Jeśli jesteś na diecie i chcesz schudnąć to ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego jak zdrowe i ważne dla nas są warzywa. Z tego powodu wszyscy chętnie je jemy. Jednak jedzenie tego samego przez cały czas w końcu staje się nudne. Żebyście nie popadały w rutynę i nie zniechęcały się do warzyw, przygotowałam dla was przepisy na pyszne warzywne miski!

1. Wegetariańska miska z jajkiem

Składniki

1 duży burak, obrany i starty na tarce
2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
3-4 brukselki w cienkie plasterki,
2 duże liście kapusty włoskiej,
1/2 szklanki ugotowane ciecierzycy,
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ½ łyżeczki pasty miso
1 łyżka wody
2 jajka
kilka garści nasion granatu
2 łyżki marynowanych nasion gorczycy (można pominąć)
½ awokado pokrojone w plasterki

Wykonanie:

  1. Wymieszaj pastę miso i wodę, odstaw na bok, niech smaki się połączą.
  2. Nagrzej olej w rondelku, następnie dodaj buraki, marchew, brukselkę, kapustę i ciecierzycę. Podsmażyć przez kilka minut, aż kapusta zacznie się rumienić, a następnie dodaj sos miso. Smaż jeszcze przez minutę, a następnie zdejmij z ognia.
  3. Na patelni usmaż jajka tak jak na sadzone. Podziel warzywa na dwie porcje, dodaj do nich ziarenka granatu i gorczycę. Na warzywach połóż usmażone jajka i plasterki awokado.

2.Miska Buddy

Składniki na sos:

3 łyżki (45 ml) czerwonego octu winnego
2 łyżki (30 ml) świeżego soku z cytryny
2 łyżki (30 ml) musztardy Dijon
1 średni ząbek czosnku
2 łyżeczki (10 ml) syropu klonowego
1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
Świeżo zmielony czarny pieprz
6 do 8 łyżek (90 do 125 ml), oliwy z oliwek

Miska Buddy:

1 1/2 filiżanki (300 g) surowej quinoa
2 łyżki (30 ml) oliwy z oliwek
2 szklanki (180 g) zielonej fasoli
2 szklanki (170 g) groszku
2 szklanki (220 g) żółtej cukinii, pokrojonej wpółksiężyce
Różowa sól himalajska dla smaku
1 do 2 filiżanek (30 do 60 g) świeżego szpinaku
1 średnia marchewka, obrana (można użyć spirilajzera)
1 średni burak, obrany (można użyć spirilajzera)
1 do 2 duże dojrzałe awokado, pokrojone, bez pestki

Wykonanie:

  1. Do małego słoika wlej ocet, sok z cytryny, dodaj musztardę Dijon, syrop klonowy, oliwę z oliwek, czosnek sól i pieprz. Zamknij go i porządnie wstrząśnij.
  2. Umieść quinoa w rondelku, dolej 560ml wody, wymieszaj. Podgrzej aż do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i przykryj szczelnie pokrywką. Podgotuj przez 13-16 minut. Aż woda wsiąknie w quinoa i będzie ona miękka. Zdejmij pokrywkę i dopraw quinoa solą i pieprzem.
  3. Na dużej patelni lub w woku umieść oliwę z oliwek, fasolę, groszek i cukinię. Wymieszaj, dodaj soli, smaż przez około 10 minut. Następnie dodaj szpinak i podsmaż jeszcze przez parę minut. Zdejmij patelnię z ognia
  4. Obierz marchewkę, buraki i pokrój je spililajzerem. Powstaną takie nitki jak spaghetti. Jeśli nie masz takiego urządzenia, możesz pokroić je cienko np. obieraczka do ziemniaków.
  5. Teraz wszystko połączysz. Dorzuć quinoa na patelnię i podsmaż z warzywami. W razie potrzeby dodaj soli i pieprzu. Następnie umieść całość w miseczkach, na górę daj marchewkę, buraki, awokado i prażone nasiona pepita. Każdą porcję skrop również sosem.

3. Sałatka quinoa z kurczakiem i pesto z jarmużu

Sałatka

2 szklanki białej quinoa
1 szklanka wody
½ szklanki białego wina
1 łyżeczka soli himalajskiej
1 łyżka oliwy z oliwek
2 szklanki pociętej gotowanej piersi z kurczaka
1 szklanka pomidorów cherry
2 łyżki szczypiorku
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

1 łyżka migdałów w płatkach
Pesto

4 szklanki surowego jarmużu (bez twardych łodyżek)
2 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
¼ łyżeczki pieprzu czerwonego
¼ szklanki oliwy z oliwek
sól himalajska

Wykonanie

  1. W średniej wielkości garnku, wymieszaj wodę i białe wino, a następnie dodaj wypłukane i osuszone quinoa i sól. Zmieszaj wszystko razem i podgrzej na średnim ogniu, aż zacznie się lekko gotować.
  1. Zmniejsz gaz i przykryj pokrywką, gotuj jeszcze przez 15 min.
  1. Do blendera włóż opłukany i oddzielony z twardej łodygi jarmuż. Dodaj czosnek i cytrynę z miksuj na pastę. Następnie wlej oliwę z oliwek i raz jeszcze zmiksuj. Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
  1. Podziel quinoa na 2 duże miski i do każdej włóż porcję kurczaka, pomidory, szczypiorek. Polej warzywa pesto z jarmużu i posyp płatkami migdałów.

Zobacz także: Przepisy, które pomogą Ci smacznie schudnąć!

 4. Sałatka jabłkowo-cynamonowa

Składniki

Sałatka

3 jabłka, obrane
4-5 daktyli (namocz je w 3 łyżkach ciepłej wody)
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki nasion Chia

Dodatki

surowe orzechy
rodzynki
suszona żurawina

Wykonanie:

  1. 2 jabłka pokrój w drobną kostkę i schowaj je do słoika.
  2. Trzecie jabłko pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do blendera, namoczone daktyle, cynamon i gałkę muszkatałową. Wymieszaj porządnie, a następnie zmiksuj, na w miarę gładką masę.
  3. Dodaj zmiksowane jabłka do słoika z jabłkami, dodaj chia, wymieszaj i odstaw na co najmniej godzinę, aby chia spęczniała.
  4. Podziel całość na dwie miski, do każdej dodaj orzechy, rodzynki, żurawinę, możesz posypać jeszcze sezamem. Tym co lubisz.

5. Odżywcza miska quinoa

Sałatka, składniki na 2 porcje

1 szklanka słodkich ziemniaków (batatów) pokrojonych w grubą kostkę
½ szklanki pokrojonych buraków
1 szklanka brokułów
2 szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej
⅔ szklanki ugotowanej ciecierzycy
¼ awokado
½ szklanki gotowanego quinoa
2 łyżki hummusu
1 łyżeczka papryki
Sól pieprz do smaku

ugotowana quinoa

Sos

½ filiżanki surowych orzechów nerkowca, namoczone przez 4 godziny w 2 szklankach wody
1 szklanka wody
2 łyżki tahini (pasta sezamowa)
2 ząbki czosnku
Sól pieprz do smaku

Wykonanie

  1. Umieść słodkie ziemniaki oraz buraki w parowniku. Powinny się w nim parować przez około 15 minut i nie powinny się rozpadać. Po tym czasie dołóż brokuły, kapustę i „paruj” przez kolejne 2 minuty.
  2. Ciecierzycę wymieszaj z papryką, solą i pieprzem. Odłóż na bok.
  3. Przygotuj sos. Wylej nerkowce z wody na drobne sitko i opłucz czystą wodą. Umieść w blenderze i wymieszaj z resztą składników sosu, czyli dodaj do nich wodę, czosnek i pastę tahini. Zmiksuj dokładnie aż powstanie pasta. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Wszystkie składniki podziel na 2 porcje i ułóż na talerzach.
  5. Polej warzywa sosem z nerkowca, wymieszaj aby sos równomiernie pokrył wszystkie składniki sałatki.

 

6. Słodkie ziemniaki z pikantnym kurczakiem

Składniki na 2 porcje

500g piersi z kurczaka, pokrojone w drobną kostkę
3 łyżki przypraw korzennych
2 łyżki oliwy z oliwek
3 słodkie ziemniaki (bataty) obrane i pokrojone w kostkę
1 brokuł
gruba sól morska i świeżo zmielony pieprz
Dodatki: awokado / hummus / sok z cytryny / szczypiorek

Instrukcja                              

  1. Do miski włóż pokrojone piersi kurczaka, dodaj do nich przyprawy korzenne, oliwę i dokładnie wymieszaj. Te przyprawy z oliwą są doskonałą marynatą. Odstaw kurczaka na co najmniej 30 minut, aby smaki się połączyły.
  2. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  3. Bataty pokrój w drobną kostkę i włóż do miski, polej je oliwą, przypraw solą i pieprzem. Dodaj podzielonego na małe różyczki brokuła i raz jeszcze wymieszaj
  4. Kawałki kurczaka wyłóż na blachę, ułóż obok warzywa i piecz około 20 minut. Sprawdzaj czy się nie przypalają. Możesz też kilka razy je wymieszać, aby równo się upiekły.

MOJA WSKAZÓWKA: ważne aby bataty były pokrojone w drobną kostkę, inaczej kurczak się upiecze, a bataty będą surowe. Możesz też wcześniej włożyć je do parownika na około 10 minut, a potem przełożyć do piekarnika, aby się podpiekły.

Zobacz także: