Zakwaszony organizm to bez wątpienia organizm niezdrowy. Gdy środowisko naszego ciała jest kwaśne przyciąga niechciane bakterie powodujące uciążliwe choroby. W dodatku, aby zneutralizować kwas i usunąć go z organizmu ciało pobiera minerały z ważnych narządów oraz z kości. Z tego powodu ich stan może się okazać niebezpiecznie niski, powodując uszkodzenia niewidoczne przez lata, aż osiągną ryzykowny poziom. Jak więc zwalczyć zakwaszenie organizmu?
Zakwaszenie organizmu
Większość z nas spożywa na co dzień żywność powodującą zakwaszenie organizmu. Są to między innymi nabiał, zboża, mięso i cukier. Ponieważ ciało stale neutralizuje produkty przemiany materii konieczne jest dostarczenie organizmowi więcej żywności zasadowej by równowaga została zachowana.
Zobacz to: Nowy, codzienny rytuał, który pomaga spalić tłuszcz i robi detoks (zacznij już jutro!)
Efekty zakwaszenia organizmu
- zapalenie dziąseł, ubytki,
- spadek odporności,
- rwa kulszowa, sztywność karku,
- duszności, kaszel,
- zakażenia grzybicze,
- niski poziom energii i chroniczne zmęczenie,
- uszkodzenia układu krążenia, skurcze naczyń krwionośnych i spadek tlenu,
- zaburzenia rytmu serca,
- otyłość i cukrzyca,
- zakażanie pęcherza moczowego i nerek,
- infekcje wywoływane przez wolne rodniki,
- przedwczesne starzenie,
- nudności, wymioty, biegunka,
- osteoporoza, złamania kości, ostrogi,
- bóle głowy, dezorientacja, senność,
- bóle stawów, bóle mięśni, nagromadzenie kwasu mlekowego,
- alergia, trądzik.
Czy ciało samo nie reguluje poziomu pH?
Normalna wartość pH dla wszystkich tkanek i płynów w organizmie ma charakter zasadowy (z wyjątkiem żołądka). Z wyjątkiem układu krwionośnego, wszystkie układy organizmu mają szeroki zakres pH. Dla krwi wskaźnik jest dość wąski i wynosi od 7,35 do 7,45. W przypadku, gdy wartość jest zbyt wysoka układ krwionośny pobierze alkaliczne elementy z enzymów jelita cienkiego. Jednak to tworzy mniej optymalne warunki dla procesu trawienia. Jak widać więc organizm potrafi sam regulować pH, jednak robi to kosztem innych systemów organizmu, co może prowadzić do problemów zdrowotnych.
Jak zbadać swoje pH?
Badanie pH jest bardzo ważne ponieważ umożliwia ustalenie indywidualnego numerycznego wskaźnika poziomu zakwaszenia organizmu. Średni odczyn pH zdrowej osoby powinien wynosić od 6,75 do 7,25. Jednak optymalna wartość to 7,36.
Popularne: 4 proste sposoby, które przyspieszają spalanie tłuszczu nawet o 300%
Jak określić zasadowość produktów?
Powszechnie kwaśna cytryna jest uważana na żywność mało zasadową. Głównie przez swój smak. Jednak nic bardziej mylnego. Ma ona charakter alkaliczny. Podczas procesu
Jeśli chodzi o minerały to do najbardziej alkalizujących zaliczamy:
- wapń,
- żelazo,
- magnez,
- potas,
- sód.
Pokarmy, które są bogate w te minerały są zasadowe i należy je włączyć do diety.
Ciało ma swoje ograniczenia
Ciało ma limity dotyczące równowagi kwasowej. W związku w tym, kluczową rolę w jej utrzymaniu odgrywa jedzenie jakie spożywamy. Wiele chorób jest spowodowanych przez bezskuteczne zrównoważenie środowiska wewnętrznego. Ogólnie rzecz biorąc gdy dieta zawiera kwasy tworzące takie produkty jak mięso, zboża, produkty mleczne czy cukry to i środowisko staje się kwaśne. To działa również w drugą stronę. Jedząc warzywa i owoce pH staje się bardziej zasadowe. Dlatego kluczem jest równowaga.
Jak poprawić zasadowość swojego organizmu?
- Regularnie sprawdzaj poziom pH.
- Pij dużo wody (zwłaszcza alkalicznej).
- Usuń kwaśne pokarmy z diety.
- Tradycyjny lunch zamień na sałatkę.
- Staraj się nie spożywać żywności przetworzonej.
- Wyeliminuj z diety kawę, cukier i napoje gazowane. Zastąp je np. herbatami ziołowymi.
- Zamień mleko krowie na mleko migdałowe lub kokosowe
- Pij zielone soki i koktajle.
To co jesz ma znaczenie
Poprawa poziomu pH wymaga trochę wysiłku, jednak docenisz korzyści swych działań gdy zaczniesz czuć się bardziej energiczna i żywa, a ogólny stan zdrowia poprawi się.
„Jedzenie jesz może być najbezpieczniejszą i najbardziej wydajną formą medycyny lub najwolniej działającą trucizną.”