Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Morele to jedne z najsmaczniejszych owoców okresu letniego. Są słodkie i mają apetyczny pomarańczowy miąższ – zdecydowanie trudno im się oprzeć. Zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, m.in. mają mnóstwo potasu i błonnika oraz są bogate w witaminy B, C i PP, żelazo, beta-karoten, wapń i fosfor.

Wśród zalet moreli wymienia się ich wpływ na lepszą przemianę materii, poprawę stanu skóry, zapobieganie anemii i zakwaszeniu organizmu. Owoce te świetnie sprawdzają się w roli dodatku do ciast i deserów, jak również do wytrawnych potraw, m.in do sałatek.

Korzystając z tego, że o tej porze roku świeże morele są dostępne w niemal każdym sklepie, polecam Ci przepis na pyszne bezglutenowe ciasto z morelami. Takie smakołyki możesz jeść właśnie w Klubie Kasi.

CIASTO Z MORELAMI (BEZ GLUTENU I MLEKA)

ciasto z morelami bez glutenu

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka płatków owsianych

3/4 szklanki mąki migdałowej (lub drobno zmielonych migdałów)

szczypta soli

3 łyżki mąki kukurydzianej

4 łyżki oleju kokosowego (roztopionego)

3 łyżki syropu klonowego (lub miodu)

Nadzienie:

500g moreli

2 łyżki syropu klonowego (lub miodu)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 łyżki płatków kokosowych (opcjonalnie: wiórki kokosowe)

zakwaszenie organizmu

Wykonanie:

W dużej misce wymieszaj ze sobą płatki owsiane, mąkę migdałową, sól, mąkę kukurydzianą, olej kokosowy i syrop klonowy. Ciasto ugniataj rękami, a kiedy już wszystkie składniki dobrze się połączą, przykryj miskę ściereczką i wstaw ją do lodówki na 30 minut.

Morele pokrój na małe kawałeczki, a następnie wrzuć je do miski i połącz z syropem klonowym i ekstraktem waniliowym. Pomieszaj wszystko dokładnie i pozostaw miskę na 30-45 minut.

Rozgrzej piekarnik 180C. Nasmaruj niewielką ilością oleju kokosowego formę do ciasta. Przenieś ciasto do formy, wstaw je do piekarnika i piecz przez około 10 minut. Wyciągnij ciasto, a następnie rozprowadź na nim 2/3 mikstury morelowej. Piecz wszystko przez kolejne 30 minut. Usuń ciasto z piekarnika, poprósz je płatkami kokosowymi i piecz wszystko przez 5 minut, do momentu kiedy płatki nabiorą złotego koloru. Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika i nałóż na niego pozostałą część morelowej mikstury. Ciasto serwuj na ciepło, lub schłodzone do pokojowej temperatury.

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga East of Kitchen

Zobacz także: