Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi, dołącz też do naszej społeczności, specjalnej grupy na Facebooku, gdzie nawzajem się wspieramy, wymieniamy przepisami i działamy!
Jaki wpływ ma ciemna czekolada na jelita?
Ciemna czekolada zawiera polifenole, które łączą się w duże cząsteczki, które dość trudno strawić. Z tego powodu, pozostają one dłużej w jelitach i stanowią pożywkę dla pożytecznych bakterii. Bakterie rozkładają te cząsteczki, dzięki czemu organizm otrzymuje pożyteczne kwasy tłuszczowe. Podczas badań dowiedziono, że ciemna czekolada ma pozytywny wpływ na jelita i pozwala zmniejszyć ilość szkodliwych bakterii. Jak widzisz, działa ona jak naturalny prebiotyk. Warunkiem jest jednak czekolada o jak najwyższej zawartości kakao, minimum 70%, bez tłuszczy trans, lecytyny i cukru.
Popularne: Zrzuć zbędne kilogramy, wzmocnij kości, polepsz pamięć za pomocą jednego produktu
Kakao ma także szereg właściwości, które pozwalają stosować je jako przeciw chorobom cywilizacyjnym.
Oto lista pozytywnych działań kakao
- zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych,
- zmniejsza ryzyko zawału,
- chroni przed cukrzycą,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia syndromu metabolicznego,
- zmniejsza ryzyko nadciśnienia,
- zmniejsza poziom glukozy i trójglicerydów,
- obniża cholesterol,
- zmniejsza otyłość.
Badania przeprowadzone na ochotnikach pokazują, że czarna czekolada pozwala zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i prowadzi do zmniejszenia wagi. Niewielkie dawki czekolady zmniejszają lepkość krwi i chronią przed zawałem serca. U osób po zawale serca, czekolada będzie poprawiała przenoszenie impulsów nerwowy
Czekolada zawiera także substancję o nazwie anandamid, która wpływa pozytywnie na mózg, oraz zmniejsza ból i przygnębienie. Ze względu na sporą zawartość kofeiny, kakao będzie dostarczało nam energii. Gorzka czekolada jest dobrym rozwiązaniem na przykład w czasie intensywnej nauki lub pracy – dostarcza zarówno zdrowego tłuszczu, jak i daje odpowiednie pobudzenie.
Oto jakie działanie ma kakao w dawce 7 mg dziennie
-
przeciwzapalne,
-
przeciwnowotworowe,
-
zapobiega sklejaniu się płytek krwi
-
mniejsza ryzyko choroby Alzheimera,
-
obniża ryzyko powstawania cukrzycy i otyłości,
-
chroni serce, obniża ciśnienie krwi, poprawia lipidów we krwi,
-
poprawia funkcjonowanie wątroby,
-
wspomaga układ nerwowy,
-
poprawia działanie flory jelitowej,
-
zmniejsza stres,
-
obniża ryzyko wystąpienia zaćmy,
-
spowalnia powstawanie paradontozy,
-
pozwala dłużej ćwiczyć,
-
wydłuża życie;
Najważniejsza kwestia związana z czekoladą – wybieraj tylko produkty najwyższej jakości. Tanie czekolady zwykle zawierają mnóstwo wypełniaczy, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Droższa czekolada ma znacznie wyższą jakość, zawiera mniej dodatków i jest zdrowsza.
Zobacz też:
Zespół drażliwego jelita – czy to prawdziwa choroba?
9 produktów na trawienie, które usprawnią pracę układu pokarmowego.
Jak działają preparaty hamujące węglowodany i które najlepsze?