Kasia Gurbacka
Dietetyk, Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka Diety Venus

ZUPA Z KAPUSTY WŁOSKIEJ

Jedzenie warzyw kapustnych 3 lub 4 razy w tygodniu, to prosty sposób do zapewnienia sobie zdrowia. Już tylko jedna szklanka (150 gramów) ugotowanej kapusty dostarcza do organizmu mnóstwo cennych składników, szczególnie witaminy K -79%, witaminy C-69% i witaminy B6-20%, także spore ilości magnezu 17%, manganu, miedzi, wapnia i potasu, a także dobrej jakości błonnika. 

Każda szklanka ugotowanej kapusty dostarcza ponad 45 różnych i ważnych dla zdrowia flawonoidów, które mają działanie przeciwzapalne np. z tego powodu zaleca się spożywać dużo kapusty w chorobach układu pokarmowego, w celu obniżenia cholesterolu we krwi. Dzięki zawartości glukozylanów, szczególnie sinigryny, jest doskonałym warzywem w zapobieganiu raka, szczególnie raka pęcherza, raka jelita grubego i raka prostaty.

Energetyczna zupa z kapusty włoskiej

Składniki na 4 porcje

1/4 główki kapusty włoskiej
1 batat, słodki ziemniak (może być zwykły ziemniak)
2 łodygi selera naciowego
1/2 czerwonej cebuli
1 marchewka
2 kawałki selera naciowego

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 ząbek czosnku
1 szklanka soku pomidorowego
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oliwy z oliwek

Na porcję:

Kalorie : 196
Białko: 8,5 g
Tłuszcz: 3,8 g
Cholesterol: 0 g
Węglowodany: 37,9 g
Błonnik: 6,4 g

Sposób wykonania

1. Obrać i posiekać cebulę i czosnek
2. Obrać i pokroić
3. Oliwę rozgrzać w pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć kilka minut i dodać marchewkę, batata i
selera naciowego,smażyć kolejne 4-5
4. Dodać pokrojoną kapustę włoską i szklankę soku pomidorowego,zamieszać i zalać gotowaną wodą do
wysokości warzyw.
5.Gotować około 20 minut, aby wszystkie składniki się połączyły, a sok z pomidorów lekko odparował
6. Na koniec dodać ugotowaną ciecierzycę.Gotować jeszcze przez około 5 minut
7. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Zobacz też:

baner największy leń