na patelnię.
Lubię warzywa przygotowane al dente, ale jeśli ktoś lubi bardziej rozgotowane, może podsmażyć je dłużej.
Zmniejszamy ogień, tak aby tylko lekko się podgrzewało. Przykrywamy pokrywką i smażymy aż masa jajeczna się zetnie.
U mnie trwa to 4-5 minut ponieważ moje dzieci lubią jajka bardziej ścięte.
Frittatę kroimy jak pizzę na kawałki.
2. Szparagi z jajkiem sadzonym
Składniki
2 jajka
szparagi (około 6 sztuk)
pieprz
sól
olej kokosowy do smażenia
Wykonanie
Nastaw piekarnik na 200 stopni. Obierz szparagi, posyp solą i wyłóż je na blaszkę wysmarowaną masłem. Piecz przez około 10 minut, a następnie usmaż jajka.
3. Fritatta ze szpinakiem
SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB
10 dużych wiejskich jajek
10 cm kawałek z białej części pora
2 garście świeżego szpinaku
1/4 łyżeczki soli morskiej
1/4 łyżeczka ziołowego pieprzu (ja używam pieprzu z tego przepisu)
mix sałat do podania z frittatą
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
Wykonanie
Jajka roztrzepać dokładnie, aż powstanie jednolita, jasno żółta, spieniona masa.
Pora pokroić na cienkie plasterki. Rozgrzać olej kokosowy, dodać pora i smażyć go króciutko, około minuty, następnie dodać szpinak, wymieszać go z porem i zalać jajkami. Doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć ogień na bardzo mały, aby jajka się ścięły, ale nie przepaliły. Nakryć pokrywką i smażyć aż cała masa się zetnie. Im patelnia większa, tym czas smażenia będzie krótszy, a frittata cieńsza.
Po tym czasie, dużym talerzem nakryć z góry patelnię i szybkim ruchem ją odwrócić, tak aby frittata wylądowała na talerzu. Posypać ją natka pietruszki i gotowe…
4. Jajeczne muffinki z marchewką i szpinakiem
SKŁADNIKI
na 15 muffinek jajecznych
10 jajek wiejskich
1 łyżka musztardy sarepskiej (świetnie sprawdza się też francuska)
1/4 łyżeczka soli morskiej
1 marchewka pomarańczowa
1 marchew żółta (lub pomarańczowa)
1 korzeń pietruszki1 garść świeżego szpinaku
kilka kawałków sera feta
1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie
Naszykować blachę na muffinki, a każdą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ja użyłam gotowych papilotków, ale można też użyć zwykłego papieru do pieczenia. Należy wyciąć z niego kwadraty i odpowiednio „dopasować” do każdej foremki.
Marchewkę obrać i pokroić na drobne kawałki. Dodać do niej łyżkę oliwy z oliwek i dokładnie wymieszać. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 15 minut, aż będzie miękka.
Jajka rozbić dodać sól, musztardę i dokładnie „roztrzepać” tak jak na omlet. Im dokładniej będą roztrzepane, tym lepiej „wyrosną” frittaty.
Upieczoną marchewkę wyjąć z piekarnika. Do każdej foremki na muffiki włożyć kilka listków szpinaku, upieczone warzywa i zalać masą jajeczną, tak aby przykryła całe warzywa. Na wierzch ułożyć po kilka kawałków fety.
Wstawić blachę z frittatą do piekarnika i piec około 20 minuty, aż jajka się zetną. Pi upieczeniu odstawić na kilka minut, aby frittaty ostygły. Kiedy delikatnie przestygną, łatwiej zdjąć z nich papilotki.
5. Hiszpański omlet z pomidorami
Składniki
1 łyżeczka oleju kokosowego
5 pokrojonych ziemniaków
sól i pieprz
1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki
4 jajka
sól i pieprz
2 pomidory, obrane i pokrojone
szczypiorek do posypania
Wykonanie
Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Posypujemy ziemniaki lekko solą i pieprzem i podsmażamy. Gdy ziemniaki będą złote, mieszamy je z cebulą. Smażymy, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie.
W międzyczasie, rozbijamy jajka i mieszamy je z solą i pieprzem. Wlewamy je na patelnię i delikatnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż omlet zarumieni się od dołu i przekręcamy omlet na drugą stronę. Dodajemy pomidory i szczypiorek. Gotowe!
6. Sałatka jajeczna z tahini
Składniki
4 łyżki pasty tahini
4 łyżki świeżego soku z cytryny
4 ząbki czosnku, rozgniecione
1/4 szklanki świeżej pietruszki, drobno posiekane
sól i pieprz do smaku
6 jajka na twardo (rozgniecione na puree)
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
Wykonanie
Umieść tahini i sok z cytryny w mikserze i zmiksuj, a następnie przenieś do miski.
Dodaj czosnek, pietruszkę, sól, pieprz, jaja i wodę. Delikatnie wymieszaj.
Umieść na talerzu, posypać papryką. Pastę podawaj samą lub z chlebem.
7. Jajka z sosem pomidorowym
Składniki
4 jajka
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 mała cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
4 -5 średnie pomidory, obrane i pokrojone
sól i pieprz do smaku
1 łyżka szczypiorku do posypania
Wykonanie
Rozgrzej olej na patelni. Dodaj cebulkę i czosnek. Smaż przez minutę, a następnie zmniejsz ogień.
Dodaj pomidory, gotuj przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Zrób 4 „wgłębienia” w sosie i ostrożnie wbij do nich jajka.
Przykryj patelnię pokrywką pozostawiając ją częściowo otwartą. Gotuj, aż jajka się zetną.
Udekoruj szczypiorkiem.
8. Jajka w pomidorowych kieszonkach
8 dużych pomidorów
1/3 szklanki świeżo startego parmezanu
8 średnich jajek
1 łyżeczka ziół, np. bazylia
4 plastry sera owczego (ja użyłam Pecorino Romano)
sól
świeży mielony pieprz
Ustaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Okrój górę pomidorów i dokładnie je wydrąż. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem i posyp odrobiną soli. Wbij jajka do środka pomidorów, posyp pieprzem, solą i odrobiną parmezanu.
Piecz przez 30 minut, aż jajka się zetną. W ostatnich 4 minutach pieczenia możesz posypać pomidory serem owczym. Wyjmij z piekarnika i posyp szczypiorkiem.
9. Omlet na słodko z orzechami
Składniki
2 roztrzepane jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
garść orzechów włoskich
1 łyżeczka syropu klonowego
Wykonanie
W misce wymieszaj jajka wraz z ekstraktem waniliowym. Rozgrzej patelnię i wlej powstałą masę. Przykryj omlet. Kiedy dół będzie lekko podpieczony, przewróć go na drugą stronę. Posyp orzechami i polej syropem klonowym, smacznego!
10. Awokado nadziewane jajkiem
Składniki
2 dojrzałe awokado
4 świeże jajka
szczypta soli i pieprzu
łyżeczka szczypiorku
Wykonanie
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Pokrój awokado na pół i wyjmij pestki.
Umieścić awokado w małym naczyniu do pieczenia.
Rozbij jajko do każdej połówki awokado.
Umieść w piekarniku i piecz od 15 do 20 minut. Czas gotowania zależy od wielkości jajek i awokado. Wystarczy upewnić się, że białka się zetną.
Wyjmij z piekarnika, a następnie dopraw pieprzem, solą i szczypiorkiem. Smacznego!
11. Pieczona papryka z jajkiem
Składniki dla 2 osób
1 czerwona papryka
2 jajka
1/2 cebuli
1 mały brokuł
2 liście sałaty
1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju lnianego
kawałek pieczonej piersi z kurczaka, ale możemy ją pominąć. Mi akurat został kawałek z kolacji a nie lubię marnować jedzenia, więc podałam ją na śniadanie.
słodka papryka, sól i czarny pieprz
Wykonanie
Paprykę przekrawamy na pół i ostrożnie wyjmujemy gniazdo nasienne. Skrapiamy delikatnie oliwą, solimy i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut w temp. 180 stopni. Gotujemy brokuły.
Na pozostałej oliwie smażymy cebulkę.
Kiedy papryka się podpiecze (nie może być zbyt miękka) wkładamy do każdej połówki surowe jajko, posypujemy cebulką i ponownie wstawiamy do piekarnika na 3-4 minuty.
Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i słodką, suszoną papryką.
12. Jajka nadziewane łososiem
Składniki
8 dużych jaj
3 łyżki domowego majonezu
2 łyżki posiekanego, świeżego koperku
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
60 gram posiekanego łososia
1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Wykonanie
Ugotuj jajka na twardo. Obierz i przekrój na pół. Żółtka włóż do miski, dodaj majonez, koperek, sok z cytryny, musztardę i łososia i dokładnie wymieszaj i nadziej białka. Posyp jaja równomiernie szczypiorkiem i pieprzem. Smacznego!
Zobacz także:
Na tej diecie schudnie każdy. Nawet największy leń!
Oczyść swój organizm, a pozbędziesz się toksyn i schudniesz nawet 5 kg!