bezglutenowe bułki do burgerów

Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >> 

Jeśli masz ochotę na burgera, to pamiętaj, że wcale nie jesteś skazana na zakup niezdrowego jedzenia z budki fast food. Pyszne burgery możesz zrobić sama – wówczas będziesz mieć pewność, że na Twoim talerzu nie leży pełna spulchniaczy bułka, z tłustym mięsem i naładowanym chemią sosem.

Ostatnio znalazłam przepis na doskonałe bezglutenowe bułki do burgerów. Miękkie bułeczki pełne ziaren smakują idealnie w połączeniu ze świeżymi warzywami, domowej roboty sosem i burgerami. To, z jakich składników przygotujesz własną kanapkę na ciepło, zależy już tylko od Ciebie.

Ja np. uwielbiam burgery z białej fasoli, komosy ryżowej i pietruszki. Przepis na nie znajdziesz poniżej.

Zobacz także: Burgery z fasoli – przepis na pyszny i zdrowy obiad

BEZGLUTENOWE BUŁKI DO BURGERÓW

bułki do burgerów

Składniki:

4 łyżki babki płesznik

2 łyżeczki dowolnej substancji słodzącej (ksylitol, miód, albo stewia)

szczypta soli

25g aktywnych drożdży

3 i 3/4 szklanki letniej wody

1 i 1/2 szklanki mąki z brązowego ryżu

1 i 1/2 szklanki mąki z amarantusa

150 g mieszanki nasion (pestek dyni, sezamu, słonecznika i lnu)

79 g płatków kokosowych

1 łyżeczka wybranej przyprawy (kardamon, tymianek, albo kurkuma)

2 łyżki maku (do posypania bułeczek)

Wykonanie:

Połącz ze sobą babkę płesznik, wybrany przez siebie słodzik, sól oraz drożdże, zalej letnią wodą i dobrze wymieszaj. W oddzielnej misce pomieszaj mąki, nasiona, płątki kokosowe i przyprawy. Suche składniki połącz z mokrymi i dokładnie wymieszaj przez kilka minut. Następnie rozgnieć ciasto rękami. Kiedy konsystencja zrobi się zwarta, ulep z ciasta 12 bułeczek, a następnie umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp bułeczki makiem i pozwól im urosnąć przez około 30 minut. Po tym czasie wstaw je do piekarnika, rozgrzanego do 175°C, na około 1 godzinę i 10 minut. Po tym czasie wyciągnij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Green Kitchen Stories

Zobacz także:

Comments

komentarze

Podobał Ci się ten artykuł?- kliknij „Polub tę stronę”!