Czy wiesz, że najprostszy sposób na to, by żyć dłużej, być zdrowszym i szczęśliwszym jest tuż nad Tobą? Nie wymaga żadnych wyrzeczeń, pieniędzy ani żadnego wysiłku. Ten cudowny środek zmniejsza ryzyko zgonu aż o 77%, leczy depresję i wiele innych chorób.

Katarzyna Gurbacka-Dyplomowany dietetyk i promotor zdrowego odżywiania
Autor-bestsellera- odchudzającej książki kucharskiej Sekrety Odchudzania

Cholekalcyferol, bo tak nazywa się ta witamina, znana bardziej jako witamina D3, to związek steroidowy, pochodna cholesterolu. Syntetyzowany jest w skórze pod wpływem ultrafioletu czyli min. promieni słonecznych.

Do czego jej potrzebujemy?

  1.  Zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu w przewodzie pokarmowym. Co zapewnia nam zdrowe i mocne kości, a także wysoką sprawność ruchową nawet po 50-tym roku życia.
  2.  Wzmacnia układ immunologiczny i naszą odporność na infekcje i wirusy i to nawet o 50%. Dzieje się tak dlatego, że witamina D, wzmaga aktywność makrofagów czyli dużych komórek z gru­py białych krwinek, które niezwykle szybko i skutecznie zwalczają bakterie.
  3. Hamuje procesy demineralizacji kości. Chroni nasz nasz układ kostny przed osteoporozą.
  4. Wpływa na jakość i „szybkość działania” plemników. Daje większą szansę na zapłodnienie.

Niedobór witaminy D jest niebezpieczny

W 2009 roku podczas warsztatów prowadzonych przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne przedstawiono wyniki badań wśród osób w wieku ponad 50 lat, które nie cierpiały na choroby układu krążenia. Ryzyko zgonu było aż o 77% większe u tych, u których stwierdzono niskie stężenie witaminy D. Jej niedobór niesie za sobą poważne konsekwencje min:

-wzrost ryzyka zachorowania na raka okrężnicy, odbytnicy, piersi i prostaty
-większą podatność na depresję
-osłabia kości, co wywołuje osteoporozę, reumatoidalne zapalnie stawów, złamania, krzywicę u dzieci
-wrasta ryzyko zachorowania na cukrzycę,
-stwardnienie rozsiane,
-astmę
-stany zapalne jelit
-ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego i niewydolności serca.

Prosty sposób na to, aby zapewnić sobie odpowiedni poziom witaminy D.

Organizm ludzki potrafi sam produkować witaminę D pod wpływem promieni słonecznych. Przebywanie na świeżym powietrzu i wygrzewanie się w słońcu to najprostszy, najbardziej przyjemny i zupełnie darmowy sposób na zapewnienie sobie tej dobroczynnej substancji.

W Polsce jak i innych krajach północnych zimą u znacznej części populacji występuje niedobór tej witaminy. Zapasy witaminy D wytworzone latem już jesienią wyczerpują się. Sytuację pogarsza rozpowszechnianie przez media informacji o szkodliwym wpływie promieni słonecznych. Ludzie zaczęli unikać słońca – zupełnie niepotrzebnie.

Popularne: Plan przyjmowania suplementów przy niedoczynności tarczycy i Hashimoto

Korzystaj ze słońca i jak najczęściej wychodź z domu. Umiarkowany i rozsądny sposób ekspozycji na promienie słoneczne jest jak najbardziej wskazany. Pamiętaj, by nie przesadzić w drugą stronę i nie nabawić się poparzeń czy udaru.

Po wyjściu na słońce, nie od razu wkładaj na nos okulary, pozwól słońcu i Twojej wątrobie popracować nad produkcją witaminy D

W okresie zimowym najlepsze są suplementy witaminy D3.

Zadbaj też dietę bogatą w witaminę D. Pokarmy, w których ją znajdziesz to:

-tłuste ryby (halibut, łosoś, makrela)
-tran
-masło
-jaja
-wątróbka wieprzowa

Niestety, nie jadamy tych produktów w wystarczających ilościach. Zwłaszcza dzieci często nie przepadają za rybami, tranem czy wątróbką. Nawet jednak przy spożywaniu dużej ilości tych pokarmów nie obędziemy się bez słońca. Spożycie witaminy D zawartej w jedzeniu nie przekracza 15% zapotrzebowania na nią. Badania wykazały, że podczas czterominutowej pełnej ekspozycji na słońce wytwarzamy tyle witaminy D, co po zjedzeniu 6 porcji łososia!

Jaki jest Twój poziom witaminy D?

Jedynym z najdokładniejszych sposobów oznaczenia poziomu witaminy D3 jest badanie krwi i oznaczenie jej metabolitów – 25(OH)D. Wystarczy skierowanie od internisty i wizyta w punkcie pobrań.

Jak odczytać wyniki?

Stężenie poniżej 20 ng/ml – wskazuje na niedobór witaminy D, który powinien być leczony farmakologicznie. Należy udać się do lekarza po preparat z witaminą D.

Stężenie 20-30 ng/ml – średni niedobór witaminy D, należy skonsultować się z lekarzem w celu ustalenia dalszych kroków i sposobów działania.

Stężenie 30-50 ng/ml – lekki niedobór, niewystarczające zaopatrzenie w witaminę D. Należy skonsultować się z lekarzem w celu ustalenia dalszych kroków i sposobów działania.

Stężenie 50-100 ng/ml – prawidłowy poziom, duże zaopatrzenie w witaminę D. Nie ma potrzeby odbycia wizyty i przyjmowania dodatkowych preparatów z witaminą D.

Stężenie powyżej 100 ng/ml – poziom toksyczny. Przy tak wysokim poziomie witaminy D należy jak najszybciej skonsultować się z lekarzem.

Jak jest Twoja zalecana dawka?

Zgodnie z najnowszą wiedzą naukową dzienne zapotrzebowanie na witaminę D u większości osób wynosi 1000 j.m. Małe dzieci, kobiety w ciąży i kobiety karmiące piersią powinny dostarczać organizmowi od 1500 do 2000 j.m. dziennie.

Organizm młodej zdrowej osoby wytwarza 1000 j.m. witaminy D podczas czterech minut ekspozycji na słońce około jednej czwartej powierzchni skóry (twarzy, ramion i części nóg). Dorosła kobieta o jasnej karnacji podczas opalania w bikini wytwarza około 16 000 IU w czasie 15-20 minut. Przy korzystaniu z tego naturalnego źródła witaminy D ryzyko jej przedawkowania nie istnieje.
A zatem – korzystajmy z nadchodzącego lata!.

Oto lista 6 produktów, zawierających największą ilość witaminy D:

6 produktow zawierajacych najwiecej wit d

Jeśli szukasz zdrowych i smacznych dań, które można stosować na każdej diecie, to koniecznie zajrzyj na następną stronę.