Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi, dołącz też do naszej społeczności, specjalnej grupy na Facebooku, gdzie nawzajem się wspieramy, wymieniamy przepisami i działamy!

Jaki wpływ ma ciemna czekolada na jelita?

Ciemna czekolada zawiera polifenole, które łączą się w duże cząsteczki, które dość trudno strawić. Z tego powodu, pozostają one dłużej w jelitach i stanowią pożywkę dla pożytecznych bakterii. Bakterie rozkładają te cząsteczki, dzięki czemu organizm otrzymuje pożyteczne kwasy tłuszczowe. Podczas badań dowiedziono, że ciemna czekolada ma pozytywny wpływ na jelita i pozwala zmniejszyć ilość szkodliwych bakterii. Jak widzisz, działa ona jak naturalny prebiotyk. Warunkiem jest jednak czekolada o jak najwyższej zawartości kakao, minimum 70%, bez tłuszczy trans, lecytyny i cukru. 

Popularne: Zrzuć zbędne kilogramy, wzmocnij kości, polepsz pamięć za pomocą jednego produktu

Kakao ma także szereg właściwości, które pozwalają stosować je jako przeciw chorobom cywilizacyjnym.

Oto lista pozytywnych działań kakao

  • zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych,
  • zmniejsza ryzyko zawału,
  • chroni przed cukrzycą,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia syndromu metabolicznego,
  • zmniejsza ryzyko nadciśnienia,
  • zmniejsza poziom glukozy i trójglicerydów,
  • obniża cholesterol,
  • zmniejsza otyłość.

Badania przeprowadzone na ochotnikach pokazują, że czarna czekolada pozwala zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i prowadzi do zmniejszenia wagi. Niewielkie dawki czekolady zmniejszają lepkość krwi i chronią przed zawałem serca. U osób po zawale serca, czekolada będzie poprawiała przenoszenie impulsów nerwowyciemna czekoladach. W czekoladzie znajdziesz także magnez, potas i żelazo.

Czekolada zawiera także substancję o nazwie anandamid, która wpływa pozytywnie na mózg, oraz zmniejsza ból i przygnębienie. Ze względu na sporą zawartość kofeiny, kakao będzie dostarczało nam energii. Gorzka czekolada jest dobrym rozwiązaniem na przykład w czasie intensywnej nauki lub pracy – dostarcza zarówno zdrowego tłuszczu, jak i daje odpowiednie pobudzenie.

Oto jakie działanie ma kakao w dawce 7 mg dziennie

  • przeciwzapalne,

  • przeciwnowotworowe,

  • zapobiega sklejaniu się płytek krwi

  • mniejsza ryzyko choroby Alzheimera,

  • obniża ryzyko powstawania cukrzycy i otyłości,

  • chroni serce, obniża ciśnienie krwi, poprawia lipidów we krwi,

  • poprawia funkcjonowanie wątroby,

  • wspomaga układ nerwowy,

  • poprawia działanie flory jelitowej,

  • zmniejsza stres,

  • obniża ryzyko wystąpienia zaćmy,

  • spowalnia powstawanie paradontozy,

  • pozwala dłużej ćwiczyć,

  • wydłuża życie;

Najważniejsza kwestia związana z czekoladą – wybieraj tylko produkty najwyższej jakości. Tanie czekolady zwykle zawierają mnóstwo wypełniaczy, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Droższa czekolada ma znacznie wyższą jakość, zawiera mniej dodatków i jest zdrowsza.

 Zobacz też:

Zespół drażliwego jelita – czy to prawdziwa choroba?

9 produktów na trawienie, które usprawnią pracę układu pokarmowego.

Jak działają preparaty hamujące węglowodany i które najlepsze?